„Đavo“ dolazi po svoje u Le Manu

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 15.05.2022.
08:15
Izvor: Sportske.net

Aktuelni prvak sveta nikada nije pobedio na domaćem terenu.

EPA-EFE/ROMAN RIOS
EPA-EFE/ROMAN RIOS

Povezane vesti

Poslednji krug u Herezu bio je napet. Fabio Kvartararo pritiskao je papučicu gasa do kranjih granica u nadi da će zaobići Frančeska Banjaju, ali je Italijan pokazao mentalnu snagu i došao do pobede u Španiji, prve u ovoj sezoni. Popularni „El Diablo“ morao je da se zadovolji drugim mestom, prizna poraz i skrene misli ka svojoj Francuskoj.

Naredne trka Moto GP šampionata vozi se za Veliku nagradu Francuske u čuvenom Le Manu 15. maja. Kada kažete Le Man prva asocijacija je 24 sata i legendarna automobilska trka 24 časa Le Mana, najstarija trka sportskih automobila i izdržljivosti na svetu, koja se održava još od 1923. godine u blizini gradića Le Man u Francuskoj. Mnogi je smatraju najprestižnijom trkom u auto-moto sportu. Vozi se na stazi Sart.

U okviru Sarta nalazi se staza Bugati konstruisana specijalno za motocikle. Napravljena je davne 1965. godine i bila je domaćin najboljim motociklistima još pre kraj šesdesetih, ali je izbačena iz kalendara Moto GP-a 1995. godine zbog teškog pada Alberta Puđa. Ipak, pet godina kasnije Le Man je vraćen u kalendar šampionata. Staza je dugačka 4,2 kilometra, ima 14 krivina. Najbrži krug ikada u Le Manu odvezao je Maverik Vinjales 1:32.309, dok je najveću maksimalnu brzinu dostigao Dukatijev vozač i pobednik prethodne trke u Herezu, Frančesko Banjaja, 319,6 km/h. Najviše pobeda u Le Manu upisao je legendarni Đakomo Agostini, Italijian je slavio u Francuskoj rekordnih sedam puta.

Samo dan nakon trke u Herezu, kao bomba, u svetu motociklizma odjeknula je vest da se Suzuki povlači iz Moto GP šampionata na kraju sezone. Japanski proizvođač motocikala slavio je titulu prvaka sveta pre samo dve godine, kada je Đoan Mir Japancima doneo veliki pehar najboljeg u „kraljevskoj“ klasi. Ova neočekivana odluka Suzukija dovodi u neizvesnost sudbinu njihovih vozača Đoana Mira i Aleša Rinsa. Spominje se mogućnost da će šampion sveta iz 2020. godine preći u Repsol Hondu i udružiti snage sa šestostrukim prvakom sveta Markom Markezom, dok Rins još uvek „nema predstavu“ gde će posle Suzukija.

Sva svetla reflektora u Le Manu biće uperena ka domaćem vozaču, momku iz Nice, šampionu sveta u Jamahi, Fabiju Kvartararu, popularnom „Đavolu“. Francuz nikada nije pobedio u Le Manu i imaće dodatni motiv da, kao aktuelni šampion sveta i vodeći u generalnom plasmanu, obraduje svoje zemljake, koji će mu davati veliku podršku pored staze. Mladi Kvartararo ima samo 23 godine, a već je postao velika zvezda u domovini postavši prvi Francuz ikada koji je osvojio titulu u „kraljevskoj“ klasi Moto GP-a. „El Diablo“ je prošle godine u Le Manu imao pol poziciju, ali je trku završio iza dvojice Dukatijevih vozača Žoana Zarka i pobednika Džeka Milera.

U generalnom plasmanu Moto GP-a posle šest trka vodi Fabio Kvartararo u Jamahi sa 89 bodova, Francuz je trijumfovao u Portugaliji, dok je u Indoneziji i Španiji završio stepenicu niže. Iza njega je vozač Aprilije Aleš Espargarao, pobednik trke u Argentini i trećeplasirani iz Hereza i Eštorila, sa sedam bodova zaostatka. Na trećem mestu nalazi se Enea Bastijanini takmičar Gresinija. Mladi Italijan jedini je pobedio na dve trke u ovoj sezoni, slavio je u Kataru i Americi, ali zbog slabijih rezultata na ostalim trkama zaostaje 20 bodova u odnosu na lidera Kvartarara. Isti zaostatak ima i vozač Suzukija Aleš Rins. Šestostruki prvak sveta Mark Markez u Repsol Hondi muči se od starta sezone, daleko je od vodećih. Španac se nalazi na devetom mestu u generalnom plasmanu sa 44 poena i daleko je od borbe za titulu.

Videćemo šta će nam doneti trka u Francuskoj, da li je vreme da Kvartararo slavi na domaćem trenu ili će mu Španci i Italijani pokvariti slavlje. Možda je vreme da Markez ponovo zablista. 

Trka je u nedelju od 14.00.

AdmiralBet je spremio veliki specijal posvećen trci u Le Manu. Naš predlog je da odigrate na Fabija Kvartarara. "Đavo" je došao po svoje, a kvota na njegovu pobedu je 3,05.

Ne propustite