Španija na EURO - Da li ste znali?

Autor: Nemanja Janošev
utorak 11.06.2024.
18:00
Izvor: Sportske.net

Uvek su se kotirali visoko.

EPA/ZIPI
EPA/ZIPI

Povezane vesti

- Španci su odustali od prvog prvenstva, par razloga su uvek istorijski navođeni kao razlog za odluku. Jedan, bili su da gledaju Sovjete koji su samleli Poljake, pa su se uplašili da ih ne razbiju. Drugi je da Franko nije želeo sovjetsku zastavu u Madridu pa je naredio predsedniku saveza Fuenteu Haosu da otkaže učešće u kvalifikacijama.

 

- Za diktatora je učešće na drugom prvenstvu bilo pitanje od nacionalnog značaja, jer su zlatne godine Reala bile gotove, dominacija madridskog kluba u KEŠ je prekinuta pa je državi bila potrebna nova potvrda u svetu.

 

- Do titule na domaćem terenu ih je odveo neponovljivi Luis Suarez. On je prethodno igrajući za Inter u KEŠ, namerno udario protivničkog igrača u duelu sa Dortmundom u polufinalu KEŠ. Sudija Tešanič iz Jugoslavije je zažmurio. Posle su pomenutog arbitra otkrili na letovanju, priznao je da je Inter platio odmor na jadranskoj obali Italije, pa je suspendovan, nikada više nije sudio. Ostalo je istorija, sjajnog vezistu "Grande Intera" su prozvali "fudbalskim Toskaninijem", te godine je osvojio "Zlatnu loptu".

 

- Pred finale protiv Sovjeta selektor "Crvene furije" Viljalonga je od peska napravio improvizovani teren, predstavio svoje igrače kao kamenčiće, Sovjete kao iglice borova i radio na taktici. On je poznat kao jedan od prvih inovatora u fudbalskoj strategiji tih godina.

 

- Generalisimus Franko je naravno izmuzao fudbal za potpuno druge svrhe doveo je na finale pred 80 000 ljudi budućeg kralja Huana Karlosa koji je pozdravljen aklamacijom.

 

- Luis Suarez je kasnije rekao da je ta generacija bila jedna od gorih u kojima je igrao, ali da druge mnogo talentovanije nisu osvojile nikada ništa...

 

- U tim vremenima sa Špancima je uvek bila politika. Aktuelni prvaci Evrope su gostovali u Čehoslovačkoj, domaćin je pustio staru republikansku himnu, umesto monarhističkog "Kraljevskog marša". Španci su izgubili, Franko je zahtevao i dobio izvinjenje od saveza u Pragu, ali niko nije mogao da ga ubedi da to nije bilo namerno.

 

- Kada su konačno Španci izborili novi plasman 1980. vodio ih je selektor Kubala koji je bio na kormilu od 1969. ali je imao dosta protivnika u savezu. Očekujući njegovu smenu, igrači su mu poklonili sat koji je odbrojavao vreme do povratka Kubale u voljenu Kataloniju za koju je igrao pedesetih posle bekstva iz Mađarske.

 

- Na tom prvenstvu na utakmici protiv Italije najteže je bilo izvesnom Migelu Tendilju koji je morao odmah posle meča u kome je sjajno čuvao čuvenog Betegu da se vrati u Madrid i javi u kasarnu na služenje vojnog roka.

 

- Španija je otišla 1984. u Francusku uz veliku sumnju, bilo im je potrebno da pobede Maltu 11 golova razlike, igrali su četiri dana kasnije od Holanđana koji su im bili rivali. Na poluvremenu je bilo 3:1, na kraju 12:1, a holandski selektor koji nije gledao meč, jer je predosećao šta će se desiti je dobio otkaz sutradan.

 

- Loša Španija je prošla dalje uz srećnu pobedu protiv Nemačke, a predsednik saveza Pablo Porta je za selektora Munjoza rekao da ima "cvet u dup..." što je španska izreka za nezasluženu sreću...

 

- U polufinalu tog turnira kada su prošli Dance na penale videli smo nestvarnu scenu. Poslednji izvođač penala za Španiju Sarabija se toliko pogubio da je krenuo u gornjem delu trenerke da izvede penal. Vratili su ga, dao je gol i odveo Španiju u finale. Arkonada je primio pacerski gol protiv Francuza u finalu, mediji su ga proglasili za najgoreg golmana u istoriji "Crvene furije".

 

- Slavni Pep Gvardiola je bio akter svađe 2000. na sred terena sa Salgadom i Aranzabalom, ovaj drugi je napravio prekršaj na Đorkaefu. Pep se izvikao jer je levi bek skrivio slobodnjak i rekao je dvojici saigrača, "Zbog vas će nam Zidan dati gol". I dvadeset sekundi kasnije se to desilo. Ipak, u tom meču je tragičar bio Raul koji je propustio šansu da izjednači sa bele tačke u finišu. Bio mu je to najtužniji rođendan u životu, 23. Zanimljivo da ovaj legendarni fudbaler nije dao gol nijednom u završnicama, a povukao se iz nacionalnog tima pre nego što je počela španska vladavina 2008.

 

- "Kornjača" Aragones, čovek koji je vratio evropsku titulu u 2008. je pred finale okupio igrače i rekao im da su oni sjajni, i da ako ne budu prvaci kontinenta, javno će reći da je užasan trener.

 

- Nije morao to da kaže, dobili su finale protiv Nemaca, a onda su igrali "Kongu" iza Švajnštajgera koji je plakao. Nemački mediji su rivala optužili da se nesportski ponaša posle pobede, Španci da je to bilo slučajno. Poznavajući ih, malo ko je verovao u to.

 

- Del Boske je nasledio Aragonesa i prvi lansirao "lažnu devetku" koju je najčešće igrao Fabregas, još kada je David Vilja polomio nogu, a Tores potonuo u Čelsiju. Tih 4-6-0 je delovalo bizarno, bilo je mnogo kritika, a kolumnista "Marke" je predložio prvacima sveta i Evrope da odu i korak dalje i probaju da igraju bez golmana jedno poluvreme.

 

- Iako su se izvlačili do finala, tako su pregazili Italijane i odbranili krunu (4:0 je najubedljivija pobeda u istoriji finalnih utakmica) da se niko nije usudio da protivreči mišljenjima da su najbolji tim na svetu.

 

- "Azuri" će im se osvetiti četiri godine kasnije, posle tog poraza u Bordou, Del Boske će otići sa klupe. Da Španci ne opraštaju kada se gubi posvedočio je naslov u časopisu "Marka", napisali su "La Floja" (aluzija na "La Roja") što znači "Slabi".

 

- Doduše, nova nada je bilo polufinale prošlog šampionata na penale od Italijana, mediji veruju da je to nova generacija za pobedu, mi se ne slažemo sa tim.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke