Borba do poslednjeg kruga, to smo čekali! Maks slavio u Francuskoj!

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 20.06.2021.
16:44
Izvor: Sportske.net

Sjajna borba između dva pretendenta za titulu.

 EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Povezane vesti

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobedio je na trci za Veliku nagradu Francuske na stazi "Pol Rikard".

Od samog početka, pa sve do poslednje krivine, bilo je izuzetno uzbudljivo u Francuskoj. Po navici, bitka za trijumf se vodila između Red Bula i Mercedesa, odnosno između Ferstapena i Hamiltona.

Holanđanin je imao pol-poziciju uoči trke, ali ju je brzo izgubio napravivši grešku posle svega nekoliko krivina i Hamilton je preuzeo mesto vodećeg. Međutim, kasnije odluke prilikom zamene guma, odlučile su pobednika.

Britanac je prilikom prvog pit-stopa izašao iza Maksa, iako je stajanje bilo perfektno odrađeno sa 2.1 sekundi. Ferstapen je vozio savršeno i povratio je prvu poziciju nedugo potom. Međutim, bilo je dosta vremena do kraja trke i postavljalo se pitanje ko će prvi povući potez od lidera i otići na drugu zamenu guma.

Učinio je to Red Bul i Ferstapen je krenuo u poteru za Hamiltonom koji je zajedno sa ekipom rešio da ostanu na starim pneumaticima i tako završe trku. Maks je prvobitno morao da pretekne Mercedesovog Valterija Botasa koji ga je zadržavao koliko je mogao, ali ispostavilo se da je u idealnom trenutku prošao kraj Finca. Na 13 krugova pre kraja, Hamilon je bio lider, ali Maks se munjevito približavao i na manje od dva kruga do završetka - Ferstapen je sjajnim manevrom iskoristio prednost svežih guma i pitanje pobednika se više nije postavljalo.

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Takođe, moglo se i videti kako je sedmostruki svetski šampion poklekao pod pritiskom budući da je napravio manju grešku uz pomoć koje je Ferstapen nadoknadio nekoliko ključnih stotinki u toj "jurnjavi".

Red Bul je kao pobednik izašao iz ovog vikenda. Trećeplasirani je bio Serhio Perez, a potom je usledio Valteri Botas. Zatim je tu bio dvojac Meklarena Lando Noris i Danijel Rikardo. Najboljih 10 kompletirali su Pjer Gasli, Fernando Alonso, Sebastijan Fetel i Lens Strol.

Liderska pozicija u šampionatu ostaje Maksu Festapenu sa 131 bodom i sada je povećao vođstvo u odnosu na Hamiltona koji ima 119 poena.

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
mrancic
Sunday, 20.06.2021
16:53

Ushiceni reporteri Sport kluba doziveli ekstazu.Ponovo gubi Hamilton.Zamerku redakciji:zasto su vam komplikovani postupci u postupku logovanja?Nemate vise uopste komentara kao ranije.Da li se pitate,opada li interesovanje za sajt.