Počinje ACB liga - presto najviše leži kralju!

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 28.09.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Real Madrid prvi favorit za titulu, ali sve veći kvalitet rivala ne čini ih nedodirljivima

EPA-EFE/JUANJO MARTIN
EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Povezane vesti

Dinamična sportska jesen biće upotpunjena poslednjeg septembarskog vikenda startom sezone u španskoj ACB ligi, ubedljivo najkvalitetnijem klupskom košarkaškom takmičenju u Evropi.

Titulu brane košarkaši Real Madrida, najdominantnijeg tima u ligi i vlasnika čak 37 šampionskih prstena.

Imajući u vidu aktuelni roster kraljevskog kluba, jasno je da su izabranici Ćus Matea favoriti da se popenju na tron i u nadolazećoj sezoni, mada sve veća konkurencija u španskom prvenstvu ne daje im za pravo da se unapred raduju.

Ubedljiv poraz u prošlosezonskom finalu Evrolige od Panatinaikosa donekle je uzdrmao nepokolebljivost košarkaša madridskog tima. Prvi izazov u nadolazećoj sezoni imaće u nedelju od 18:30 kada će gostovati u La Korunju ekipi Lejme, prošlosezonskog osvajača španske druge lige.

Real Madrid je u odnosu na prošlu sezonu neznatno izmenio tim, a glavna promena je odlazak francuskog košarkaša Geršona Jabuselea, novog člana Filadelfija Seventisiksersa. Opremu španskog giganta razdužila su još dvojica Francuza – Vensan Poarje i Fabijen Kozer koji su pojačali evroligaške klubove Anadolu Efes i milansku Olimpiju.

Glavno pojačanje Reala je bez sumnje doskorašnji centar minhenskog Bajerna Serž Ibaka, koji će pod reketom praviti konkurenciju neprikosnovenom Ediju Tavaresu.

Od iskusnih igrača tu su i dalje Serhio Ljulj, Mario Hezonja, Džanan Musa, Fakundo Kampaco i Gabrijel Dek, dok je ovo leto proteklo i u znaku oproštaja od Rudija Fernandeza, ikone kraljevskog kluba u proteklom periodu.

Real Madrid je proteklog vikenda poražen od Unikahe u finalu Superkupa Španije, prethodno pobedivši glavnog rivala Barselonu u polufinalu.

Upravo je trijumf protiv katalonskog kluba prošle subote u Mursiji pokazao da je Real u ovom trenutku ispred najvećeg rivala, čija glavna promena je dolazak Đoana Penjaroje na mesto trenera umesto Rožea Grimaua.

U igračkom kadru nije bilo osetnijih promena, a najveće pojačanje svakako je iskusni američki košarkaš Kevin Panter koji je stigao u „Blaugranu“ nakon trogodišnjeg boravka u Partizanu.

Osim iskusnog beka, najzvučnije pojačanje u rosteru Barselone svakako će biti i doskorašnji košakaš Asvela Jusufa Fal. Kada je o odlascima reč, opremu katalonskog velikana ovog leta su razdužili Nikola Kalinić i Rokas Jokubaitis.

Barselona će prvi izazov u prvenstvu imati u nedeljnom matine terminu od 12:30 kada će dočekati Granadu, tim protiv kojeg je poslednjih sezona prilično dominantno rešavala utakmice u „Blaugrani“.

Osim dva najveća španska kluba, još nekoliko ekipa će zavredeti veliku pažnju ove sezone u ACB ligi.

Već prvi duel u sezonu između Huventuda i Mursije u subotu od 18 sati pobudiće veliko interesovanje javnosti. Tim iz Badalone napravio je odličnu uvertiru pred start španskog prvenstva, pobedom protiv Hapoela iz Tel Aviva na startu Evrokupa.

Sada mu u goste stiže aktuelni finalista Mursija, sastav koji je početkom aprila prilično lagano slavio na gostovanju katalonskom timu.

U isto vreme Unikaha, novopečeni osvajač Superkupa, dočekaće u Malagi ekipu Đirone. Sastav iz Andaluzije je sadržao okosnicu tima iz prošle sezone, a impresivnih 90 poena Real Madridu u finalu Superkupa načiniće ih velikim favoritima protiv gostiju iz Katalonije.

U subotnjem terminu od 20:45 košarkaši Valensije pokušaće u nešto izmenjenom sastavu da slave na gostovanju Manresi u vreme kada će Kran Kanarija goostovati u Andori.

Veliko interesovanje ove sezone pobudiće i Baskonija, sastav koji od letos vodi trofejni španski trener Pablo Laso. Opremu baskijskog kluba zadužio je doskorašnji bek Partizana Ognjen Jaramaz, čime je zauzeo mesto reprezentativnog kolege Vanje Marinkovića koji se vratio u redove beogradskih crno-belih.

Osim Marinkovića, Baskonija je ovog leta ostala i bez Kodija Milera-Mekintajera, Meta Kostela i Maika-Kaleva Kotsara, dok će ostanci Čime Monekea, Markusa Hauarda i Tadasa Sedekerskisa učiniti da tim iz Vitorije zadrži prepoznatljivost kod navijača.

Prvi izazov imaće u nedelju od 13 sati na Tenerifama, pola sata pošto novajlija Lieda okuša sreću u Saragosi.

Kolo će biti okončano gostovanjem Real Madrida u Galiciji od 18:30, dok će sat i po vremena ranije Bilbao dočekati ekupu Breogana, kojeg vodi hrvatski stručnjak Veljko Mršić.

Kompletnu ponudu španske ACB lige pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke