Hrvatska na EURO - Da li ste znali?

Autor: Nemanja Janošev
utorak 11.06.2024.
22:00
Izvor: Sportske.net

Slaven Bilić, čovek kojem ne idu Evropska prvenstva.

24sata.hr
24sata.hr

Povezane vesti

- Hrvati su daleko najuspešnija reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije, u svojim prvim kvalifikacijama ikada za EP, ostavili su iza sebe vicešampiona sveta, Sakijevu Italiju.

 

- U Engleskoj 1996. su prošli grupu, izgubili su od Nemaca posle preokreta, a kasniji selektor Bilić je tada zaradio crveni karton. Turke su u grupi pobedili golom Gorana Vlaovića. Devet meseci ranije je napadač Padove imao operaciju na mozgu, Blažević ga je poslao na teren u drugom poluvremenu, ovaj se odužio golom. Najlepši trenutak turnira je bio onaj kada je Šuker lobovao Šmajhela, a Ćiro Blažević je izazvao mnogo kontroverzi odlukom da u trećem meču protiv Portugala izvede rezervni tim, pa su umesto na Čehe otišli na Nemce u osmini finala.

 

- Biliču ne idu evropska prvenstva, 2008. je na svom prvom velikom takmičenju, bio na vratima polufinala, u grupi su zabeležili sve tri pobede i tukli i Nemce. Samih Šenturk je slomio srca "Vatrenih" u poslednjem minutu produžetka, pa su ostali bez polufinala u kome im je bilo mesto.

 

- Isti stručnjak ni četiri godine kasnije nije uspeo da se raduje. U teškoj grupi sa kasnijim finalistima Italijom i Španijom su za dlaku ispali, a meč protiv Španaca, aktuelnih vladara sveta i Evrope u kome su promašili pobedu i onda primili gol (Navas u samom finišu) je praktično završio Bilićevu šestogodišnju odiseju na klupi.

 

- Hrvatski navijači se često brukaju, u Francuskoj su neredima i bakljadom u trenutku kada su "Kockasti" vodili sa 2:0 protiv Češke u Sent Etjenu učinili medveđu uslugu svom timu. Ipak, Hrvatska se u Bordou osvetila Špancima, prošla kao prva u grupi i onda u situaciji u kojoj su bili bolji tim od kasnijeg prvaka Portugala, odigrali loš meč i izgubili dok su čekali penale, izbacio ih je gol Kvarežme.

 

- Kao vicešampioni sveta, komšije su stigle na prošlo prvenstvo, nekako prošli grupu, ali su posle produžetaka u najuzbudljivijem meču osmine finala izgubili sa 5:3 od Španaca, iako su u regularnom delu stigli minus od dva gola. Španija i Hrvatska su suđene jedna drugoj, od 2012. ovi timovi su igrali mečeve na svakom EP.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke