Mahoms "najjača karta" u Vegasu - Dinastija Čifsa ponovo slavila u Superboulu!

Autor: Lazar Nikolić
ponedeljak 12.02.2024.
04:51
Izvor: Sportske.net

Nakon produžetka

EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN
EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Povezane vesti

Kanzas Siti Čifsi ostali su šampioni NFL-a.

Čifsi su večeras u 58. Superboulu odigranom u Las Vegasu nakon velike drame i produžetka savladali San Francisko Fortinajnerse rezultatom 25:22.

Apsolutni heroj meča za Lombardijev trofej je kvoterbek Čifsa Patrik Mahoms koji je još jednom dokazao da je najbolji igrač američkog fudbala današnjice.

Odlično je napredovao prvi drajv Fortinajnersa na utakmici. Uspeli su da trčanjima Kristijana Mekefrija dođu na oko 30 jardi od end zone Čifsa, ali je onda pouzdani raninbek načinio veliku grešku, ispustio lopta, a nje se dočepali akutelni šampioni i tako sprečili San Francisko da već na startu Superboula dođe do poena.

Do kraja prve četvrtine nije bilo poena, a prvi su se na semafor upisali Fortinajnersi posle uspešnog fild gol pokušaja rukija Džejka Mudija, koji je pogodio sa 55 jardi za vođstvo svog tima od 3:0.

Upalio je kvoterbek Čifsa Patrik Mahoms "mašinu" u prvom drajvu u drugoj četvrtini i bacio pas preko pola terena za Nikola Hardamana i aktuelne šampione lansirao blizu end zone Fortinajnersa, ali je već u narednom napadu raninbek Ajzea Pačeko načinio identičnu grešku kao njegov kolega na drugoj strani Mekefri i poklonio loptu Fortinajnersima, koji su tako ostali u vođstvu.

Fortinajnersi su zadali prvi jači udarac sredinom druge deonice. Iskoristio je tim Kajla Šenehena nedisciplinu i nervozu Čifsa, da bi sjajnom akcijom koju je u tačdaun pretvorio raningbek Mefefri stigli do opipljive prednosti - 10:0.

Tek u poslednjem drajvu u prvom delu Čifsi su poentirali, i to fild golom Herisona Batkera, tako se na poluvreme otišlo vođstvo San Franciska od 10:3.

Prvi drajv u drugom poluvremenu imali su Čifsi i odmah izgubili loptu nakon što je presečen pas Mahomsa.

Dodatno je ekipa Endija Rida smanjila zaostatak na 10:6 kada je kiker Herison Batker pogodio novi fild gol sa rekordne udaljenosti od 58 jardi na pet minuta pre kraja treće četvrtine.

Nikako Čifsi nisu mogli do tačdauna, a onda im se sreća osmehnula. Posle neupsešnog drajva i panta Kanzas, specijalni tim Fortinajnersa napravio je ogromnu grešku i izgubio loptu unutar 20 jardi od sopstvene end zone. Već u narednom napadu Mahoms je bacio loptu za hvataču Markezu Valdes-Skentlingu koji ju je uhvatio, a branilac titule došao do preokreta i poveo sa 13:10.

Sa prednošću Čifsa od 13:10 ušlo se u odlučujućih 15 minuta. 

Stvari su se promenile već posle prvog drajva u poslednjoj deonici. Odlučili su Fortinajnersi da rizikuju na četvrtom pokušaju u "crvenoj" zoni rivala, nastave progresiju ka end zoni i hvatanje fantastičnog Džuana Dženingsa vrate vođstvo. Pokušaj ekstra poena je izblokiran, pa je San Francisko ostao u prednost od 16:13.

Išao je odlično naredni drajv Čifsa sve dok nisu ušli unutar pet jardi od protivničke end zone. Tada su im propala tri napada, te su morali da se zadovolje šutem za tri poena Batkera kojim su došli do izjednačenja - 16:16 na šest minuta pre kraja utakmice.

Ostali su smireni Fortinajnersi. Odigrala je ekipa koja na Lombardijev trofej čeka još od 1995. godine veoma staložen napad, potrošila puno vremena i stigla do fild gola 117 pre kraja Superboula. Sjajno je sa 53 jarda pogodio ruki Džejk Mudi za 19:16 u korist San Franciska.

Poslednji drajv na Superobulu imali su Čifsi. Mahoms je imao dovoljno vremena da odvede svoj tim do pobede ili barem do produžetka i uspeli su u tome. Čifsi su odigrali sjajan drajv i omogućili kikeru Batkeru da pogodi fild gol sa 29 jardi odvede utakmicu u produžetak.

Maratonski početni drajv od preko sedam i po minuta u produžetku imali su Fortinajnersi. Kvoterbek Pardi je uglavnom koristio feneomenalnog raning beka Mekefija koji je konstantno pomerao loptu unapred ka end zoni Čifsa. Ipak, uspeli su šampioni da spreče tačdaun, ali ne i fild gol San Franciska. Ostao je hladnokrvan novajlija Mudi i doneo prednost svom timu od 22:19 zbog čega je za Čifse naredni drajv postao "biti ili ne biti".

I bilo je biti za Kanzas. Najbolji igrač današnjice Patrik Mahoms odigrao je savršen drajv koji je u tačdaun vredan odbrane titule pretvorio Nikol Hardman.

Ne propustite