Trofej Vinsa Lombardija - Ramsi ili Bengalsi?

Autor: Darko Mitrović
nedelja 13.02.2022.
11:24
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Šta će se dešavati u noći između nedelje i ponedeljka?

 EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN
EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Povezane vesti

Ko kaže da je očekivao Bengalse u borbi za trofej, ne govori istinu. Ništa zaista nije ukazivalo pre sezone da bi tim iz Sinsinatija mogao, ne samo da stigne do Super Boula, već i da se plasira u plej-of. Jer, oni nisu dobili plej-of utakmicu pre ove sezone pune 32 godine, od 1990. tada su se Tajtansi još zvali Ojlersi. Ovaj niz je crni rekord u sva četiri glavna severnoamerička sporta.

Dve godine pre te poslednje pobede, Bengalsi su su pojavili u borbi za pehar, izgubili su od Fortinanjnersa 20:16. Sedam godina ranije prvi put su igrali na Super Boulu i ponovo je San Francisko bio prepreka. Dakle, suđeni su im timovi iz Kalifornije u borbi za ultimativnu nagradu.

Bengalsi su šokirali verovatno i sami sebe. To što su pobedili Čifse, jedan od najboljih timova lige u ovoj deceniji, i dvostrukog putnika na finale u poslednje dve sezone smešta ih u kategoriju "ubice divova". Tim je pokazao neverovatan karakter predvođen Džoom Berouom, okrenuli su meč protiv Kanzasa, iako je delovalo da su na -18 izgubljeni krajem prvog dela. Kao da su u nastavku našli "mojo" potreban za čuda, odbrana je delovala čelično, topili su prednost Čifsa, izmakli im tlo ispod nogu, na kraju je odlučio produžetak, Protiv sebe su imali i novčić, napad za rivala, sve su izdržali, da bi kiker MekFerson pogodio šut za put u Los Anđeles.

Na ogromnom SoFu Stadionu u Los Anđelesu čeka ih domaćin, Ramsi, ali put kojim je Sinsinati preko Las Vegasa, pobede nad Tenesijem i Kanzasom stigao do Holivuda daje im pravo na nadu. Poništili su sve prognoze, gledaju u Beroua koji u 25. godini, svojoj drugoj sezoni (prvu je završio posle povrede kolena) ima priliku da se pridruži velikanima Rotlisbergeru, Mahomsu i Brejdiju, koji su sa 23 (Big Ben) odnosbo 24 (Brejdi i Mahoms) prvi put podigli pehar Vinsa Lombardija. Berou je srušio sve rekorde Sinsinatija, po broju bačenih jardi, tačdauna i procentu kompletiranih pasova (oko 70%, što je i najbolje u ligi).

Na drugoj strani biće mnogo iskusniji Met Staford. Njemu je svanulo odlaskom iz Detroita na Zapadnu Obalu. Kada kažemo iskusniji, ne mislimo baš na plej-of. Punih 12 sezona igrao je za Lajonse, sakupio tri plej-of meča, izgubio u svakom. I onda, prva godina sa Ramsima, 3:0 u plej ofu, i borba za trofej. Tim iz Los Anđelesa je na putu za finale iz snova, na svom stadionu, morao da prođe Arizonu (što nije bilo tako teško), šampiona Tampui onda u finalu NFC kod kuće San Francisko. I sada će biti na istom mestu, ulog je najveći mogući.

Ramsi su odigrali četiri finala u istoriji, poslednje relativno skoro, pre četiri sezone, meč je ušao u istoriju, tukli su ih Patriotsi sa 13:3 i to je bio najneefikasniji Super Boul ikada. Pehar imaju, ali sa kraja prošlog veka i to je bilo posebno. Naime 1999. su Ramsi tukli Tajtanse 23:16 posle neverovatnog preokreta. Ramsima su se isplatili potezi na kraju prošle sezone, ne samo što su doveli Staforda, već je tim iskusniji za Sonija Mičeka nekadašnjeg raning beka Patriota i Vona Milera koji je osvajao titulu sa Bronkosima. Tu je i Odel Bekam Džunior, kada se gleda iz ove vizure, upravo, uz domaći teren, iskustvo tima će biti glavni adut Ramsa.

Bengalsi su profitirali iz partnerstva i prijateljstva Beroua i risivera Dža'Mar Čejsa koji je bio peti pik prošlog leta, stigao je sa LSU gde je ranije igrao sa svojim sadašnjim kvoterbekom. On je prva opcija u napadu Sinsinatija, srušio je rekord franšize u broju osvojenih jardi ove sezone. Od ove osovine, ali i odbrane koja je ugasila Kanzas u drugom poluvremenu AFC finala zavisiće šanse autsajdera.

Možda je preterana reč, niko ne može da bude autsajder kada igra u Super Boulu i niko tu nije slučajno.

Kouč Ramsa Šon MekVej čeka rekord. Ima samo 36 godina, ako dobije meč u nedelju biće najmlađi kouč ikada sa peharom Vinsa Lombardija. Majk Tomlin je takođe imao 36 kada je uzeo pehar sa Stilersima, ali je bio stariji od MekVeja. Ni kolega iz Bengalsa Zek Tejlor nije mnogo stariji, dve godine, pa je ovo još jedan kuriozitet utakmice, nikada dva mlađa trenera nisu igrala finale.

Zak Tejlor se verovatno i dok ovo čitate pita kako je uspeo. Ovaj nekadašnji kvoterbek Nebraske nije draftovan, kratko je bio u Tampa Beju, igrao američki fudbal u Kanadi, pre nego što je rešio da se posveti trenerskom poslu. Njegova polazna pozicija bio je skor 2-14 u prvoj sezoni, bilo je to 2019. Nasledio je iskusnog Marvina Luisa koji je u 16 godina Sinsi uveo sedam puta u doigravanje, ali nikada tim nije pobedio u prvom kolu. Mnogi su sumnjali posle godine tranzicije, ali evo, par sezona posle Bengalsi igraju jednu od najvećih utakmica u istoriji.

Recimo i to da nikada pre Tampe prošle godine, domaći tim nije osvojio Super Boul na svom stadionu. Kako rekosmo dom Ramsa u Inglvudu je najveći u NFL, pa će biti oboreni rekordi u poseti. Kada su osvojili titulu 1999. Ramsi su bili u Sent Luisu, 2015. su stigli u Los Anđeles. Ili bolje da kažemo vratili se, pre Super Boul ere oni su 1951. bili deo grada anđela, a odmah posle Drugog Svetskog Rata igrali su šest sezona u Klivlendu.

Majki Gajton populatrni kauntri pevač že izvesti nacionalnu himnu, pre meča pevaće i Žene Aiko kao i gospel duet Mari-Mari. Na poluvremenu koje je za većinu planete važnije nego sama utakmica čekaju nas Dr Dre, Snup Dog, Eminem, Mari Džej Blajdž i Kendrik Lamar. Dvojica gluvih repera Šon Forbs i Voren Snajp će izvesti svoj nastup na znakovnom jeziku.

Reklama od 30 sekundi u poluvremenu košta oko sedam miliona dolara, milion i po više nego prethodne godine u kovid pandemiji. Pojaviće se ponovo reklame Koka Kole, Badvajzera, Pepsija, Hjundaija, prošle godine su zbog korone to jest kresanja budžeta propustili priliku da se oglase...

Da se ne začudite, zvanično Ramsi, iako igraju na svom stadionu nisu domaći tim, pa će Bengalsi birati boju dresova. Meč počinje u noći između nedelje i ponedeljka, pola sata posle ponoći.

Na admiralbet.rs biće vam dostupan ogroman broj opklada, na dan meča u dodatku pripremamo veliki specijal, a izdvojili smo nekoliko tipova u listi, čisto za zagrevanje. Inače, gruba procena je da se oko 120 miliona Amerikanaca kladi na Super Boul meč.

Ne propustite