E, ovo je bilo trkanje! Kiša napravila zabavu u Montrealu, Maks se namučio

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 09.06.2024.
22:00
Izvor: Sportske.net

Ovo je 60. pobeda Holanđanina u karijeri. Samo Mihael Šumaher i Luis Hamilton imaju više.

. EPA-EFE/SHAWN THEW
. EPA-EFE/SHAWN THEW

Povezane vesti

Vozač Red bula Maks Ferstapen pobedio je na trci za Veliku nagradu Kanade na stazi "Žil Vilnev" u Montrealu.

Verovatno najbolja trka koju smo videli ove sezone, sa nekolicinom preokreta prevashodno u samom vrhu, što je nedostajalo toliko puta u aktuelnom kalendaru, a posebno u prethodnom.

Sve je "zakuvala" kiša koja se nadvila nad Montralom ovih dana, pa su svi vozači izuzev Hasovih započeli bitku sa gumama za promenljive vremenske uslove, dok su Kevin Magnusen i Niko Hulkenberg koristili kišne pneumatike. 

Ishod toga bila je neverovatna vožnja njih dvojice, pre svega Magnusena koji je nadoknadio 10 pozicija za tri kruga i našao se na četvrtom mestu iza Landa Norisa, Maksa Ferstapena i vodećeg Džordža Rasela koji je sačuvao jučerašnju osvojenu pol-poziciju.

Iako je Magnusen krenuo fenomenalno, na prvoj zameni guma ga je ekipa izdala i izgubio je priliku, ne samo za podijum, već naposletku i za bodove.

Ali, najzanimljivije bilo je u borbi za pobedu gde je Lando Noris vodio fenomenalnu bitku sa Maksom Ferstapenom, dok je Džordž Rasel imao nekoliko grešaka u odsutnim momentima koje gu ga koštale bitke za trijumf. Svi su grešili, a najmanje Maks i Holanđanin je uprkos žutim zastavama zbog nekoliko incidenata, te pritiscima Landa Norisa, došao do trijumfa.

Izuzetnu trku, iako isprva nije izgledalo da će biti možda baš toliko uspešno, imao je Luis Hamilton čija je bila sedma pozicija na startu iste. U 66. krugu, Hamilton je preuzeo treće mesto od Oskara Pjastrija, a kasnije je vozača Meklarena prestigao i drugi vozač Mercedesa Džordž Rasel koji je momentalno napao i klupskog druga u borbi za podijum.

"Trkamo se, ali zapamtite, neka bude čisto", poručili su iz Mercedesa rizikovavši da se eventualno desi incident između dvojice kolega... Nešto što u poslednje vreme retko viđamo.

Rasel je u toj borbi bio bolji i zasluženo zauzeo treće mesto, ali na njegovu žalost, greška u ranijoj fazi trke ostavila ga je bez drugog mesta iako je u finišu vozio izuzetno i za "pedalj" mu je pobegao Pjastri, dok je Maks bio siguran na prvom mestu.

Četvrto mesto pripalo je Luisu Hamiltonu, a potom su usledili Oskar Pjastri, Fernando Alonso, Lens Strol, Danijel Rikardo, Pjer Gasli i Esteban Okon.

Ne propustite