Feđa Dudić - nesuđeni heroj Novog Pazara!

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 28.09.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

Perspektivni stručnjak prvi put sa Radničkim u gradu gde su ga silno želeli.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Čak i prosečni poznavaoci fudbalskih prilika u Srbiji teško mogu ostati ravnodušni kada se jedan naspram drugog nađu Novi Pazar i kragujevački Radnički, klubovi čije utakmice godinama unazad privlače posebnu pažnju.

Mada je rivalstvo tinjalo još od osamdesetih godina u drugom rangu jugoslovenskog fudbala, sezona 2010/11 označila je prekretnicu pošto je borba za elitu dostigla vrhunac.

Teško da danas postoji vatreniji navijač Novog Pazara i Radničkog kojem u živom sećanju nije ostao meč u gradu na Jošanici završen bez golova s proleća 2011. godine.

Bodu su se više radovali gosti iz Kragujevca, mada ni domaći nisu mnogo žalili za propuštenom šansom za pobedom pošto su ušli u najjači rang srpskog fudbala umesto prvoplasiranog BASK-a.

Od tog trenutka svaki duel dva tima budio je veliko interesovanje jer je reč o sredinama gde strast za fudbalom ne jenjava čak ni u trenucima kada stvari na terenu ne deluju idilično.

Specifičan identitet ovog kluba učinio je da njihove utakmice budu praznik fudbala.Ima i tu nečega više od igre, iako rivali, Kragujevčani su se našli u pomoći Pazarcima tokom korone, na šta su navijači “plavih” popularna “Torcida” podsetili transparentom pre jednog meča u Kragujevcu.

Imajući u vidu geografski položaj grada Novog Pazara i relativnu blizinu Kragujevca kao centra Šumadijskoj okruga, jasno je zbog čega su utakmice Novog Pazara i Radničkog daleko iznad dimenzija običnog fudbalskog susreta.

Već u prvoj superligaškoj sezoni 2011/12 fudbaleri Radničkog su na svom „Čika Dači“ slavili sa ubedljivih 3:1, golovima trostrukog strelca Darka Spalevića, fudbalera koji je na vrhu liste strelaca u međusobnim duelima dva kluba.

Tako je početkom prošle decenije stasavalo rivalstvo koje je iz meča u meč privlačilo interesovanje poklonika fudbalske igre, delom i zbog ispadanja Smedereva koje je godinama važilo za ljutog rivala Radničkog.

Ispostavilo se da je početni entuzijazam klubova u superligaškom društvu ubrzo splasnuo, a zamena superligaškog ambijenta za prvoligaški sve je više odvraćala publiku od stadiona pošto kvalitet nije išao u srazmeri sa očekivanjima gledalaca.

Sudbina je htela da se klubovi već početkom ove decenije ponovo nađu u elitnom društvu, a rapidan porast publike na stadionu pokazao je da Radnički Kragujevac i Novi Pazar nikada u klupskoj istoriji nisu imali ovakve ambicije.

Mada prelasci fudbalera iz jednog u drugi tabor u bliskoj prošlosti nisu bili retkost (uglavnom je bilo reči o slobodnim igračima), niko kao aktuelni trener Radničkog Feđa Dudić nije personalizovao dva kluba.

Pola godine pre nego što će doći na „Čika Daču“, Dudić je trebalo da preuzme Novi Pazar, ali je incident navijača sa tadašnjim golmanom plavo-belih Filipom Kljajićem odagnao stručnjaka iz Sarajeva iz grada u Raškom okrugu.

Već krajem septembra stigao je poziv iz Kragujevca koji se ispostavio kao Dudićeva životna šansa, a temperamentni trener ju je oberučke prihvatio.

U istorijskoj sezoni šumadijskog kluba, Dudić je Radničkom obezbedio izlazak na međunarodnu scenu i zapažene rezultate u prvenstvu i kupu.

Među utakmicama koje su obeležile njegovu debitantsku sezonu na „Čika Dači“ svakako se ubraja trijumf protiv Novog Pazara 3:1 u četvrtfinalu Kupa Srbije.

Pobeda koju se pred 8.000 gledalaca u Kragujevcu fudbaleri domaćeg tima izborili protiv Pazaraca došla je nakon dva uzastopna trijumfa gostiju na „Čika Dači“.

Naročito bolno bilo je pola godine ranije kada je Novi Pazar slavio sa ubedljivih 4:0 u periodu kada je Dudić još tražio način kako da posrnuli Radnički stavi na noge.

Dudić je osvetom Novom Pazaru pokazao da je dolaskom u Kragujevac odabrao pravu sredinu, a priliku da nesuđenom klubu zada novi udarac imaće ove subote od 18 sati na gostujućem stadionu u derbiju 10. kola Superlige Srbije.

Biće mu to prvo gostovanje sa Radničkim u Novom Pazaru na stadionu gde ne pada mnogo golova kada se rivali nađu jedan naspram drugog. Verujemo da ih ni ovaj put neće biti previše.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke