Madridski pakt srušen zbog Tea, “pacov” Kurtoa, ali “igricu je prešao” – Bernd Šuster!

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 29.09.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Džentlemenski dogovor koji je Perez prekršio, pa “popravio” sa šest miliona

EPA-EFE/Mariscal
EPA-EFE/Mariscal

Povezane vesti

 Fudbaleri Atletiko Madrida i Real Madrida sastaju se u nedelju od 21.00 na "Metropolitanu" u prvom velikom "Madrilenju" ove sezone.

Madridski klubovi poznati su po rivalstvu, ali i gospodskim odnosom između predsednika, koji se doduše privremeneno narušio 2017. godine. Kao što je poznato, Florentino Perez i Enrike Sereso sklopili su džentlmenski dogovor po kom neće "krasti" igrači iz protivničkog tabora. Ali, onda je Teo Ernandez odlučio da "jorgan" zameni "kraljevskom krunom". Kao dete kluba, Teo je stasao u Atletiku, odigrao je fenomenalnu sezonu 2016/17 na pozajmici u Alavesu, i Perez ga je odmah želeo kao dugoročnu zamenu i konkurenciju za Marsela. Teova otkupna klauzula iznosila je 24 miliona evra, što je bila sitnica za Real, dok je Atletiko Madrid pokušao da ga ubedi kontra ponudom.

Ipak, razlika je bila velika. Atletiko mu je nudio povećanje plate sa milion na četiri miliona godišnje, dok mu je Real ponudio petogodišnji ugovor sa početnom platom od 3,5 miliona koja bi do kraja čak narasla i do osam i devet u poslednje dve godine ugovora. Ali, postojao je još jedan problem zbog kog su Madriđani "zaratili". Naime, Sereso je za pregovore Ernandeza sa Realom saznao od njegovih menadžera, što je po pravilima strogo zabranjeno. Atletiko je pretio da će čitav slučaj prijaviti FIFA, ali je Perez zavukao ruku u džep, zaokružio klauzulu sa 24 na 30 miliona, a tih šest bilo je dovoljno da u Atletiku zažmure na jedno oko.

Ali, na kraju se ispostavilo da je sve bilo - uzalud. Teo se nije nametnuo kod Zinedina Zidana, pa je posle prve sezone poslat na pozajmicu u Real Sosijedad, a po povratku 2019. prodat je Milanu za samo 15 miliona evra i svi znamo šta se posle desilo sa Francuzom na "San Siru".

Zanimljivo, istog leta kada je Ernandez prodat Milanu, desio se još jedan transfer koji je "spustio loptu na zemlju" između predsednika. Markos Ljorente nije bio u planovima Reala, a Atletiko je platio 30 miliona evra za dete "kraljevskog" kluba koji je za ovih pet godina izrastao u jednog od lidera ekipe.

O paktu je svojevremeno govorio i Antoan Grizman, koga su 2016. posle Evropskog prvenstva povezivali sa Realom, kada je javno rekao da od njegovog transfera nema ništa.

"Tačno je da volim da osvajam trofeje, ali ne mogu da pređem u Real. Ne zbog rivalstva koje postoji između dva kluba, već zbog pakta koji su sklopili", rekao je Grizman španskim medijima.

Svojevremeno je čak i Serhio Aguero bio velika želja Florentina Pereza, iako je bilo nemoguće dovesti ga direktno iz Atletika, bio mu je "tiha patnja" i kada je počeo da rešeta u Mančester sitiju, posebno 2014. godine, kada je Gonzaolo Iguain otišao u Napoli, ali do transfera nije došlo.

Neizbežna je i priča o Tibu Kurtoi, koji je nekada bio ikona "Visente Kalderona", a dana je "persona non grata". Stvari su toliko otišle predaleko, da je Kurtoa dobijao i pretnje smrću, a javno je ulazio u rat sa navijačima Atletika, koji i danas traje. Kurtoa je još 2011. kao klinac došao u Atletiko na pozajmicu iz Čelsija i tu je ostao čak tri sezone. Kasnije je zamenio Petra Čeha u Čelsiju i na "Stamford Bridžu" ostao četiri sezone kada ga je leta 2018. Florentino Perez doveo za 35 miliona evra i tada postao i jedan od najomrženijih među navijačima Atletika.

Na prvom gostovanju Atletiku navijači su ga gađali plišanim pacovima, aludirajući na njegovu izdaju, a prethodno su uništili i ploču sa njegovim imenom ispred stadiona. Međutim, to nije mnogo pomoglo, pošto je Real na Kurtoinom debiju u "Madrilenju" na "kontra" strani slavio 3:1. Baš kao što je bio bolji i u godinama koje su dolazile. Verovali ili ne, u 13 međusobnih duela protiv Atletika, Kurtoa nikada nije poražen, ima osam pobeda i pet remija i čak u sedam navrata je sačuvao svoju mrežu. Istina da je Atletiko u ovom periodu uspevao da pobedi Real, ali nikada sa Belgijancem na golu, kao što je bio slučaj prošle sezone kada je čitavu propustio zbog povrede.

Ali, kroz istoriju je bilo i obrnutih slučajeva, a kako bi se popularnim rečnikom reklo, jedan je "prešao igricu". U pitanju je Nemac Bernd Šuster, koji je nastupao prvo za Real Madrid, potom za Atletiko, ali pazite sad - pre selidbe u Madrid igrao je osam godina za - Barselonu!

Bavarac čudnog karaktera koji nikada nije trpeo autoritete, u Barsi je postao legenda u periodu od 1980. do 1988, ali je dolaskom Johana Krojfa shvatio da neće moći da nastavi po starom i odlučio je da zabije nož u srce navijačima transferom u Real Madrid. Iako je u Realu ostao samo dve sezone, u obe je uzeo titulu, u prvoj čak i "duplu krunu", da bi onda "izdao" i pristalice Reala. Leta 1990. odlučio je da pređe u Atletiko Madrid, sa kojim je osvojio dva Kupa kralja i bio vicešampion Španije. Da sve bude još neverovatnije, Šuster je sva tri puta odlazio kao slobodan igrač, po isteku ugovora, i sa Barsom i sa Realom i sa Atletikom. Ako ste zaboravili, kasnije je čak uspeo da stigne i do klupe Real Madrida, u sezoni 2007/08 osvojio je titulu u La Ligi u poslednjoj godini Franka Rajkarda, kada doslovno Barselona nije bila ni najmanje konkurentna.

Kada se pogleda istorija, čak 28 igrača igrali su i za Real i Atletiko, ali osim pomenutih, možemo samo provući još imena kao što su - Alvaro Morata, Hose Antonio Rejes, čak je i Serhio Regilon igrao za gradske rivale, ali ne može se reći da je on ostavio dublji trag, kao što ipak jesu Morata i Rejes, posebno u dresu Atletika.

Sve u svemu, navijači Atletika će u nedelju sasvim sigurno "pozdraviti" izdajnika Kurtou, koji bez obzira na vruću atmosferu, i dalje ne zna za poraz protiv bivšeg kluba.

Da li je sada pravi trenutak da Atletiko pobedi Kurtou i zakuva borbu za titulu već u septembru?

Koje još mečeve možete igrati danas u AdmiralBetu u okviru španskog prvenstva potražite OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke