Čeka nas ludilo - Ferštapen pobedio u kvalifikacijama, ali nije pobedio!

Autor: Nemanja Janošev
subota 27.08.2022.
17:34
Izvor: Sportske.net

Biće dobra trka u najavi.

EPA/CHRISTIAN BRUNA
EPA/CHRISTIAN BRUNA

Povezane vesti

Vozač Ferarija Karlos Sajnc krenuće sutrašnju trku za Veliku nagradu Belgije sa pol-pozicije iako nije bio najbrži tokom kvalifikacija.

Nije moglo da počne bez poteškoća na stazi Spa Frankošamps. Sećamo se prošle godine kada se trka nije ni vozila, čitav vikend ostao propraćen obilnim padavinama. Ovog puta vremenske neprilike nisu bile neprijatelj vozačima, ali  kvalifikacije su ponovo kasnile. Radilo se na popravkama na stazi posle udesa koji su se dogodili tokom trećeg treninga, te je 25 nakon predviđenog termina - borba za startna mesta počela.


Brojni vozači menjali su svoje motore, što je za njih automatski značio start iz pit-lejna u sutrašnjoj trci. Svakako, iznenađenje bilo je izostanak Valterija Botasa posle samo prvog dela kvalifikacija. Finac je bio poslednjeplasirani... Godina je bila 2015. kada je poslednji put Valteri Botas propustio Q2.

Eliminacija Pjera Gaslija bila je iznenađujuća u drugom delu kvalifikacija, a što se tiče onih koji su bili brzi, Maks Ferštapen je dominirao na stazi u Belgiji. Aleks Albon iz limitiranog Vilijamsa je vozio dobro i uspeo da se domogne Q3 dela kvalifikacija.

Taj deo obeležio je Ferari koji je nastavio da pravi početničke greške. Umesto da pošalju Šarla Leklera u starim gumama na stazu, oni su to učinili u nekorišćenim, što nije bilo jasno Monegašaninu. Ekipa mu se izvinila, ali to još jednom potvrđuje njihovu nepouzdanost.

Konačna klasifikacija iz kvalifikacija ipak nije bila važeća. Maks Ferštapen jeste bio uverljiv na liderskoj poziciji, ali zbog kazne će kao i drugi vozači krenuti otpozadi. Prvo mesto zauzeće Karlos Sajnc, drugi će biti Serhio Perez, a potom slede Fernando Alonso i Luis Hamilton. Iza njih nalazi se sjajni Aleks Albon.

Sve to, znači da nas čeka izuzetna bitka i proboj, pre svih, Maksa Ferštapena i Šarla Leklera tokom trke.

Ne propustite