Znate li koliko poraza je imala Zvezda u domaćem prvenstvu kada je bila prvak Evrope i sveta?

Autor: Darko Mitrović
nedelja 28.02.2021.
20:57
Izvor: Sportske.net

I šta nam to govori o kvalitetu domaće lige nekad i sad...

crvenazvezdafk.com
crvenazvezdafk.com

Povezane vesti

U vreme kada je Crvena zvezda dominirala u evropskom i svetskom fudbalu, domaće prvenstvo se nije pompezno nazivalo kao danas ''Super'' ligom, bila je to ''sasvim obična'' Prva savezna fudbalska liga Jugoslavije, ali liga u kojoj najbolji klubovi nisu pobeđivali u beskonačnim serijama kao danas, već je imao ko i da im se na pravi način suprotstavi.

Primera radi, u sezoni 1990/91, najslavnijoj u Zvezdinoj istoriji, kada se naš najtrofejniji klub popeo na krov Evrope, iz današnje perspektive bi mnogima bilo logično da su se crveno-beli tada ''prošetali'' prvenstvom Jugoslavije bez ijednog poraza, ali tada je Zvezda ukupno pet puta poražena, plus je još dve utakmice izgubila u penal-serijama. Dakle, u ukupno sedam mečeva Zvezda je ostajala bez bodova u 36 odigranih kola, uz 25 pobeda i još četiri meča u kojima je osvajala po bod.

Prvi prvenstveni poraz u sezoni 1990/91 Zvezda je doživela od Budućnosti u tadašnjem Titogradu (2:0) u sedmom kolu, istim rezultatom izgubila je i u Osijeku u 15. kolu, a u međuvremenu je remizirala sa Rijekom i Partizanom i osvojila po bod. Potom su usledili remiji i u Splitu protiv Hajduka, pa protiv Vojvodine u Novom Sadu, a najveće iznenađenje bio je poraz od Proletera na ''Marakani'' 1:2 u martu 1991. Narednog meseca Zvezda je gubila bodove i protiv Veleža u Mostaru (3:3, penalima 5:3 za Velež), pa u Banjaluci od Borca (2:2, penalina 6:5 za Borac).

Samo deset dana pre istorijskog finala u Bariju i Zvezdine evropske titule, crveno-beli su poraženi od Dinama u Zagrebu (3:2), a četiri dana posle pobede nad Olimpikom iz Marseja, Zvezda je izgubila i u Sarajevu, takođe sa 3:2.

Ipak, bodove su gubili i njeni konkurenti, i to još češće, pa je Zvezda te sezone osvojila titulu prvaka Jugoslavije sa 54 osvojena boda, osam više od drugoplasiranog Dinama i trinaest više od Partizana koji je završio na trećoj poziciji.

U toku naredne sezone 1991/92, Zvezda je osvojila i titulu prvaka sveta u Tokiju, a prvenstvo Jugoslavije odigrano je bez hrvatskih klubova, počeo je raspad zemlje. Ipak, bilo je neizvesnije nego prethodno, jer je i Partizan napredovao, pa je na kraju Zvezda imala samo četiri boda više od crno-belih. I te sezone Zvezda je upisala pet poraza, uz još jedan na penale, dok je Partizan imao samo dva ''čista'' poraza, a čak još šest u penal-serijama.

Danas smo svedoci predugih, istovremenih serija pobeda i Zvezde i Partizana, prvenstvo postaje potpuno nezanimljivo, a da bi se nešto promenilo po tom pitanju, većina ostalih klubova, čast izuzecima, bi morala da pokaže veću želju i ambiciju da skine skalp najvećima, a ne samo da igraju svoju ''paralelnu'' ligu sa konkurentima za opstanak kojih ove sezone ima previše.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
k.na.bicikli
Monday, 01.03.2021
13:13

kakav paradoks..Nikada jaca Zvezda nikad slabija liga..sa 20 klubova..Mene je iskreno sramota kada zvezdai partizan dovedu neke igrace za nase uslove velike pare i ovi moraju da igraju po nekim poljanama gde traktori prolaze i to u sred beograda