Dok su Fetel i Hamilton u ''frci'', Rikardo slavi pobedu! Rađa se još jedna zvezda Formule 1!

Autor: Beta Beta
nedelja 25.06.2017.
17:42
Izvor: Beta

Burno je bilo danas u Bakuu, pobedio je Danijel Rikardo, ali trku je obeležio žestok sukob prvih favorita za titulu, kao i prvi podijum u karijeri za 18-godišnjeg Lensa Strola.

Beta/AP Photo/Darko Bandic
Beta/AP Photo/Darko Bandic

Povezane vesti

Vozač Red Bula Australijanac Danijel Rikardo pobedio je danas u trci za Veliku nagradu Azerbejdžana u šampionatu Formule jedan.

Rikardo je do petog trijumfa u karijeri, a prvog u sezoni došao posle dva sata, tri minuta i 55,570 sekundi.


Drugo mesto zauzeo je Finac Valteri Botas iz Mercedesa, dok se Kanađanin Lens Strol iz Vilijamsa našao na trećem mestu, kom je to prvi podijum u karijeri.

Vodeći u generalnom plasmanu Nemac Sebastijan Fetel iz Ferarija zauzeo je četvrto mesto, dok je Britanac Luis Hamilton iz Mercedesa zauzeo peto mesto.

Prvu desetoricu kompletirali su Francuz Esteban Okon iz Fors Indije, Danac Kevin Magnusen iz Hasa, Španaci Karlos Sainc mladji iz Toro Rosa i Fernando Alonso iz Honde, kao i Nemac Paskal Verlejn iz Zaubera.

Fetel je prvi u generalnom plasmanu sa 153 boda, prati ga Hamilton sa 139, dok je Botas treći sa 111.

Naredna trka u šampionatu Formule 1 voziće se 9. jula u Austriji.

Uličnu trku u Bakuu obeležio je veliki broj incidenata, prekid trke na malo više od 20 minuta i dva izlaska na stazu vozila bezbednosti, ali i loša organizacija trke i nekoliko loših poteza direkcije.

Na samom startu trke dogodio se incident u drugoj krivini izmedju vozača Ferarija Kimija Raikonena i Valterija Botasa, posle koga je vozač Mercedesa morao u boks, što je iskoristio Sebastijan Fetel i preuzeo drugo mesto, a Hamilton je uspeo da se odvoji na liderskom mestu.

Vozač Toro Rosa Danil Kvjat u 13. krugu zaustavio se na sred staze, a nakon toga izašlo je vozilo bezbednosti koje se potom zadržalo u narednih pet krugova.

Usledio je leteći start, ali su se bolidi u medjuvremenu ohladili, pa su svi vozači imali dosta problema na kočenju. Upravo tada došlo je do par incidenata na stazi, posle kog je vozilo bezbednosti ponovo moralo na stazu.

Dok je vozilo bezbednosti bilo na stazi došlo je do incidenta izmedju tada vodećeg Hamiltona i Fetela. Britanac je u jednoj krivi naglo zakočio, pa ga je Nemac blago udario otpozadi, a potom iznerviran tim potezom Hamiltona došao pored njega i udario ga u pneumatik.

U 22. krugu direkcija trke se odlučila da istakne crvene zastave, pa je napravljena pauza od 20 minuta dok se staza u potpunosti ne očisti od ostataka bolida.

Po nastavku trke, Hamilton je uspeo da se odvoji na tri sekunde od Fetela, ali je imao problema sa štitnikom glave na bolidu, pa je u 32. krugu morao da ide u boks na zamenu, što je Nemac iskoristio i izbio na prvo mesto.

Fetel se nije dugo zadržao na prvom mestu, pošto ga je dirkecija trke kaznila sa 10 sekundi kazne "stani-kreni" zbog agresivne vožnje. On se po povratku na stazu 34. krugu na stazu vratio na osmo mesto, tačno ispred Hamiltona.

Hamilton je u nastavku trke konstatno imao sekund, do sekund i po zaostatka, ali nije uspeo da pretekne Fetela.

Danijel Rikardo je s druge strane iskoristio greške rivala, izbio na prvo mesto i bez većih problema zadržao lidersko mesto u narednih 15 krugova, te došao do prve pobede u sezoni.

Lens Strol nije imao sreće u finišu trke, pošto je u poslednjih 200 metara na ciljnom pravcu izgubio drugo mesto od Botasa koji ga je pretekao. 
-

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
West London
Sunday, 25.06.2017
17:47

Više sreće nego pameti,ali momak će pamtiti Baku samo po dobrome,ali Vesrateppen je zmaj za Strolla