Bajern i Bajer podigli derbi na viši nivo, ali „sistem otimanja“ još postoji

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 28.09.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Veliki meč se u subotu igra u Minhenu.

EPA/ROLF VENNENBERND
EPA/ROLF VENNENBERND

Povezane vesti

Peto kolo nemačke Bundeslige u potpunosti će obeležiti veliki derbi u Minhenu između Bajerna i Bajera iz Leverkuzena.

Jako je čudno nakon 11 godina surove dominacije Bajerna ovom ligom napisati da u Minhen stiže šampion Nemačke, ali to je činjenica i sjajna stvar za samo takmičenje, kao i sve one kojima Bajern nije u srcu.

Svi znamo šta je Leverkuzen uradio prošle sezone, koja je za ovaj klub bila istorijska, znamo i da je Bajern tokom leta napravio mali „reset“, dao šansu mladom treneru Vensanu Kompaniju i krenuo u novu priču, a prema viđenom u četiri uvodna kola, jasno da će se titula ove sezone lomiti u borbi između ove dve ekipe.

Bajern u derbi ulazi sa maksimalnih 12 bodova, dok Bajer ima tri boda manje.

Istorija je naravno na strani Bajerna, prema njoj čak ovo i nije veliki derbi nemačkog fudbala, jer su Bavarci 33 puta bili prvaci države, a Bajer je prošle sezone tek prvi put osvojio „salataru“, ali imaju ova dva tima i burnu prošlost, pogotovo kada se radi o sada već čuvenom Bajernovom „otimanju“ svega onog što vredi u Bundesligi.

Leverkuzen je početkom ovog veka imao sjajnu generaciju, možda i bolju od ove današnje, ali taj tim će se večno pamtiti kao „baksuzni“ i onaj kom su titule u svim takmičenjima izmicale na neverovatan način.

Veoma uzbudljivo je bilo u sezoni 1999/00 koja je i danas u najcrnjim mislima navijačima iz Leverkuzena. Bajern i Bajer su imali 73 boda, ali je šampionski trofej zbog bolje gol-razlike ostao u Minhenu.

Bajer je do poslednjeg kola držao tri boda prednosti u odnosu na velikana iz Minhena i bio je im je dovoljan bod u utakmici za trofej. A onda je usledilo kobno gostovanje Uterhašingu i poraz 2:0, koji je iskoristio Bajern i trijumfom kod kuće nad Verderom 3:1 stigao do tada 16. trofeja domaćeg prvenstva u istoriji kluba.

Jedan od tragičara tog poraza u Bavarskoj bio je i kasniji fudbaler minhenskog Bajerna Mihael Balak, pošto je postigao autogol.

Ni dve godine kasnije loša sreća nije zaobišla Bajer, pošto je u sezoni 2001/02 šampionska trka okončana u korist Borusije Dortmund sa samo jednim bodom razlike. Bilo je to u godini u kojoj je Bajer poražen od Real Madrida u finalu Lige šampiona, a te 2002. godine u sastavu reprezentacije Nemačke našla su se petorica igrača iz redova „Farmaceuta“ u finalu Svetskog prvenstva protiv Brazila. „Panceri“ su tada poraženi 2:0, a Bajer je posprdno prozvan „Neverkuzen“. Naravno, Bajer je u toj sezoni uspeo da izgubi i finale Kupa Nemačke.

Kao da je zov baksuzluka terao pojedine zvezde Bajera da se presele u Minhen i tamo nastave da grade karijeru. Tako su na prelazu dva veka mnogi igrači napuštali Leverkuzen i selili se u Bavarsku. Najpoznaniji od njih su Brazilci Lusio i Ze Roberto, braća Kovač, spomenuti Balak... Kada je reč o svežijim primerima, tu se svakako izdvaja Arturo Vidal koji je punu afirmaciju stekao u Bajeru, a nakon nekoliko uspešnih sezona u Juventusu pojačao Bajern 2015. godine.

Zanimljiva je i epizoda Tonija Krosa sa početka karijere u Bajeru, budući da je kao mlad igrač proveo 18 meseci u Leverkuzenu jer za njega nije bilo mesta u Bajernu.

Od ostalih zajedničkih igrača vredi spomenuti golmana Hansa-Jerga Buta, legendarne Brazilce Žoržinja i Paula Serža, ali i trenera Jupa Hajnkesa koji je vodio oba kluba.

Josip Stanišić je prošle sezone bio jedan od glavnih aduta trenera Bajera Ćabija Alonsa u šampionskoj ekipi, ali on je bio na pozajmici iz Bajena i Kopmani ga je naravno odmah vratio u Minhen.

Znamo svi da je ponajbolji nemački fudbaler i član Bajera Florijan Virc “tiha patnja” Bajerna i na leto treba očekivati snažan pokušaj kluba iz Minhena da ga dovede, a štoper Bajera Džonatan Ta će se skoro pa sigurno u junu pridružiti Bajernu, kada mu istekne ugovor sa “Farmaceutima”.

Ponudu preostalih mečeva Bundeslige pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak