Škotska na EURO - Da li ste znali?

Autor: Nemanja Janošev
utorak 11.06.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Teze o čuvenoj selekciji.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

- Škoti su platili ceh odluci FA Engleske da ne učestvuje na EP 1964. godine (sve ostrvske federacije su sledile preporuku iz Londona). Naime, njihova sjajna generacija iz šezdesetih sa Louom, Makajem, MekNilom, Baksterom je bila verovatno najbolji tim u Evropi. Preterujemo? Baš i ne, budućeg šampiona Španiju su rasturili 1963. na Bernabeu sa 6:2.

 

- Oni su čekali do 1992. na plasman, a na prvenstvo su četiri godine ranije odveli Irsku. Kako? Pa, u beznačajnoj utakmici u Sofiji je legendarni igrač Hartsa Geri Makaj opalio po lopti u finišu, ona je prevarila Bobija Mihajlova i utišala stadion "Levski". To je značilo da Irska ide dalje na svoje premijerno prvenstvo. Jedini koji je nešto dobio za tu pobedu protiv Bugara je Endi Roksbro, selektor "Tartan Bojsa". Njemu je irski kolega Džeki Čarlton poslao bocu najskupljeg šampanjca.

 

- Škoti su jednom bili u tri učešća blizu plasmana u četvrtfinale, u verovatno najslavnijem učešću, u Engleskoj 1996. "Proslavio" ih je Gazin gol pošto je prebacio Hendrija, ali i pored tog poraza, delilo ih je dvadesetak minuta. Engleska je vodila 4:0 protiv Holandije, ali je primila gol u finišu, pa su na osnovu gol razlike "Lale" otišle dalje. Severne komšije su bile baš besne na Engleze koji do kraja nisu ni napadali...

 

- Englezima su se "osvetili" uzeli su bod na "Vembliju" na prošlom šampionatu, ali su zato izgubili oba meča na "Hempdenu" protiv Čeha i Hrvata i završili takmičenje. Tada im je korona napravila problem jer stadion nije mogao da bude pun, a njihov u to vreme najbolji igrač Gilmor se

 

- Kada se pomenu kvalifikacije svi se sete onih za EP 2008. Tada je Škotska bila u grupi sa prvakom i vicešampionom sveta Francuskom i Italijom. Imali su otvorenu situaciju dva kola pre kraja, ali su uspeli ne samo da izgube od Gruzije, već u poslednjem meču kod kuće kada im je bila potrebna pobeda da se ispromašuju protiv Italijana na 1:1. Onda im je Panući dao gol u nadoknadi, pa su završili kao treći!

 

- Poraz od Gruzije je potvrdio staru priču, kada je baš potrebno Škoti izgube. Kao kada su u kvalifikacijama za EP 1968. tukli Englesku na Vembliju i onda uspeli da u odlučujućem meču padnu u Belfastu protiv Severne Irske.

 

- Tradicionalno Škoti su najbolji navijači na završnim turnirima kada se pojave. "Tartan Bojsi" su uvek prijateljski raspoloženi. U doba najvećeg huliganizma, slika iz 1992. je obišla svet. Dok su Englezi, Nemci i Holanđani pravili haos u Švedskoj, slika na kojoj navijač Škotske ljubi englesku policajku je izabran za navijački trenutak prvenstva.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke