Iglsi ili Čifsi, Hurts ili Mahoms, sjajan napad ili brutalna odbrana?

Autor: Mladen Heleta
nedelja 12.02.2023.
10:00
Izvor: Sportske.net

Sve što treba da znate pred Superboul.

EPA-EFE/CRAIG LASSIG
EPA-EFE/CRAIG LASSIG

Povezane vesti

Kulminacija NFL sezone i najgledaniji sportski događaj na planeti Superboul igra se u noći između nedelje i ponedeljka od 00.30 sati u Glendejlu, u Arizoni.

Za titulu šampiona NFL lige će se na ukupno 57. Superboulu boriti Filadelfija Iglsi i Kanzas Siti Čifsi.

Prednost domaćeg terena odradila je svoje u finalima konferencija, pa su i jedni i drugi upisali pobede pred svojom publikom i izborili nastup u najvažnijem meču sezone.

Filadelfija Iglsi osvojili su titulu u Nacionalnoj fudbalskoj konferenciji pobedom nad San Francisko 49ersima rezultatom 31:7.

Iglsi se tako vraćaju u borbu za “Lombardijev trofej” prvi put posle pet godina, kada su i jedini put stigli do trijumfa u Superboulu, pobedom nad Nju Ingland Petriotsima. Prethodno su dva puta poraženi u najvažnijoj utakmici sezone – 1981. i 2004. godine, od Oklend Rejdersa i Petriotsa. Pre nego što je ustanovljen Superboul, pošto je došlo do spajanja AFL i NFL, Iglsi su osvojili tri titule, i to 1948, 1949. i 1960. godine.

Filadelfija je kao prvoplasirani tim svoje konferencije ušla u plej-of, a taj epitet je opravdala i ubedljivom pobedom je čekirala kartu za Arizonu. Pre San Franciska je Filadelfija u ovom plej-ofu pobedila Njujork Džajantse rezultatom 38:7. Dakle, prilično surovo i autoritativno je došla do borbe za titulu.

Kanzas Siti Čifsi savladali su Sinsinati Bengalse rezultatom 23:20 i tako osvojili titulu u Američkoj fudbalskoj konferenciji i izborili plasman na Superboul.

Dva tima su se u poslednjih 13 meseci sastala četiri puta, a izabranici Endija Rida su došli do prve pobede i tako se Bengalsima osvetili za poraz u prošlogodišnjem finalu konferencije. Čifsima će predstojeći Superboul biti treći u istoriji, a u prethodna dva su stizali do trofeja – 1970. i 2020. godine. Pre nego što je ustanovljen Superboul, tim iz Kanzas Sitija je osvojio tri titule – 1962, 1966. i 1969. godine.

Veoma uzbudljivo finale AFC rešeno je u samom finišu fild golom Harisona Batkera sa 45 jardi.

I Kanzas Siti je bio prvoplasirani u svojoj konferenciji i u plej-of je ušao uz prednost domaćeg terena. Pre Sinsinatija savladao je Džeksonvil Jauguarse rezultatom 27:20.

Poznato je da svaki Superboul ima svoj zaštitni znak i priču koja ga zauvek obeležava. To je slučaj i sa ovim koji sledi u Arizoni. Ovaj Superboul će ući u istoriju NFL-a i zauvek promeniti lice ove lige jer će se prvi put za titulu boriti timovi koje predvode dva tamnoputa kvorterbeka - Patrik Mahoms iz Čifsa i Džejlen Hurts iz Iglsa.

Ovo je bitan trenutak za NFL koji se već godinama bori sa jednakošću i zastupljenošću Afro-amerikanaca u višim ešalonima najpopularnije lige u Americi.

Prvi tamnoputi kvorterbek koji je igrao i osvojio Superboul bio je Dag Vilijams pre 35 godina, sa Vašingtonom 1988. godine. Od tada još su šestorica Afro-amerikanaca igrala u Superboulu, ali su samo Mahoms sa Čifsima 2020. godine i Rasel Vilson osvajali trofej. Hurts će biti osmi, ali činjenica da igra protiv drugog Afro-amerikanca Mahomsa daje nadu za inspiraciju nove generacije.

A što se same utakmice tiče, naša procena je da je Filadelfija ekipa koja će se malo više pitati, od koje će dosta toga zavisiti i koja bi prema mnogim parametrima ovog sporta trebalo da bude blagi favorit.

Već smo tokom sezone pisali, ali pred Superboul vredi još jednom ponoviti da je ofanzivna linija Filadelfije dokazala na svim mečevima do sada da je najkvalitetnija u ligi. To su igrači koji čuvaju svog kvoterbeka prilikom izvođenja „snepa“, a ofanzivci Iglsa to toliko dobro rade da Hurst ima tri do četiri sekunde da odabere akciju, što je veliki kvalitet ovog tima, jer slabije ofanzivne linije svojim kvoterbekovima daju najviše sekund i po da osmisle napad. Filadelfija je ove sezone pokazala da ima rešenje i za zonske odbrane. Kvoterbek u njihovoj postavci ima vremena i da trči, što dodatno komplikuje defanzivu protivnika. Smit je najbolji risiver u ligi, Braun je takođe odličan, tu je i raning bek Sanders, koji uvek može da osvoji jarde ukoliko ne ide pas igra i donese prednost i na taj način.

Mala prednost Kanzas Sitija bi mogao da bude čuveni trener Endi Rid, koji je ovom timu već doneo titulu 2020. godine, a ranije je predvodio upravo Filadelfiju, izgubio sa njom gore pomenuti Superboul od Petriotsa 2004. godine, upoznat je sa sistemom Iglsa i sigurno će to pokušati da iskoristi i usmeri ovaj susret u pravcu Kanzasa.

Kanzas je tim čiji je zaštitni znak odbrana i on će svoju šansu tražiti u nekom meču na mali broj poena. Kanzas je realno malo kvalitetniji na poziciji kvoterbeka. Mahoms je raznovrsniji igrač od Hursta, u finalu konferencije je bacio dva tačdauna, za razliku od Hursta koji nije nijedan i taj podatak deluje frapantno, ako se uzme u obzir koliko je Filadelfija ubedljivo pobedila San Fransicko. Ali i to nam samo od sebe govori koliko je Fila brutalno jaka u trčanju i na koliko različitih opcija može da osvaja poene.

Čifsi imaju samo jednog vrhunskog risivera Valdeza, koji je imao 16 jardi i jedan tačdaun u finalu konferencije. Kanzas Siti bi trebalo da ima prednost i kada je reč o tajt-endovima, pre svega zbog iskusnog Kelsa. Filadelfija tu ima odličnog Gederta, ali Kels je pokazao da je čovek za velike stvari.

Dakle, Filadelfija je bolja ekipa, bliža je trofeju, ali finale je finale i sve je moguće. Viđena su i puno veća iznenađenja u Superboulu nego što bi to bio trijumf Kanzasa u ponedeljak rano ujutru.

Čifsi znaju svoj put, a to su rovovska borba, te tvrda i neizvesna utakmica. To je njihov teren, tu najbolje “plivaju” i ostaje samo da se vidi hoće li uspeti da uvuku Iglse u svoju “mašinu”?

U svakom slučaju sledi nam spektakl i prilika za uživanje za svakog istinskog ljubitelja NFL lige.

OVDE možete pogledati kompletnu ponudu AdmiralBet-a za Superboul.

Ne propustite