F1 - Pobeda Ferstapena, odbijen napad sve boljeg Landa Norisa!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 19.05.2024.
17:56
Izvor: Beta

Šampion trijumfovao u današnjoj trci.

EPA-EFE/DANILO DI GIOVANNI
EPA-EFE/DANILO DI GIOVANNI

Povezane vesti

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Emilije Romanje.

Ferstapen je u samoj završnici uspeo da odbije napad Landa Norisa iz Meklarena i ostvario 59. pobedu u karijeri. Trostruki uzastopni šampion trku je završio za sat, 25 minuta, 25,252 sekunde.

Noris je kroz cilj prošao sa 0,725 sekundi zaostatka, a treće mesto zauzeo je Šarl Lekler iz Ferarija sa 7,916 sekundi zaostatka.

Vozač Meklarena Oskar Pjastri zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Karlos Sainc iz Ferarija, a šesto i sedmo mesto zauzeli su vozači Mercedesa Luis Hamilton i Džordž Rasel, koji je osvojio dodatni bod za najbrži krug trke.

Vozač Red Bula Serhio Peres zauzeo je osmo mesto, deveti je bio Lens Strol iz Aston Martina, a 10. mesto zauzeo je Juki Cunoda iz ekipe RB.

Ferstapen je dobro startovao sa pol pozicije i sačuvao je prvo mesto ispred Norisa, Leklera, Sainca i Pjastrija, koji je startovao sa petog mesta umesto sa drugog zbog kazne iz kvalifikacija.

Dobro je krenuo i Hamilton, nadoknadio je poziciju i popeo se na sedmu, Hulkenberg se popeo za dve na osmu, a Peres za jedno mesto, na 10.

Do četvrtog kurga Ferstapen je 1,5 sekundi prednosti nad Norisom, koji je imao 2,6 sekundi prednosti nad Leklerom.

Sainc je ekipi Ferarija putem radija rekao da je Meklaren brz, nakon što mu se na pola sekunde primakao Pjastri u osmom krugu.

Ferstapen je u 12. krugu imao tri sekunde prednosti, a u tim trenucima vozači su počeli da odlaze u boks na zamenu guma, Rikardo i Cunoda, a Alonsu su se zapalile prednje kočnice.

Trostruki uzastopni šampion je uvećavao prednost na čelu i do 18. kruga imao je 5,2 sekunde nad Norisom, koji je uspevao da drži Leklera na dve sekunde. Peres je izleteo sa staze i izgubio je dosta vremena, ali je zadržao osmo mesto.

Rasel je u 22. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao 10. iza Okona, a ispred Magnusena. Krug kasnije na zamenu je otišao i Noris i vratio se kao šesti ispred Peresa, koji ga je odmah pretekao i preuzeo njegovu poziciju.

Rasel je pretekao Okona za deveto mesto, a Pjastri je u 24. krugu otišao u boks i vratio se na stazu kao osmi. Noris je u istom krugu pretekao Peresa za peto mesto i našao se iza Hamiltona.

Ferstapen je u 25. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao četvrti iza Hamiltona, a ispred Norisa, koji je tada vozio najbrži krug.

Krug kasnije na zamenu guma otišao je Lekler i na stazu se vratio kao šesti iza Peresa, a ispred Pjastrija.

Lekler je u 27. krugu pretekao Peresa, a isto je učinio i Pjastri. Krug kasnije u boks su otišli Sainc i Hamilton i na stazu su se vratili kao šesti, odnosno deveti.

Sainc je sustizao Peresa i pretekao ga je u 30. krugu za petu poziciju, a Pjastri se primakao Lekleru vozeći najbrži krug.

Rasel je zatim pretekao Peresa i preuzeo šesto mesto, a Hamilton je preuzeo osmo od Strola. Hamilton se primakao Peresu i pretekao ga je u 37. krugu za sedmo mesto.

Peres je u 38. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao 11. iza Rikarda. On je ubrzo pretekao Rikarda i Hulkenberga, a zatim i Cunodu i popeo se na osmo mesto u 42. krugu.

Noris se požalio da nema tempo, nakon što mu je Verstapen pobegao na sedam sekundi, a Lekler mu se primakao na nešto više od sekund.

Uspeo je Noris da se odlepi od Leklera do 50. kruga na 2,8 sekundi. Strol je u 51. krugu pretekao Cunodu za deveto mesto, a u 53. krugu Rasel je drugi put otišao na zamenu guma i vratio se na stazu kao sedmi ispred Peresa, a iza timskog kolege Hamiltona.

Iz Red Bula obavestili su Verstapena da mora da ostane u okvirima staze, pošto ima opomenu, kako ne bi dobio kaznu i ispustio prvo mesto, pošto se Noris primakao na 3,3 sekunde u 54. krugu.

Noris je smanjivao zaostatak, u 57. je imao 1,7 sekundi, ali je Holanđanin uspeo da odbije napad. Ponovo je napao Noris dva kruga pre kraja i smanjio na 1,1 sekund, a zatim se spustio ispod sekunde. On je vršio pritisak i pokušavao da pretekne Verstapena, ali nije uspeo, pa je Holanđanin ostvario treću uzastopnu pobedu u Imoli.

Naredna trka u šampionatu vozi se 26. maja za Veliku nagradu Monaka.


Ne propustite