Cirkuse, dobro došao kući!

Autor: Nemanja Janošev
petak 01.07.2022.
15:12
Izvor: Sportske.net

Spremite se, polećemo!

EPA-EFE/Jim WATSON
EPA-EFE/Jim WATSON

Povezane vesti

S prvim danima jula počinje jednomesečno ludilo u Formuli 1. Četiri trke u narednih mesec dana mogu da iskristališu brojne stvari, prevashodno hoće li Maks Ferštapen već na polovini sezone osećati miris titule što bi mogli da znači da će se određene ekipe okrenuti koncepciji kreiranja bolida za narednu godinu.

Ali, pre svega toga, narode, dobro došli u Silverston, dom mirisa benzina, vrelog asfalta, kuća u kojoj je domaćin Luis Hamilton, a gazda ipak „italijanska mafija“ pod imenom Ferari. Ovog vikenda, pred nama je Velika nagrada Velike Britanije. Da, čak dva puta u četiri reči korištena je reč „velika“, jer u biti to i jeste, čeka nas spektakl!

Trka na Silverstonu zaslužuje poseban osvrt, prevashodno jer je od suštinskog značaja za ovaj sport. Preteča Formule 1 organizovala je svoje prve trke upravo na Silverstonu, a zatim je isto učinjeno i sa šampionatom Formule 1, kada je takmičenje formalizovano nakon Drugog svetskog rata. Te 1950. godine, otpočela je neraskidiva veza između „najbržeg cirkusa na svetu“ i Silverstona. Uz trku koja se održava u ovoj monarhiji, samo je još Velika nagrada Italije konstantno prisutna u kalendaru Formule 1 i ostaće tako dok je veka i vekova. Sve ostalo, dovešće do propasti sporta koji je u enormnoj ekspanziji.

Na prvoj trci VN Velike Britanije pobedio je čuveni vozač Alfa Romea Đuzepe Farina, a koliko je taj događaj bio od važnosti za čitavu zemlju govori i podatak da je trku sa lica mesta posmatrao tadašnji kralj Džordž VI. Istorijat kaže da se Velika nagrada Velike Britanije nije oduvek vozila samo na Silverstonu, već je van okvira šampionata sveta bila vožena i na stazi pokraj Merzisajda pod imenom Ejntri, te Brends Heču.

Iako su s početnim godinama Gran prija dominirali Italijani, Farina, Luiđi Viljorezi i Alberto Askari, od 1953. godine vozač sa Apeninskog poluostrva nije slavio. Izuzetak neće biti ni ova godina. Najviše su, naravno, pobeđivali Britanci, čak 29 puta  uključujući i staze u Brends Heču i Ejntriju, a titulu najuspešnijeg ima Luis Hamilton i ona mu neće biti oduzeta u skorije vreme.

Ser Luis, koji ima ogromnu čast da vozi na stazi koja je imenovala startni ciljni pravac upravo po njemu, pobeđivao je u osam navrata, a trenutno je u seriji od tri trijumfa.

Samo dvojica aktuelnih vozača imaju više od jedne pobede na ovoj stazi, mimo Luisa Hamiltona, a to su Fernando Alonso i Sebastijan Fetel. Ipak, Britance boli to što je Ferari sa 16 pobeda najuspešnija ekipa ikada ispred Meklarena i Vilijamsa. Samo Ferari, mlađa sestra Alfa Tauri, Alfa Romeo i Has nemaju sedište u Velikoj Britaniji od aktuelnih timova iako im osnovica nema mnogo veze sa ovom zemljom. Konkretno, Mercedes je nemačka ekipa, ali motore dizajniraju upravo u VB.

EPA-EFE/ANDY RAIN

PREDVIĐANJA

Nakon manjeg istorijata, na red je došlo ono što nas zapravo očekuje. Iako je uvek nezahvalno prognozirati kako će se stvari odvijati na stazi jer ona zavisi od brojnih faktora, nije teško pretpostaviti favorita. To je naravno Red Bul, najpouzdaniji tim ovogodišnjeg šampionata. Maks Ferštapen nikada do sada nije trijumfovao pred britanskom publikom i stiže na neprijateljski teren svega nedelju dana pre nego što se situacija okrene u njegovu korist i otputuje se u Austriju na Red Bul ring. Prvog rivala trebalo bi da imaju u Ferariju, ali kada se uzme u obzir to da Mercedes priprema brojne novine, kao i da oba njihova vozača Luis Hamilton i Džordž Rasel voze pred domaćom publikom, možda bismo po prvi put ove sezone mogli da vidimo kako tim Tota Volfa pritiska Red Bul iako su „bikovi“ znatno bolji i brži u ovom trenutku.

Iz Mercedesa su najavili specijalne promene pred Silverston i podvukli markerom šarene boje da će one biti vidljive golim okom. Šta to podrazumeva? Kako se može načuti, u pitanju su izmene na samoj „školjki“ njihovog W13. Oni će na Silverston doneti nova prednja krila za svoju dvojicu vozača Hamiltona i Rasela, te se spekuliše da će biti čak četiri do pet kilograma lakši od prethodne verzije. Biće tu izmena i na zanjem krilu, podu automobila, a sve kako bi se popravila aerodinamička situacija. Ovo bi moglo da znači znatno brži Mercedes koji u proseku zaostaje oko sekunde u odnosu na Red Bul u kvalifikacijama što je abnormalno mnogo za uslove Formule 1.

Prošlogodišnja trka donela je pobedu Luisu Hamiltonu i to, prema mnogima, na sporan način kada je imao kontakt sa Maksom Ferštapenom, a Holanđanin je tom prilikom završio pokraj staze i nije nastavio dalju bitku već je momentalno eliminisan. Kao što rekosmo, Ferari tradicionalno dobro vozi na Silverstonu koja je vrlo brza staza i vozači će biti lišeni većih opterećenja na kočenju. To bi trebalo da pogoduje najviše Red Bulu, ali će i Mercedes da utvrdi na čemu su budući da se njihova pobeda čeka predugo za noviju istoriju Formule 1.

Osim „velike trojke“, iz prikrajka bi do veće količine poena mogli Valteri Botas, Esteban Okon, Fernando Alonso, ali i eventualno Hasov Kevin Magnusen kojem prijaju brže staze. Moraće ekipe da budu obazrive, jer, kako smo napomenuli, ulazimo u julsko ludilo gde nas očekuju četiri trke u pet vikenda. Sve počinje Silverstonom, potom se ide na Red Bul ring, a zatim sledi Francuska, te Hungaroring. Takođe, za očekivati je da će velika pažnja javnosti biti zaokupirana rasističkim ispadima koji se nedavno dogodio i delo je akademca Red Bula Jurija Vipsa. Mladi vozač je razrešen svih dužnosti jer je upotrebio neprikladan jezik tokom „strimovanja“, pa su iz ekipe oštro reagovali, a najčečšće se povodom toga oglašavao jedini tamnoputi vozač u karavanu i jedan od najvećih svih vremena – Luis Hamilton.

U šampionatu sveta trenutno vodi Maks Ferštapen sa 175 poena, prati ga klupski drug Serhio Perez sa 129, a potom slede Šarl Lekler sa 126 i najkonstantniji vozač na gridu Džordž Rasel sa 111.

Sutra se voze kvalifikacije, a ako verujete da Mercedes sa svojim novinama može da iznenadi Red Bul, pokuštaje na AdmiralBet da "uhvatite" kvotu 50 na Luisa Hamiltona!

Ne propustite