Vraća nam se američki fudbal!

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 08.09.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Šampion otvorio sezonu…

Povezane vesti

Prošlo je nešto više od 200 dana od produžetaka u Superbolu, za to vreme izdešavalo se dosta toga. Čikago možda konačno ima lice franšize dok se Džim Harbo vratio u NFL kao glavni trener a neke su stvari ostale iste, Tejlor Svift i dalje ne pušta Travisa Kelsija. U noći između četvrtka i petka, šampioni Kanzas Siti Čifsi ugostili su na svom stadionu ekipu Baltimor Rejvensa u reprizi prošlosezonskog finala američke fudbalske konferencije (AFC) u kojem su Čifsi slavili tesnim rezultatom 17:10 i kasnije odbranili titulu.

Američka fudbalska konferencija (AFC) i ove godine deluje moćno, nije ni čudo pošto je u poslednjih 10 sezona neka od ekipa iz AFC-a uspela da trijumfuje čak sedam puta u Superbolu.

AFC sever čine ekipe Rejvensa, Stilersa, Braunsa i Bengalsa.

Baltimor predvodjen dvostrukim MVP igračem, Lamarom Džeksonom, pokušaće da nastavi tamo gde su zapeli prošle sezone i da pokaže da su u svojoj diviziji oni glavni. Na putu da im pomrse račune su Bengalsi koje kao lider predvodi fenomenalni Džo Berou. U novu sezonu ulazi potpuno spreman jedini problem koji može da ima je odsustvo jednog od najboljih hvatača u ligi Džamara Čejsa koji ima problem sa klubom oko ugovora.

Ekipa koja svake godine uđe u plejof ali u poslednjih nekoliko sezona ne može dalje od toga je tim Pitsburga koji je ove godine sve iznenadio potpisivanjem dvojice kvoterbekova (Filds i Vilson). Od starta trening kampa se videlo da će to biti velika borba za startnu poziciju. Prednost je dobio Vilson zbog svog iskustva mada poslednjih sezona bivši osvajač Superbola nije mnogo pokazao. Najvažnija stvar kod Stilersa je ostanak Ti Džej Vata čovek. defanzivna mašine .

Poslednja ekipa u ovoj diviziji su Braunsi, ekipa koja godinama pokušava da uspostavi neki sistem pa su zato pre nekoliko sezona doveli Dešona Votsona dali mu vrtoglavih 230 miliona dolara za pet godina. godina. Međutim, nije bilo dovoljno za Braunse jer je Votson bio suspendovan na čak 11 utakmica. Ova sezona bi mogla da bude prekretnica za tim iz Kilvlenda jer kada imate u timu jednog Majlsa Gereta kao top 3 defanzivna igrača u ligi jednostavno morate mnogo bolje.

AFC jug čine ekipe Tajtansa, Jaguarsa, Koltsa i Teksansa.

Ova divizija možda na oko ne deluje tako zanimljivo ali već nekoliko sezona u nazad sjajnim pikovima sa drafta i dobrim trejdovanjem izrasta u jednu od interesantnijih. Hjuston Teksansi su dugo važili za gubitnike, ali drugi pik sa prošlogodišnjeg drafta i najbolji mladi igrač za prošlu sezonu, Si Džej Straud, im je konačno doneo plejof. Ove sezone će probati da naprave iskorak.

Jaguarsi su od dolaska fenomenalnog kvoterbeka Trevora Lorensa počeli da igraju dobro ali i dalje im fali to ‘nešto’kako bi bili standardni učesnici doigravanja. Tenesi je odlaskom najboljeg igrača Dereka Henrija prinuđen da stvara novi tim. Vil Levis je od ove sezone startni kvoterbek. Koltsi su u rekonstrukciju ušli prošle sezone pikovanjem Antonija Ričardsona. Ovaj kvoterbek je sjajno započeo sezonu, ali ga je povreda udaljila sa terena. Ovo bi mogla da bude njegova godina, uz pomoć Majkla Pitmena I Džonatana Tejlora ofanziva bi mogla da procveta.

AFC istok čine ekipe Bilsa, Petriotsa, Džetsa i Dolfinsa.

Od odlaska Toma Brejdija, Petriotsi nikako da se vrate tamo gde im je mesto. I Bil Beličik je prošlost, pa će neki novi ljudi pokušati da ponove izgrade imperiju koja je harala ligom 20 godina. Džejkobi Briset će biti prvi kvoterbek a od njega će učiti mladi Drejk Mej, Bilse ne treba puno predstavljati, ekipa koja svake sezone slovi jednog od pretendenata za titulu. Ništa se ne menja, Džoš Alen mora da dokaže da je jedan od najboljih kvoterbekova u ligi. Dolfinsi su od dolaska Majka Mekdenijela počeli da igraju lepršavo, angažovanjem Tajrika Hila ova ekipa uliva strah svima. I na kraju, famozni Džetsi za koje se čini da konačno imaju sve što treba, Aron Rodžers, Bris Hol, Sos Gardner I ostali mogu odnosno moraju da ove sezone pre svega uđu u plejof. Posle bi uz prekaljenog Rodžersa mogli i da potraju u doigravanju.

AFC zapad čine ekipe Rejdersa, Čifsa, Čardžersa i Bronkosa.

U ovoj diviziji je baš onako kako izgleda, Čifsi sa Mahomsom i Kelsijem nemaju konkurenciju. Rejdersi godinama tavore. Čardžersi su doveli Džima Harboa kao glavnog trenera što je sigurno najveća vest u ovoj diviziji. Bronkosi se još uvek traže i ako imaju na klupi jednog od najboljih trenera, Šona Pejtona.

Nacionalna fudbalska konferencija (NFC) ove sezone izgleda kao da bi mogla da pomrsi račune AFC-u i da neka njena ekipa osvoji Superbol.

NFC sever čine ekipe Pekersa, Lajonsa, Vajkingsa i Bersa.

Ovo je divizija sa najvećim i najdužim rivalstvom u ligi, Pekersi i Bersi. Neće biti na naslovnim stranama ove sezone, obe ekipe su izuzetno podmlađene, Pekersi su najmlađi u ligi sa 25 godina u proseku. Predvodi ih Džordan Lav koji na raspolaganju ima možda i najbolja oružja ove sezone, došao je Džejkobs a hvatački koprus je toliko dobar da se ne zna od koga preti veća opasnost. U odbrani su doveli novog koordinatora I potpisali par novih igrača i na papiru sve to deluje jako dobro, Bersi su imali prvog pika na draftu što su iskoristili za Kejleba Vilijamsa generacijskog talenta. Čikago ima lice franšize, na draftu su pokupili i Roma Odunzea odličnog hvatača, došao im je i Kinan Alen. “Vikinzi” iz Minesote su odlaskom Kazinsa u Atlantu postali ekipa koja će verovatno biti na začelju divizije. Lajonsi su od dolaska glavnog trenera Dena Kembela pokazali da će se i oni pitati u nekim mečevima.

NFC jug čine ekipe Pantersa, Falkonsa, Bakanirsa i Sejntsa.

Pantersi na prvu loptu deluju kao najslabija ekipa u diviziji ali pred njima je proces podmlađivanja ekipe. Falkonsi na papiru deluju jako dobro, Bakanirsi ne zaostaju mnogo, a Sejntsi od odlaska glavnog trenera nikako da sklope kockice iako imaju Dereka Kara, Majkla Tomasa i Alvina Kameru.

NFC zapad čine ekipe Remsa, Sihoksa, Kardinalsa i Fortinajnersa.

Svakako glavni favorit ne samo u ovoj diviziji nego i za titulu su Fortinajnersi na čelu sa Mekefrijem, Ajukom i Samjuelom, Sihoksi muku muče sa kvoterbekom, Kardinalsi su na draftu pokupili jednog od najvećih talenata poslednjih godina, Marvina Herisona mlađeg, i pokušaće da pomrse konce svima. Remsi deluju kao ekipa od koje ne znaš šta da očekuješ, penzionisao se Donald koji je sam držao odbranu svoje ekipe i biće interesantno videti kako će se ekipa iz Los Anđelesa snaći bez njega.

NFC istok čine ekipe Kaubojsa, Komandersa, Iglsa i Džajantsa.

Kaubojsi svake sezone hoće najviši plasman ali već 28 godina ne uspevaju da zgrabe trofej, iako njihov gazda Džeri Džouns ulaže milijarde. Transfer saga sa najboljim hvatačem Si Di Lembom je završena. On je potpisao novi ugovor pa u sezonu ulaze bez većih promena. Iglsi poslednjih nekoliko sezona dolaze do same završnice i osvojili su jedan Superbo. Pojačali su se Sekvonom Barklijem koji je i dalje može da pruži dosta pretrčanih jardi.Definitivni autsajderi u ovoj diviziji su Komandersi I Džajantsi. Vašington Komandersi su možda u Džejdenu Danijelsu dobili kvoterbeka na duže vreme, dok Džajantsi od odlaska u penziju Ilaja Meninga ne mogu ništa da ozbiljnije da naprave, Kvoterbek Danijel Džouns nije lider i to predstavlja veliki problem za ovu ekipu.

Uživajte u NFL, kladite se na američki fudbal, na AdmiralBetu, a na sledećoj strani donosimo i najavu prvog kola.

Kompletnu ponudu NFL-a pogledajte OVDE!

Ne propustite