Piksi progovorio o Maksimiru '90! Razbesnele ga laži koje godinama sluša!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 13.05.2021.
10:01
Izvor: Telegraf

Danas je 31. godišnjica nemilih događaja iz Zagreba, sa utakmice Dinama i Crvene zvezde, što su kasnije mnogi smatrali jednim od ''okidača'' za početak ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Svojevrsna najava definitivnog raspada bivše Jugoslavije bila je prekinuta utakmica na Maksimiru, između zagrebačkog Dinama i Crvene zvezde. U jeku buđenja nacionalizma i šovinizma na prostorima bivše nam države dogodila se ova ''utakmica visokog rizika'' koja je postala svojevrsno poprište međunacionalnih sukoba, sa ostrašćenim navijačima u glavnim ulogama, a u režiji nekih drugih...

Da će do sukoba doći, naslućivalo se već pre same utakmice, a pogotovo kada je na Maksimir došlo oko 2.000 Zvezdinih navijača. Već ranije probuđena međunacionalna mržnja na obe strane, došla je do punog izražaja na Maksimiru.

Nije se dugo čekalo na ''stampedo'' i jednih i drugih, a policija je delovala potpuno nespremno da zaustave što se dešavalo. Na kraju, rešenje pronađeno u vodenim šmrkovima. Dinamovi navijači su počeli da se povlače ka izlazima, a Zvezdini su ostali na stadionu pod zaštitom milicije, posle čega su ih sproveli na voz za Beograd.

Ipak, da akcenat posle svega ne bude stavljen samo na navijače, ''potrudio'' se i Zvonimir Boban, tadašnja Dinamova ''desetka'' čiji je pokušaj da domaće navijače ''odbrani'' od organa reda ostao jedan od najupečatljivijih detalja tokom ovih nemilih događaja.

Posle te utakmice postalo je jasno da se tadašnja jugoslovensta liga neće još dugo igrati, a nažalost dešavanja sa Maksimira su samo najavila stradanja i sukobe koji su se narednih godina dešavali na prostorima bivše Jugoslavije.

Danas, 31 godinu kasnije, u razgovoru za ''Telegraf'' je svoja iskustva sa ''Maksimira'' tog 13. maja 1990. godine otkrio i jedan od svedoka nemilih događaja, aktuelni selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

On je prethodnih godina slušao različite priče pojedinih fudbalera koji su doživeli to iskustvo, ali ističe da često ima i preterivanja.

''Kada vidim izjave nekih igrača koji su bili tu, a pričali su na tu temu, bila je neka godišnjica prošle godine, ja namerno nisam hteo da se javljam na tu temu... ljudi su ili zaboravili, ili sada hoće neku senzaciju da naprave po novinama, pričali su budalaštine, a bili su tu. Ali mislim da ih taj senzacionalizam vodi, pa su počeli malo da izmišljaju neke fiks ideje. Pa bilo ovo, bilo ono... Gde, bre, bilo? Nemojte da lupate gluposti, ljudi! Ako već pričate, pričajte kako je bilo, kakva je bila istina, ništa drugo'', istakao je Piksi.

Ono što je na njemu bilo najteže tog dana jeste činjenica da su posle upada navijača na teren, Zvezdini fudbaleri ostali zaključani u svlačionici sve do ponoći, bez hrane, kada su se konačno stekli uslovi da se vrate u Beograd.

''Sećam se da je Boban došao u svlačionicu. Zvone je pola sata posle svega ušao da se pozdravi, rekao je "momci, biće sve u redu, ovo, ono, ja kažem 'da, da, biće, vidimo da će biti fenomenalno'. Šta da ti kažem, torba na ramenu, kaže biće sve ok, kažem, 'da da, vidimo da će biti'... A mi ostanemo do ponoći, gladni, ništa nisi jeo, jer utakmica je trebalo da se odigra u četiri - pet popodne. Desilo se što se desilo, to je istorija, može da se vidi i na Jutjubu danas. Ali da je bilo prijatno, nije'', objasnio je Piksi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke