Stvaranje dinastije Čifsa ili nešto potpuno drugačije

Autor: Lazar Nikolić
petak 15.09.2023.
16:00
Izvor: Sportske.net

Startuje NFL sezona.

Povezane vesti

Čekanju je došao kraj. U noći između četvrtka i petka utakmicom između šampiona Kanzas Siti čifsa i Detroit Lajonsa započela je nova NFL sezona.

Ona će biti prva u ovom milenijumu u kojoj nećemo gledati najboljeg igrača svih vremena, sedmostrukog osvajača „Lombardijevog“ trofeja penzionisanog Toma Brejdi. Došlo je vreme za njegovo naslednika Patrik Mahomsa. Doveo je 500.000.0000 dolara „teški“ kvoterbek Čifse do druge titule u Superbolu prošle sezone, a ništa manja očekivanja nisu ni od ove.

U ligi je 32 tima podeljenih u dve konferencije, Američku i Nacionalnu. U obe imamo po četiri divizije sastavljene od po četiri tima. Mesto u plej-ofu izboriće najboljih 12 ekipa posle „regularnog“ dela u kojem će svaka ekipa odigrati po 17 utakmica.

AFC – Zapad

Predstavljanje ekipa krenućemo od šampiona Kanzas Siti Čifsa. Ono što rade kvoterbek Patrik Mahoms i glavni trener Endi Rid u Kanzasu možemo nazvati stvarenjem dinastije. Čifsi sa njima dvojicom imaju dve titule šampiona (2019. i 2022. Nije se mnogo promenio šampionski tim u odnosu na prošlu sezonu. Najveći problem je potencijalno odsustvo najboljeg defanzivca Kirsa Džonsa, zbog toga što mu Čifsi još uvek nisu ponudili novi ugovor. Ipak, problema nema oko statusa Trevis Kelsija, najboljeg tajt enda u igri, a kada su on, Mahoms i trener Rid u formi i na istoj „talasnoj dužini“ Čifsi su nezaustavljivi.

Pored Čifsa na Zapadu AFC-a gledaćemo Los Anđeles Čardžerse, Las Vegas Rajderse i Denver Bronkorse.

Zanimljiv tim imaju Čardžersi, lider je kvoterbek Džastin Herbert, koji važi za jednog od najboljih u ligi.

Što se tiče Rejdersa i Bronkorsa, tu su negde. Teško da ćemo ih gledati u plej-ofu. Tim iz Las Vegasa biće zanimljiv za gledanje zbog novog kvoterbeka Džimija Garpoula, dok ćemo u Bronkorsima imati priliku da zajedno gledamo legenarnog kvoterbeka Rasela Vilsona pod vođstvom novog trenera Šona Pejtona.

AFC – Istok

Dva fenomenalna tima gledaćemo ovde. Reč je o Bafalo Bilsima i Majami Dolfinsima.  Uspeli su i jedni i drugi da stignu do plej-ofa prošle sezone. Bilsi su uvereni da će im kvoterbek Džoš Alen doneti radost, ali će teško tu učiniti bez podrške saigrača. Odbrana Bilsa je konstantno dobra, ali napadačke opcije i jača ofanzivna linija mogle bi da ih koštaju titule najboljeg u ligi., Dolfinsi su ostvarili napredak, a očekujemo još veći iskorak. Kvoterbek Tua Tagovailova i jedan od najboljih hvatača u ligi Tajrik Hil paklen su tandem, ako i odbrana bude prava Florida će biti srećna.

Potencijalno najveće iznenađenje ove sezone nalazi se u ovoj diviziji, to su „ukleti“ Njujork Džetsi sa novim kvoterbekom Aronom Rodžersom. Pokušaće jedan od najboljih svih vremena da vrati osmeh navijačima Džetsa. Došao je u Njujork posle 17 godina provedenih u Grin Beju motivisan da pokaže da nije za penziju. Defanziva je i prošle sezone bila veliki adut Džetsa, ako napad sa četvorostrukim MVP-jem proradi biće svašta.

Tu su još i Nju Ingland Petriotsi pod vođstvom velikog Bila Beličika, ali u konkurenciji tri „aždaje“ malo će se pitati.

AFC – Sever

Malo je divizija u kojoj je jedna ekipa toliko dominantna, kao što su na Severu AFC-a Sinsinati Begalsi. Igrali su Begalsi Superbol 2021 i finale konferencije prošle godine. Sada je na red, barem ako pitate njihove navijače, došla šampionska titula pod vođstvom fascinantnog kvoterbeka Džoa Buroa, apsolutnog lidera tima.

Pored Bengasla, „statisti“ će biti Baltimor Rejveni sa nikada dovoljno iskazanim kvoterbek Lamarom Džeksonom, te siromašni kvalitetom Pitzburg Stilersi i nepredvidivi Klivlend Braunsi, koji u liku trkača Nika Čaba imaju superzvezdu, ali im fali skoro sve ostalo.

AFC – Jug

Jug je divizija najsiromašnija kvalitetom. Džeksonvil Džeguarsi su prvi favoriti da je osvoje i odu u plej-of. Imaju odličnog kvoterbeka Trevora Lorensa, koji će im biti prednost u odnosu na konkurenciju. Tenesi Tajtense bi boljeg skora mogao da košta poprilično „tanak“ kvoterbek Rajan Tenehil, iako imaju sjajnog trkača Derika Henija. O Hjuston Teksansima i Indijanpolis Koltsima ne vredi trošiti rečiti. Bili su izuzetno loši prošle sezone, isto očekujemo i u ovoj. Barem će Hjuston biti zanimljiv za praćenje zbog mladog kvoterbeka Si Džej Strouda, drugog pika na draftu ove godine.

NFC – Zapad

Gledaćemo na Zapadu NFC-a dve fantastične ekipe, San Francisko 49erse i Sjetil Sihoukse. San Francisko će u novu sezone sa otkrovenjem iz prošle na poziciji kvoterbeka Brukom Pardijem. Pardi je bio tek 262. pik na draftu 2022, ali je pokazao sposobnost da ekipu odvede u plej-of. Ukoliko najbolji defanzivac u ligi Niko Bosa bude na svom nivou mogu daleko. Sihouksi su prošle sezone iznenada ušli u plej-of, sada su očekivanja porasla. Đino Smit je pokazao da je vrlo dobar kvoterbek, odbrana će sa veteranom Bobijem Vagnerom biti još bolja.

Pored 49ersa i Sihouksa tu su još šampioni iz 2021. Los Anđeles Remsi i slabašni Arizona Kardinalsi. Kvoterbek Met Staford i hvatač Kuper Kap jedino je što vredi kod Remsa, dok u Arizoni bez povređenog bacača Kajla Mareja nemaju ništa.

NFC – Istok

Prvi izazivač Čifsa u borbi za „Lombardijev“ trofej trebalo bi da budu Filadelfija Iglsi. Finalista iz prošle sezone nada se da će se ponoviti 2017. godina kada su poslednji put bili najbolji u ligi. Tada je pravo niotkuda zablistao Nik Fols i srušio Toma Brejdija, a sada nade polažu u Džejlena Hrtsa. Defanziva Iglsa je fantastična, isto važi i za napad.

„Sparing partneri“ Iglasima na Istoku biće „večiti“ rival Dalas Kaubojsi, Njujork Džajantsi i Vašington Komandersi. Kaubojsi će se „moliti“ za dobru igru kvoterbeka Daga Preskota, a tim će im biti jači za dvojicu sjajnih igrača, ofanzivca Brendana Kuksa i defanzivca Stefona Gilmora. Džajantsima će problem praviti (ne)kvalitet bacača Danijela Džonsa, dok će Vašington započeti eru sa novim vlasnicima.

NFC – Sever  

Prednost na Severu dajemo Minesota Vajkingsima sa iskusnim kvoterbekom Kirkom Kazinsom. Glavna meta će mu biti  hvatač Džastin Džeferson, dok će odbrana biti problem.

Možda bi ove sezone Detroit Lajonsi mogli nešto više sa bacačem Džeredom Gofom u glavnoj ulozi, ali ni njima odbrana nije najsjajnija. Grin Bej će posle 17 godine igrati bez ikone Arona Rodžersa i započeti rekonstrukciju, dok Čikago Bersi nikako da iz nje izađu.

NFC – Jug

Navijačima Tampa Bej Bakanirsa, biće teško gledati ovaj sport bez Toma Brejdija. Toma će pokušati da zameni Bejker Mejfild, ali to nije to. Za Tampu predstoji teška sezona, a ambicije su male. Isto važi iza Karolina Panterse, koji su izabrali bacača Brajsa Janga kao prvog na draftu.

Kako su Tampa i Karolina ušle u rekontrukciju, favorit u diviziji biće Nju Orleans Sejntsi sa novim kvoterbekom Derekom Karom, koji bi morao da donese kvalitet više ovoj ekipi. Tu su i Atlanta Falkonsi sa mladim bacačem Dezmondom Rajderom, koji tek treba da dokaže da je uopšte za NFL.

Ne propustite