Rumunija na EURO - Da li ste znali?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 13.06.2024.
16:00
Izvor: Sportske.net

Kad će se pojaviti neki novi Hadži?

EPA PHOTO EPA/GHEMENT ROBERT
EPA PHOTO EPA/GHEMENT ROBERT

Povezane vesti

Piše: Boris Jovanović

- Rumuni su se prvi put pojavili na prvenstvima 1984. kada su proši grupu u kojoj je Italija bila favorit, ali su svetski prvaci razočarali. To je generacija Kamatarua, Bolonjija, sa mladim Hadžijem, preteča Steaue koja će postati prvak Evrope dve godine kasnije.

- Selektor Mirčea Lučesku je bio paranoičan i vodio fudbalere da treniraju na napuštenim fabričkim terenima na severu Francuske. Završili su takmičenje u grupi.

- "Pukovnik" Jordanesku je bio na kormilu zlatne generacije, prvi put posle sloma komunizma su se našli u završnici 1996. To je bila ekipa koja je pokupila aplauze na američkom Mundijalu. Izbrukali su se i završili bez bodova.

- Četiri godine kasnije, ostaci te generacije su prošli grupu smrti sa Portugalcima, Englezima i Nemcima. Ganea je  odulučujućem meču oteo penal saigraču (Munteanu je trebalo da izvede, Hadži je bio suspendovan) i izbacio Engleze. Onda su se ofarbali u plavo i ispali lagano od Italije. Neki tvrde da je problem bio u novoj boji kose, većina da je Hadži uništio samovoljom i diktaturom reprezentaciju na poslednjem velikom takmičenju u karijeri.

- Ni povratak Jordaneskua nije puno doneo 2004. u kvalifikacijama za šampionat u Portugalu. VIktor Piturka koga su zbog navike da se oblači u crno zvali "Đavo" ih je odveo na šampionat 2008. opet grupa smrti, ali je nisu prošli. Remizirali su sa Italijom i Francuskom, izgubili od Holanđana. 

- Verovali ili ne Jordanesku se vratio iz penzije i odveo ih na šampionat 2016. ali su osvojili samo bod protiv Švajcarske i uspeli da izgube od Albanije, pa je reprezentacija osramoćena i ispljuvana u rumunskim medijima.

- U kvalifikacijama za prošlo prvenstvo naše komšije su igrale baraž, ali su pre toga smenile selektora Kozmina Kontru. Naslednik Radoj Mirel je izgubio od Islanda. Izgleda da bi se otišlo mora da na klupi sedi Jordanesku, selektor je kako smo pisali u profilu rumunske reprezentacije, Edvard, sin Anhela Jordaneskua. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke