Beogradski maraton - Rekordan broj učesnika, a zašto je pobednički rezultat 25 minuta lošiji od prošlogodišnjeg?

Autor: Beta Beta
subota 21.04.2018.
15:45
Izvor: Beta

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić rekao je da u današnjoj trci prioritet nisu bili rezultati, već da se što više domaćih atletičara uključi u trku.

Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Povezane vesti

Iz Beogradskog maratona saopšteno je da je u današnjoj trci učestvovao rekordan broj od 7.200 trkača.

"U najavama nismo mnogo govorili o rezultatima, znali smo da će da bude toplo, a onda ne treba očekivati spektakularne rezultate. Pre četiri dana na maratonu u Bostonu su bili nepovoljni vremenski uslovi, a rezultati su za nijansu bili bolji nego ovde. Pre sedam dana u Australiji na igrama Komonvelta je bilo vreme slično ovome, pa su rezultati bili slični", rekao je Nikolić novinarima.

Prvih pet mesta u muškoj konkurenciji osvojili su domaći takmičari, a današnji Beogradski maraton je bio jedan od najslabijih prema rezultatima, pošto je Kristijan Stošić pobedio rezultatom od dva sata, 45 minuta i 23 sekunde, a to je 25 minuta lošije od prošlogodišnjeg pobednika. 

Drugo mesto zauzeo je srpski atletičar Miloš Dajević sa 2:51,34, a treći je bio takođe srpski atletičar Nenad Milosavljević sa 2:51,38. 
 
"Rezultati nisu bili prioritet, želeli smo da što više domaćih kvalitetnih trkača učestvuje, a ovde je bilo najbolje što imamo. Zahvalni smo na utiscima gostiju i učesnika maratona, svi su zadovoljni. Zahvalan sam Beogradjanima na strpljenju, uz izvinjenje, ali nije moglo drugačije, jedino na ovakav način može da se organizuje ovakav događaj", rekao je Nikolić.

Upitan da li će pobednici dobiti nagrade od 3.000 evra, pošto su ostvarili slabije rezultate od onih u pravilniku za nagrađivanje, Nikolić je rekao da nije pratio kretanje rezultata i da će se poštovati pravilnik.

Takođe, na pitanje o malom broju Afrikanaca u trci, on je rekao da su se organizatori opredelili za takmičare iz zemlje i regiona.

"Među njima je bilo pet olimpijaca, najbolji iz Bosne, Hrvatske i Makedonije. U ovoj regiji nemamo bolje", rekao je Nikolić.

U ženskoj konkurenciji pobedila je Nora Trklja rezultatom od tri sata, osam minuta i 46 sekundi. Drugo mesto zauzela je Kendis Hol iz Južne Afrike sa 3:15,09, a treća je bila srpska atletičarka Biljana Bursać sa 3:15,28.U polumaratonu pobedio je makedonski atletičar Dario Ivanovski rezultatom od sat, osam minuta i tri sekunde, što je novi rekord staze. Drugo mesto zauzeo je domaći takmičar Miloš Segedi sa 1:12,33, a treći kroz cilj prošao je Miloš Rančić iz Makedonije rezultatom od 1:12,41.

Hrvatska atletičarka Matea Matošević pobedila je u polumaratonskoj trci rezultatom od 1:18,47. Drugo mesto zauzela je Lucija Kimani iz Bosne i Hercegovine sa 1:21,04, dok je treća bila domaća takmičarka Nevena Jovanovć sa 1:22,36.

Na ovogodišnjem Beogradskom maratonu učestvovalo je i više stotina osoba sa invaliditetom, pripadnici MUP-a, kao i gradonačelnik Siniša Mali, koji je istrčao polumaraton.

Selektor srpskih vaterpolista Dejan Savić prepešačio je Trku zadovoljstva na pet kilometara i podržao akciju borbe protiv raka.

Pored staze na Mostu na Adi članovi Beogradske filharmonije su izvodili dela Vivaldija.

Direktor Filharmonije Ivan Tasovac rekao je da je danas bio savršen dan za Vivaldija i Beograd i da je razmena energije na mostu bila "neprepričljiva".

"Došli smo sa najboljom namerom da podržimo maratonce, a kako su oni nama uzvratili, ta energija koju su dali nama... Koncert je trajao duplo duže nego što je bilo planirano. Ovo je slika pravog Beograda sa ljudima koji su se zaustavljali ispred bine, imali smo i jednu prosidbu, a ona je rekla - da", naveo je Tasovac.

On je naveo da je impresioniran logistikom i organizacijom, atmosferom i ljudima i da je Beogradska filharmonija imala privilegiju učešća.

"Čini mi se da je ovo početak jednog velikog prijateljstva. Maraton i Filharmonija su dva brenda koja sa velikom ljubavlju i zadovoljstvom predstavljaju Beograd i Srbiju u svetu", dodao je Tasovac.

Sve takmičare u polumaratonu i maratonu, kao i učesnike Trke zadovoljstva osigurala je Unika (UNIQA), koja je šestu godinu partner Beogradskog maratona.

UNIQA osiguranje dalo je doprinos da 31. Beogradski maraton, po ugledu na najpoznatije ovakve trke u svetu, bude ispraćen zabavnim programom. Od Londona do Terazija bila je organizovana muzička avenija, podršku maratoncima i zabavu posetiocima pružali su trubači, di džejevi i bubnjari Dragoljuba Djuričića koji su imali svoje punktove na Brankovom mostu i na mostu na Adi.

Promoter 31. Beogradskog maratona nekadašnji najbrži martonac sveta Halid Hanuči rekao je da je doživeo sjajno iskustvo.

"Energija, atmosfera, svi su uživali, maratonje već uspeo. On može biti i veći u budućnosti. Grad je mnogo pomogao u organizaciji, a gradonačelnik je završio polumaratonsku trku. Pamtiću sve što sam doživeo ovde", rekao je Hanuči.

Ne propustite