Bomba je detonirana - PET razloga za "DA" i Mesijev senzacionalni povratak i jedna kočnica

Autor: Milovan Longinov
subota 18.03.2023.
13:14
Izvor: Sportske.net

Vreme je za priču o povratku, ali koja konačno ima jaku zaleđinu.

EPA/Alejandro GarcÌa
EPA/Alejandro GarcÌa

Povezane vesti

Lionel Mesi i povratak kući, u svoju Barselonu, dobija sve ozbiljnije i ozbiljnije obrise. 

Ova priča se ozbiljno zahuktala u petak u francuskim medijima, a mi ćemo u nastavku izdvojiti sve najznačanije činjenice i ozbiljne glasine kao potencijalno ključne razloga zbog kojih sve više treba verovati u Leov povratak na "Kamp nou".

Mesi "krivac" u medijima, navijači mu spremili zvižduke

Da krenemo redom, od situacije u Parizu. Francuski mediji su juče otkrili da će najzagriženija grupa navijača zviždati Mesiju u nedeljnoj utakmici sa Renom, čime žele da izraze nezadoljstvo zbog loše partije protiv Bajerna i eliminacije iz Lige šampiona. 

Takođe, Ekip i Radio Monte Karlo, koji važe za pouzdane medije, otkrili su da je Mesi revoltiran napustio trening ove nedelje, nezadovoljan trenerskim metodama Kristofa Galtijea, što je čak nateralo Horhea Mesija da sve demantuje putem Instagrama, na svom zvaničnom profilu. 

Mnogi veruju da iza svega ovog upravo stoji PSŽ koji na ovaj način želi da "opravda" svoju odluku da ne produži ugovor sa Leom Mesijem, čineći tako Argentinca "krivim" za takav epilog. 

Isti ti mediji pišu da Mesi zahteva da mu plata ostane ista, 30 miliona evra za poslednju sezonu, kako bi ostao odmah iza Mbapea, što nije tačno. Tu vest odmah je demantovao Fabricio Romano i još nekoliko pouzdanijih izvora, koji su potvrdili jednu te istu stvar:

"Mesi nije tražio istu platu, niti su pričali o novcu, već želi da vidi kakav će biti projekat naredne sezone". 

Dakle, prvi faktor je ispunjen - Mesi više nije "dobrodošao" u Francuskoj kao ranije i mediji i navijači "rade" u ime kluba i odluke Pari Sen Žermena da ne produži ugovor sa Leom.  

Đoan Laporta i strana reč "izvini"

Predsednik Barselone je uvredio Lea Mesija i nije izabrao pravi način za rastanak. Laporta je uporno tvrdio da je bio primoran da izabere budućnost kluba i da nije smeo da je dovede u pitanje ugovorom koji je Mesi mogao da potpiše. No, Laporta se sastao sa Horheom Mesijem i putem medija već stvara sliku i priprema teren na kom se prikazuje kao "krivac" i izvinjava se Leu za neprimereni rastanak. Navodno, Mesi je sve "mekši" i spreman je da pređe preko svega toga, jer su on i Barselona, ipak nešto mnogo više nego što ima sa bilo kojom osobom unutar kluba u poslednjih 20 godina.  

Ćavi KLJUČ 

Da, Barselona i zbog ovoga nije mogla da izabere boljeg trenera. Ćavi je u doslovno svakodnevnom kontaktu sa Mesijem, doduše, oni nikada nisu ni krili da su ostali bliski prijatelji i da često komuniciraju. Ipak, istina je i da Ćavi i privatno zove Mesija da se vrati i predstavlja mu svoj projekat, koji izgleda sve ozbiljnije. Ako ćemo iskreno, Barsa je bila oronula kada je Mesi odlazio, sa Kumanom na klupi, a sada je na dobrom putu da osvoji La Ligu posle četiri godine, a nije nemoguće da osvoji i domaću "tripletu", jer ima i 1:0 protiv Reala u polufinalu Kupa kralja. Dakle, i pored eliminacije iz Evrope, Barsa je povratila dominaciju na domaćem tlu, što je prvi preduslov za povratak i na veliku evropsku mapu. 

Zanimljivo, renomirani izvori su otkrili i da je Ćavi rekao Mesiju da ga čeka nova pozicija, nešto poput "osmice" i "desetke", a ne kao desno krilo, gde bi trebalo da dejstvuju Rafinja i Dembele, već bi vrlo lako mogao da bude deo četvroke u veznom redu zajedno sa Frenkijem de Jongom, Pedrijem i Gavijem, iza Levandovskog. 

Jednostavno - Barsa jedina opcija i najlepša

Da li možete da zamislite Mesija u nekom drugom evropskom klubu u trenutku kada postaje slobodan i ima otvorena vrata da se vrati? Ni mi. Jednostavno, za Premijer ligu je nekako kasno, Siti je jedino bio opcija, ali pre dve godine, sada je taj napadački paket nekako kompaktan i popunjen na svim pozicijama i uopšte se ne pominje da bi Gvardiola želeo da ga ima i sada. 

Mesijev plan je da odigra još jednu sezonu u Evropi, da pokuša da osvoji Ligu šampiona i objektivno, sa njim, ovaj tim bi bio još bolji. Ukoliko dođu još Ilkaj Gundogan, Injigo Martinez za jaču rotaciju, uz desnog beka, Barsa bi zaista imala tim dostojan borbe za Ligu šampiona. 

Porodica

Mesi nikada nije krio da je i njemu i Antoneli i trojici sinčića odlazak iz Barselone preteško pao. 

"Kada sam čuo da je kraj i da Barsa neće produžiti ugovor, otišao sam prvo kod Antonele i plakali smo kao mala deca. Bilo nam je jako teško da saopštimo dečacima da idemo iz naše kuće", rekao je jednom prilikom Mesi.

Mesijevi svaku priliku koriste da skoknu do Barselone, kuću koju ima u naselju Kastedefels nikada nije prodavao, niti će. Pouzdani izvori takođe pišu da je Antonela Rokuso posebno oduševljena idejom da se vrate u Barselonu, njihovu jedinu kuću. Jer, zapravo, ne postoje šanse da Mesi zaigra u svojoj domovini kao što se nekada pominjalo. Njegova porodica njegov rodni Rozario vidi kao mesto gde odlaze na praznike i na odmore, i Mesi je i sam priznao da njegovi dečaci ne mogu da izdrže više od tih nekoliko nedelja godišnje u Argentini. 

Jedina prepreka - Havijer Tebas i finansijski fer-plej

Iako bi došao kao slobodan i bez obeštećenja, Mesijeva plata bi bila praktično "minimalac". Leo bi morao da prihvati minimum tri puta manja primanja nego što je imao tokom protekle dve godine u Parizu, ali ni to možda ne bude dovoljno. Havijer Tebas, predsednik La Lige, i dalje čini sve da Barsi zagorča život zbog svog ličnog rata sa Đoanom Laportom i neće olakšati registraciju Mesijevog ugovora. 

Barsa bi navodno morala da proda nekoliko igrača da bi oslobodila prostor za Mesija, a sve su glasnije glasine da bi mogao da ode jedan od dvojice - Feran Tores ili Ansu Fati, za koje bi klub mogao da zaradi pristojan novac. Uz njih, očekuje se da konačno budu prodati, makar i za siću, Klemen Lengle, Samjuel Umtiti i Seržinjo Dest kada se vrate sa pozajmica, a nije nemoguće ni da kasu popuni Frenk Kesi koji igra sve bolje i ima solidnu tržišnu vrednost. 

Dakle, u ovom trenutku, šanse da se Mesi vrati u Barselonu su veće od 50%. I Đerar Romero, katalonski novinar koji je prvi i pokrenuo ovu lavinu još u januaru mesecu, rekao je prošle nedelje da su šanse da se Leo vrati 60%. PSŽ otpada sve više kao opcija, a onda će mogućnosti biti smanjene. Serija A se nikada nije pominjala, Bajern ga sigurno neće dovoditi i sistemom eliminacije, ponovo će nas put navesti ka Barseloni.

Mesi će u junu napuniti 36 godina, zna da u nogama ima još jednu jaku sezonu u kremu evropskog fudbala i spreman je da je posveti svojoj Barsi, da se oprosti na dostojanstven način, kakav su zaslužili i on i 100.000 navijača na "Kamp nou". 

Uglavnom, pratićemo ovu temu u narednim nedeljama, izvesno je da će biti "mesa" i da u svemu ovome još kako ima i dima i vatre. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke