Superboul 58 – Holivudska ili već ispričana priča?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 11.02.2024.
14:15
Izvor: Sportske.net

Šta nas čeka u „Raju“?

Povezane vesti

Ima li boljeg mesta od Paradajza u Nevadi ili ti na srpskom „Raja“ za utakmicu svih utakmica u amerčikom fudbalu i jednom od najpopularnijih događaja u svetu sporta – Superboula?

Kada je davne 1967. godine u Los Anđelesu na stadionu „Memorial Koloseum“ odigran prvi Superboul niko ni slutiio nije da će ovo postati globalno veliki događaj i brend Sjedinjenih Američkih Država.

Prvi NFL šampion postali su Grin Bej Pekersi koji su sa 35:10 savladali Kanzas Siti Čifse, a za MVP-a Superboula proglašen je kvoterbek Pekersa Bart Star.

Nakon nastupa u prvom, Čifsi su u Superboulu igrali još četiri puta i samo jednom nisu stigli do Lombardijevog trofeja namenjenog za najbolju ekipu u NFL-u.

Dve od tri šampionske titule stigle su 2020. i 2022. godine u eri trenera Endija Rida i najboljeg kvoterbeka današnjice Patrik Mahomsa koga su Čifsi „zacementirali“ ugovorom od pola milijardi evra. Igrao je San Francisko i u Superboulu 2021, ali je tada Tom Brejdi održao poslednji čas svom nasledniku Mahomsu.

Čifsi če u Nevadi u noći između nedelje i ponedeljka od 00:30 sati po srpskom vremenu pokušati da odbrane titulu i budu prvi tim još od Nju Inglanda sa Tomom Brejdijem i 2005. godine kome je to pošlo za rukom.

Na drugoj strani biće San Francisko Fortinajnersi.

San Francisko ima dugogodišnju šampionsku tradiciju u NFL-u. Ova franšiza petostruki je osvajač Lombardijevog trofeja, a Fortinajnersi su se poslednji put radovali davne 1995, pa na novi trofej čekaju već 19 godina, iako su 2020. bili na korak od trona, ali su ih u 54. Superboulu savladali Kanzas Siti Čifsi sa 31:20.

U odnosu na taj Superobul treneri su isti. Kajl Šenahan i Endi Rid su ponovo tu. Tu su i Patrik Mahoms i Trevor Kelci na jednoj, te Dibo Semjuel i Džordž Kitl na drugoj strani, ali Čifsi više nemaju fantastičnog hvatača Tajrika Hila, dok je najveća promena novi kvoterbek u ekipi San Franciska. Džimija Garopula sada neće biti, a najodgovorniju poziciju u timu pokriva čovek sa „holivudskom pričom“ Bruk Pardi.

Ako je 199. mesto na Draftu Toma Brejdija i ono što je kasnije postigao najveći igrač američkog fudbala svih vremena ušlo u legendu, na putu da napravi barem nešto nalik tome je i 262. pik sedme runde Drafta 2022. godine ni po čemu posebni Brok Pardi.

Momak rođen u Arizoni četiri dane pre isteka 1999. godine nije na koledžu u Ajovi privlačio veliku pažnju NFL skauta, a onda je došao među najbolje igrače na svetu i postao najlepša priča u američkom sportu krajem prošle i posebno u ovoj sezoni.

Pardi je u regularnom toku sezone San Francisko odveo do prvog mesta u Nacionalnoj fudbalskoj konferenciji ostvarivši skor od 12-5 i najbolji pas rejting u čitavoj ligi. To je Fortinajnersima omogućilo da u prvom kolu plej-ofa budu slobodni, a onda na domaćem terenu pobedama nad Grin Bejom i Detroitom stignu do Nevade i 58. Superboula.

Akutelni branioci titule Kanzas Siti Čifsi nisu blistali u ligaškom delu sezone. Mahoms i ekipa nisu bili na svom maksimumu i ostvarili su tek solidan skor od 11 pobeda i šest poraza što im je bilo dovoljno tek za treće mesto u Američkoj fudbalskoj konferenciji, pa su Čifsi u plej-of krenuli od samog starta.

Prvo su na svom „Arouhedu“  deklasirali Majami sa 26:7, a onda u gostima bili bolji od Bafala i Baltimora.

Nisu se ni jedni ni drugi „prošetali“ do Superboula. Nakon što su lako izašli na kraj sa Majamijem, Čifsi su odigrali utakmicu za pamćenje protiv Bafalo Bilsa. Mahomsu je na drugoj strani svojim velemajstorstvom odgovorio Džoš Alen, ali je Bafalo ostao bez produžetka zbog promašaja za tri poena kikera Basa u poslednjim sekundama utakmice.

U finalu Američke fudbalske konferencije Baltimor je u drugom poluvremenu ostavio Čifse na nuli, ali su 17 poena iz prvog dela bili dovoljni šampionu da slavi sa 17:10. Fantastična je odbrana ekipe Endija Rida bila u svojoj end zoni i uspela da osvoji dve lopte u njoj, tako spreči sigurne tačdaune Baltimor Rejvensa i trasira put ka Nevadi.

Na drugoj strani San Francisko je protiv Grin Beja slavio zahvaljujući fantastičnoj reakciji lajnbekera Drua Grinloua koji je presekao loptu u finišu meča i sačuvao vođstvo svog tima od 27:24.

U finalu Nacionlane fudbalske konferencije Pardi i družina prošli su pravu „golgotu“ u duelu sa Detroit Lajonsima. U prvoj četvrtini igrali su samo inspirisani Detroit Lajonsi i poveli sa 14:0. Na poluvreme se otišlo sa vođstvom gostiju od 24:7 i sve je govorilo da će Pardijeva bajka biti završena, ali tako nisu mislili Fortinajnersi. Fantastični hvatač Brendon Ajuk i još bolji trkač Kristijan Mekefri pojavili su se kao spasioi i doneli izjednačenje San Francisku, da bi ruki kiker Fortinajnersa Džejk Mudi doneo preokret svom timu i u potpunosti srušio moral Lajonsa.

Tako ćemo u Nevadi imati prilike da uživmao u dve potpuno drugačije priče, a opet tako lepe priče.

Glavni junak jedne je „predodređeni“ Patrik Mahoms kome je od trenutka kada se pojavio na najveću scenu 2017. godine „rečeno“ da će biti jedan od najvećih ikada. On je postao dvostruki NFL šampion, dvostruki MVP Superboula i isto toliko puta MVP „regularnog“ toka šampionata. Najprepoznatljivija figura u najpopularnijem američkom sportu.

Na drugoj strani je Bruk Pardi, momak kome je izgleda „suđeno“ da sa 262. mesta na Draftu odvede svoju franšizu do Lombardijevog trofeja posle skoro dve decenije i tako postane najniže birani kvoterbek kome je to pošlo za rukom. „Neutralci“ će biti na njegovoj strani i želeti da prisustvuju holivudskoj priči u „Raju“.

Što se striktno igračkih stvari tiče, deluje da su Čifsi jači tim. Odlični su defanzivno, što pokazuju samo tri primljena poena u drugom poluvremenu finala konferencije protiv Baltimora i fantastične reakcije Ladžarijusa Snida i Diona Buša kojima su sprečili tačdaune Rejvensa.

Što se napada tiče tu glavnu reč vode najbolji kvoterbek u igri Patrik Mahoms i možda najkvalitetniji tajt end, uz legendarnog Roba Gronkovskog, ikada Trevor Kelsi. Prva hvatačka opcijia je Markez Valdes-Skentling, dok je Ajzea Pačeko uvek sperman da trčenjem probije blok rivala.

Što se tiče San Franciska biće veliko pitanje kako će se Bruk Pardi snaći pod najvećim pritiskom u svojoj karijeri. Zbog toga će mu trebati velika pomoć ofanzivne linije, pre svih iskusnih tajt enda Džordža Kitla i fulbeka Kajla Juščaka koji su igrali i u prethodnom Superboulu protiv Čifsa. Sigurno je San Francisko jači na poziciji trkača jer Kristijan Mekefri važi za jednog od najboljih u ligi, dok će najviše pasova ići prema vajd reseiveru Dibu Semjuelsu, čoveku sa „najmekanijim“ dlanovima u timu.

Moramo reći da su Čifsi favoriti u 58. Superboulu jer su kroz ovo već prolazili i doživeli osvajanje Lombardijevog trofeja, što sa ovom ekipom Fortinajnersa nije slučaj. Endi Rid je iskusniji trener od Kajl Šenahena i biće ga veoma teško nadmudriti, a ne smemo zaboraviti ni kikere koji u Superboulu često imaju ključnu ulogu. Dok je na jednoj strani rutiner Harison Batker u koga veruje čitav Kanzas, ne verujemo da će navijači San Franciska biti spokojni kada šutira Džejk Mudi, pa i to predstavlja prednost branilaca titule.

 

Ne propustite