Poljska na EURO - Da li ste znali?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 12.06.2024.
18:00
Izvor: Sportske.net

Priča o Poljacima.

Povezane vesti

 - Interesantno je da Poljska, jedna od najboljih reprezentacija Evrope sedamdesetih nikada nije uspela da izbori plasman u završnicu EP. Dejna, Lato, kasnije i Bonjek su igrali dva polufinala Mundijala, ali su uvek ostajali praznih rukava.

- Ni žreb od početka nije bio milosrdan, već u kvalifikacijma za prvo prvenstvo naleteli su na moćnu Španiju, pa onda na Severnu Irsku koja je imala strašan tim. Pomenuta sjajna generacija iz sedamdesetih je bila u grupi iza buduće šampionske Zapadne Nemačke protiv koje je ostala neporažena u Hamburgu što je jedan od retkih pozitivnih rezultata Poljaka protiv Nemaca.

- Loša sreća se nastavila i za šampiona u Jugoslaviji. Poljska se trkala sa vicešampionom sveta Holandijom i završila kao druga zbog gol razlike. U grupi je bila i Italija, pa je jasno kakva se borba vodila. Poljaci su u Čorzovu razneli Holandiju sa 4:1, ali su izgubili u Amsterdamu sa 3:0, na kraju je odlučilo to što u Varšavi nisu uspeli da pobede Italijane.

- Sa Holanđanima su se susreli i u kvalifikacijama za šampionat Evrope 1980. Ponovo mrtva trka, ponovo su ih tukli u Čorzovu i ovoga puta ostali neporaženi u Amsterdamu. Ali, u poslednjem kolu (Poljska je sebi pucala u nogu bodom u dva meča protiv DDR Nemačke) Holanđani su gostovali komunističkim Nemcima u Lajcigu. Rezultat je bio 2:0 za DDR posle prvog poluvremena i 2:3 na kraju. Ljuta je bila Poljska na komunističke drugove iz istočnog bloka. Mada, da je DDR pobedio, onda bi oni otišli, a Poljacima je odgovarao remi, i bili su na šampionatu do 70. minuta.

- Sledeće generacije predstavljaju mračno doba poljskog fudbala, u kvalifikacijama za EURO 2000 su imali isto bodova koliko i drugoplasirana Engleska, ali lošiji međusobni skor. Konačno su se domogli završnice 2008. posle sjajnih igara u grupi. Nas nisu pobedili, dva remija, ali Portugal jesu. No, u završnici veliko razočaranje, bod iz tri meča, protiv domaćina Austrije.

- Igrali su i na slećem šampionatu jer su bili domaćini. Završili su kao poslednji, dva remija, poraz od Čeha. Tu već počinje era Levandovskog, mada je svako učešće obeležio po jedan Levandovski. Naime, 2008. kada su se prvi put plasirali, igrao je Levandovski, ali onaj manje poznati, Mariuš iz Šahtjora.

- Najbolji rezultat je četvrtfinale iz Francuske, ali tu je pozicija bila mnogo bolja od igara. Odoleli su protiv Nemaca u užasnom meču u kome su oba tima bila izviždana. Onda je derbi Galicije rešio legendarni Kuba Blaščikovski koji je igrao na dva šampionata, a onaj prvi 2008. propustio zbog povrede nekoliko dana pred start. Poljska je eliminisala Švajcarsku na penale, zanimljivo da u prva četiri meča Levandovski nije šutnuo na gol što je izazvalo salve kritika, ne prema igraču nego selektoru Navalki. Konačno je tadašnji centarfor Bajerna pogodio na startu četvrtfinala protiv Portugala, brzo je rival izjednačio i to je otišlo u penale. Ali, najbolji igrač Poljaka na prvenstvu Blaščikovski je promašio i tu se završila priča.

- I na kraju prošli šampionat, Poljaci su završili u grupi, Levandovski jeste dao tri gola, ali je to bilo dovoljno samo za remi sa Špancima. Izgubili su od Slovaka i Šveđana i posramljeni se vratili kućama. Paulo Souza koji je zamenio Brzečeka nakon plasmana na EURO je ostao na klupi, ali je posle neuspeha u kvalifikacijama za Mundijal dobio otkaz. Ni avantura sa njegovim zemljakom Fernandom Santošom se nije dobro završila, a kroz baraž je tim nekako do završnice doveo Probierž, selektor mlade reprezentacije koji je nasledio Portugalca.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke