Filadelfija i Kanzas Siti izborili Superboul!

Autor: Mladen Heleta
ponedeljak 30.01.2023.
08:20
Izvor: Sportske.net

Meč za titulu na programu je 13. februara.

Beta/AP Photo/David J. Phillip
Beta/AP Photo/David J. Phillip

Povezane vesti

Filadelfija Iglsi i Kanzas Siti Čifsi izborili su plasman na Superboul, pa će se 13. februara u Glendejlu, u Arizoni boriti za titulu u NFL ligi.

Prednost domaćeg terena odradila je svoje, pa su i jedni i drugi dobili finale konferencije pred svojom publikom.

Filadelfija Iglsi osvojili su titulu u Nacionalnoj fudbalskoj konferenciji pobedom nad San Francisko 49ersima rezultatom 31:7.

Meč je rešen pre nego što su prava uzbuđenja i počela, jer je u prvoj četvrtini povređen kvoterbek gostiju Brok Purdi.

Iglsi se tako vraćaju u borbu za Lombardijev trofej prvi put posle pet godina, kada su i jedini put stigli do trijumfa u Superboulu, pobedom nad Nju Ingland Petriotsima. Prethodno su dva puta poraženi u najvažnijoj utakmici sezone – 1981. i 2004. godine, od Oklend Rejdersa i Petriotsa. Pre nego što je ustanovljen Superboul, pošto je došlo do spajanja AFL i NFL, Iglsi su osvojili tri titule, i to 1948, 1949. i 1960. godine.

Filadelfija je kao prvoplasirani tim svoje konferencije ušla u plej-of, a taj epitet je opravdala i ubedljivom pobedom se plasirala u najvažniju utakmicu sezone.

Kanzas Siti Čifsi savladali su Sinsinati Bengalse rezultatom 23:20 i tako osvojili titulu u Američkoj fudbalskoj konferenciji i izborili plasman na Superboul.

Dva tima su se u poslednjih 13 meseci sastala četiri puta, a izabranici Endija Rida su došli do prve pobede i tako se Bengalsima osvetili za poraz u prošlogodišnjem finalu konferencije. Čifsima će predstojeći Superboul biti treći u istoriji, a u prethodna dva su stizali do trofeja – 1970. i 2020. godine. Pre nego što je ustanovljen Superboul, tim iz Kanzas Sitija je osvojio tri titule – 1962, 1966. i 1969. godine.

Veoma uzbudljivo finale AFC rešeno je u samom finišu fild golom Harisona Batkera sa 45 jardi.

AdmiralBet je već izbacio kvote za Superboul. Filadelfija je blagi favorit i kvota na njenu pobedu je 1.72, dok je kvota na trijumf Kanzas Sitija 2.08.

Ne propustite