Brejdijev „The last dance“

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 09.09.2022.
13:30
Izvor: Sportske.net

Startuje NFL sezona.

Beta/AP Photo/Steven Senne
Beta/AP Photo/Steven Senne

Povezane vesti

Čekanju je napokon došao kraj. U noći između četvrtka i petka utakmicom između aktuelnih šampiona Los Anđeles Remsa i jednog od glavnih izazivača Bufalo Bilsa započela je nova NFL sezona.

Ovu sezonu obeležiće, ko bi drugi nego, Tom Brejdi. Najbolji igrač američkog fudbala svih vremena odlučio je da se penzioniše po isteku prošle sezone, ali se brzo predomislio i rešio da sa svojim Tampa Bej Bakanirsima još jednom pokuša da dođe do šampionskog prstena, osmog u svojoj fascinantnoj karijeri.

U ligi je i ove sezone 32 tima podeljenih u dve konferencije, Nacionalnu i Američku. U svakoj konferenciji imamo po četiri divizije sastavljene od po četiri tima. Mesto u plej-ofu izboriće najboljih 12 ekipa posle „regularnog“ dela u kojem će svaka ekipa odigrati po 17 utakmica.

NFC - Zapad

Predstavljanje ekipa krenućemo kako i dolikuje od šampiona Los Anđeles Remsa koji se takmiče u zapadnoj diviziji Nacionalne fudbalske konferencije (NFC). Ekipu će predvoditi sjajni trener Šon Mekvej, a udarne igle Remsa ostali su najbolji defanzivac u ligi Aron Donald, pouzdani kvoterbek Met Staford i fenomenalni hvatač Kuper Kap, MVP prošlogodišnjeg Superbola. Jedini problem za šampiona trenutno je nerešen status jednog od najboljih hvatača u timu Odela Bekama koji se sjajno uklopio u tim prošle sezone, ali je mu je ugovor sa Remsima istekao, a još uvek nije poznato gde će jedan od najpopularnijih igrača nastaviti karijeru.

Imaće Remsi jaku konkurenciju u diviziji. Tu su još dve sjajne ekipe San Francisko Fortinajnersi i Arizona Kardinalsi.

Fortinajnersi su pre dve sezone stigli do Superbola u kojem su poraženi od Kanza Siti Čifsa. Prošle sezone imali su puno problema sa povredama. Ekipa je najviše trpela zbog izostanka kvoterbeka Džimija Garopula, jer adekvatne zamene nije bilo, ali je na startu ove sezone situacija povoljnija po Fortinajnerse. Popularni Džimi Dži deluje spremno i motivisano za narednu sezonu, a tu je i sjajni mladi kvoterbek Trej Lens, treći pik sa drafta 2021. godine spreman da ga zameni u svakom trenutku. Snaga ekipe biće kao i prethodnih godina pouzdani raninbek Kajl Juščak.

Kardinalsi su velika nepoznanica ove sezone. Očekuje se da mladi i toliko hvaljeni kvoterbek Kajler Marej povede ekipu ka višim dometima od pukog učešća u plej-ofu. Podršku će imati u sjajnom hvataču Grinu i tajt endu Zeku Ercu. Problem Kardinalsa ostaje „mršava“ defanzivna linija.

Najslabija ekipa na istoku NFC-a jesu Sjetl Sihouksi koji su krenuli u ribilding nakon što je dugogodišnji kvoterbek i zaštitno lice franšize Rasel Vilson napustio tim i pojačao Denver Bronkorse.

NFC – Istok

Ova divizija će i ove sezone biti verovatno najsiromašnija kvalitetom. Trebalo bi da u njoj najbolji budu Filadelfija Iglsi, ali su i oni daleko od ozbiljnog kandidata za visok plasman u plej-ofu. Nema mnogo poverenja u mladog kvoterbeka Džejlena Hrsta, a ni ostatak tima ne deluje spremno za veće domete, jedina prava snaga mogao bi da bude novi hvatač A. J. Braun koji je stigao iz Tenesija.

Prvi konkurent Filadelfiji, kao i obično biće Dalas Kaubojsi koji su prošle godine „spiskali“ogroman novac, a za uzvrat nisu dobili gotovo ništa. Dak Preskot ne izgleda kao igrač za velika dela, a ova sezona mogla bi da to konačno pokaže i najzagriženijim fanovima ovog kvoterbeka.

Njujork Džajantsi i Vašington Komandersi, što je novi naziv ekipe iz prestonice, popuniće preostala mesta u diviziji, ali se od njih očekuje tek po neka pobeda. Obe ekipe čekaće neka bolja vremena i visoke pikove na draftu naredne godine.

NFC – Sever

Vrh severa NFC-a rezervisan je kao i obično za Grin Bej Pekerse i jednog od najboljih kvoterbeka u istoriji igre Arona Rodžersa. Ekipa će u pohod ka toliko željenoj tituli krenuti bez izvrsnog hvatača Devontea Adamsa koji je odlučio da sreću potraži u Oukland Rejdersima. U ekipi je ostao sjajni trkač Aron Džons, dok će Rodžersove najbolje mete biti hvatači Rendal Kob, Alen Lazard i pridošlica iz Baltimora Semi Votkins.

Ostale tri ekipe u diviziji ne bi trebalo očekivati u plej-ofu. Minesota Vajkingsi imaju solidnu ofanzivu na čelu sa kvoterbekom Kirkom Kazensom, ali su u odbrani jako loši. Detroit Lajonsi će se osloniti na Džereda Gofa koji je 2018. prevodio Remse u Superbolu, ali se kasnije ispostavilo da nije igrač koji pravi razliku na najvišem nivou, dok su Čikago Bersi verovatno najslabija ekipa u ligi i svaka pobeda biće im kao „kuća“.

NFC – Jug

Jug NFC-a pratiće se najviše zbog Toma Brejdija i Tampa Bej Bakanirsi. Ekipa Brusa Erijansa ima respektabilan sastav i deluje spremno da pojuri još jedan Lombardijev trofej. Više nema Brejdijevog omiljenog saigrača Roba Gronkovskog, ali su tu i dalje sjajni hvatači Majk Evans i Kris Godvin. Odlični trkač Lenard Bernard i pouzdani šuter Rajan Sakop, što bi u kombinaciji sa granintnom odbranom i odličnim trenerom mogla da bude dobitna formula za Bakanirse.

Najveći konkurent Bakanirsima u diviziji biće Nju Orleans Sejntsi, za koje više ne nastupa penzionisani Dru Bris. Umesto njega napade Sejntsa organizovaće Džejms Vinston, a možda šansu dobije i novajlija Endi Dalton. Polivalentini Tajson Hil imaće ulogu lidera ekipe, dok bi jarde mogao da donosi i snažni trkač Mark Ingram.

Karolina Pantersi će se uzdati u magiju novog kvoterbeka Bejkera Mejfilda i konstantno sjajnog Kristijana Mekefrija, dok će Atlanta Falkonsi čekati da se sezona što pre završi.

AFC – Zapad

Patrik Mahoms i njegovi Kanza Siti Čifsi ne priznaju ništa osim titule ove sezone, iako je ekipa oslabljena odlaskom fenomenalnog Tajrika Hila novog igrača Majami Dolfinsa. Trener Endi Rid i Mahoms znaju dobitnu formulu, pitanje je samo da li će im se kockice poklopiti ovoga puta.

Los Anđeles Čardžersi dobili su vrhusko defanzivno pojačanje ovog leta. Iz Čikaga je stigao monstruozni lajnbeker Kalil Mek, koji bi svojim prisustvom mogao da podigne ekipu na viši nivo i unese dodatnu energiju u napad Čardžersa predvođen talentovanim kvoterbekom Džastinom Herbertom.

Dolazak Devontea Adamsa u Oukland Rejderse čini se da neće biti dovoljan za veći uspeh ekipe, pre svega zbog nedovoljno kvalitetnog kvoterbeka Derika Kara, ali i ne preterano snažne defanzivne linije.

Prijatno iznenađenje mogli bi da budu Denver Bronkorsi predvođeni novim kvoterbekom Raselom Vilsonom i dvojicom odličnih trkača Džavonteom Vilijamsom i Melvinom Gordonom.

Kompletnu ponudu za utakmice NFL-a u AdmiralBetu pogledajte OVDE.

AFC – Istok

Prvi favorit ove divizvije, i jedan od glavnih favorita za šampionski prsten jesu Bafalo Bilsi predvođeni sjajnim kvoterbekom Džošom Alenom, po mnogima prvim favoritom za MVP-a naredne sezone. Bilsi pored moćnog Alena imaju i odličnu defanzivu predvođenu Terelom Bernardom, dok će sigurne ruke Stefona Diksa doneti puno radosti Bilsima.

Neće Bilsi imati pravog konkurenta u diviziji. Bolji od ostalih su Majami Dolfinsi pojačani Tajrikom Hilom, ali se čini da kvoterbek Tua Tagovailoa još uvek nema kvalitet za najviše domete.

Nju Ingland Petriotsi više nisu isti klub bez Toma Brejdija. Trener Bil Beličik gradi neku novu ekipu predovođenu Brejdijevim naslednikom Mek Džonsom, ali je i dalje odbrani najveća snaga tima.

Džetsi će sezonu iskoristi za „školovanje“ mladog, supertalentovanog kvoterbeka Zeka Vilsona kome će mentor biti iskusni Džo Flako.

AFC – Sever

Sinsinati Benglsi su bili najprijatnije izenanđenje prošle sezone i stigli do Superbola. Fenomenalno je igrao Džo Burou, nova velika zvezda u SAD. Sada će pritisak na Benglsima biti mnogo veći, a navijači očekuju borbu za trofej. Koliko je to realno ostaje nam da vidimo. Pojačana je ofanzivna linija Džonom Vilijamsom, što je bio glavni nedostatak prošle godine, pa Benglsi deluju kao jedan od favorita za titulu.

Baltimor Rejvensi polako gube strpljenje za hvaljenog kvoterbeka Lamara Džeksona, od koga se očekuje da ekipu podigne na viši nivo, ali će to teško uraditi bez pomoći prvog hvatača Holivuda Brauna koji je otišao u Arizonu.

Klivlend Braunsi ulaze u eru Dešona Votsona koji je stigao kao zamena za Bejkera Mejfilda, dok Pitzburg Stilersa očekuje još jedna sumorna sezona u post Roterzbergovoj eri.

AFC – Jug

Ova divizija je verovatno najslabija u AFC-u. Najbolji tim na papiru jesu Tenesi Tajtensi sa parom sjajnih ofanzivaca, kvoterbekom Rajanom Tenehilom i trkačem Derikom Henrijem.

Glavni konkuret Tajtansima biće Indijanapolis Koltsi sa novim kvoterbekom iskusnim Metom Rajanom.

Džeksonvil Džeguarse ćemo pratiti zbog prvog pika sa ovogodišnjeg drafta defanzivca Travona Vokera, dok je prva zvezda Hjuston Teksansa ostao hvatač Brendin Kuk.

Ne propustite