Fernando Alonso kažnjen zbog incidenta u finišu trke

Autor: Darko Mitrović
nedelja 24.03.2024.
16:30
Izvor: Beta

Sa šestog je pao na osmo mesto.

EPA-EFE/JOEL CARRETT
EPA-EFE/JOEL CARRETT

Povezane vesti

Vozač Aston Martina Fernando Alonso kažnjen je dodavanjem 20 sekundi na rezultat u današnjoj trci Formule 1 za Veliku nagradu Australije zbog opasne vožnje.

Kako je preneo Skaj, španski vozač dobio je kaznu od 20 sekundi i tri kaznena boda zbog onoga što bi bilo "u najmanju ruku potencijalno opasno", s obzirom na veliku brzinu te tačke staze, dok se branio protiv vozača Mercedesa Džordža Rasela u pretposlednjem krugu trke.

Zbog te kazne Alonso je sa šestog pao na osmo mesto trke u Melburnu.

Uoči odluke Alonso i Rasel bili su na saslušanju kod stjuarda.

Alonso, koji je uoči incidenta bio 0,5 sekundi ispred Rasela, rekao je da je drugačije nameravao da uđe u krivinu, sporije, ali da je pogrešio i da je zbog toga morao da preduzme dodatne korake kako bi ponovo ubrzao.

Rasel je rekao da misli da je manevar dvostrukog svetskog šampiona bio nepravilan.

Vozač Mercedesa dodao je da ga je taj manevar iznenadio i naterao ga da se približi neuobičajeno brzo, a zbog niže sile pritiska izgubio je kontrolu i udario je u zid na izlasku iz krivine.

Nije bilo kontakta dva automobila.

Razmatrajući situaciju, stjuardi su se koncentrisali samo na pravila koja navode da ni u jednom trenutku automobil ne sme voziti nepotrebno sporo ili na način koji bi se mogao smatrati opasnim za druge vozače ili bilo koju drugu osobu.

Oni u ovom slučaju nisu razmotrili posledice udesa i smatrali su da nema dovoljno informacija da utvrde da li je Alonsov manevar imao za cilj da izazove probleme Raselu ili je, kako je rekao stjuardima, jednostavo pokušavao da dobije bolji izlaz iz krivine.

"U ovom slučaju smatramo da je Alonso afirmativno izabrao da izvede neobičan manevar, kao otežavajuću okolnost za razliku od jednostavne greške. Stoga stjuardi nalažu kaznu od 20 sekundi koja će biti dodata na ostvareni rezultat automobila broj 14, uz tri kaznena boda", navodi se u saopštenju.

Sezona Formule 1 nastavlja se 7. aprila trkom za Veliku nagradu Japana.

Ne propustite