Ferštapenu pol pozicija u Austriji, iza sebe ostavio tandem Ferarija

Autor: Ivan Cvetković
subota 09.07.2022.
21:05
Izvor: Sportske.net

Trka za Veliku nagradu Austrije na programu je u nedelju od 15 časova.

 EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Povezane vesti

Vozač Red Bula Maks Ferštapen startovaće sa prve pozicije u predstojećoj trci Formule 1 za Veliku nagradu Austrije, pošto je u današnjoj sprint trci osvojio prvo mesto.

Aktuelni svetski šampion i lider šampionata vodio je od starta do cilja i lako ostvario pobedu koja mu je osim pol pozicije donela i maksimalnih osam bodova, čime je uvećao prednost u šampionatu.

"Bila je to pristojna trka. Dobro smo startovali i posle toga smo bili dobro upareni. Bilo je dobro, bilo je onako kako sprint treba da bude. U prvih nekoliko krugova Ferariji su se borili, pa sam imao malo prostora. Posle toga mislim da smo bili prilično izjednačenog tempa. Sutrašnja trka će biti prilično zanimljiva. Trka će biti duža i nezgodna za gume", rekao je Ferštapen.

"Bolid je dobar. Ima nekoliko stvari za fino podešavanje, ali sveukupno smo vrlo konkurentni ovog vikenda", dodao je holandski vozač.

Drugo i treće mesto osvojili su vozači Ferarija, Šarl Lekler i Karlos Sainc. Lekler je zaostao 1,675 sekundi zaostatka, a Sainc 5,644 sekundi.

"Bilo je nezgodno. Maks je bio vrlo brz i forsirao je u početku. Pokušavao sam da kontrolišem gume za napad na kraju trke. Imao sam borbu sa Karlosom pred kraj i pojačao sam. Posle toga sam smanjivao zaostatak i bilo je tesno. Trka je sutra, nadam se da ćemo imati dobar start kao danas i da ćemo više moći da pritisnemo Maksa", rekao je Lekler.

Njegov timski kolega Sainc ocenio je da Ferari u nedelju može da se bori za pobedu.

"Dobro sam startovao, a onda sam se borio sa Maksom na ulasku u treću krivinu, a zatim i sa Šarlom. Bilo je zabavno, kao što bi i trebalo da bude, dobro trkanje. Verovatno sam pregrejao gume, vozio sam iza Šarla i morao sam da odustanem kako bih ih sačuvao i završio sam trku na trećem mestu", naveo je on.

"Moramo da popravimo tempo pošto je Maks bio vrlo jak na početku. Posle toga izgledalo je kao da počinjemo da mu pariramo. Sutra će biti duža trka i svašta može da se dogodi. Važno je što smo obojica u borbi i daćemo sve od sebe da pobedimo Maksa", dodao je španski vozač.

Četvrti je bio Džordž Rasel iz Mercedesa, a bodove su osvojili još vozač Red Bula Serhio Peres, koji je trku počeo sa 13. mesta, Esteban Okon iz Alpina, Kevin Magnusen iz Hasa i vozač Mercedesa Luis Hamilton.

Sedmostruki svetski šampion imao je kontakt na početku sa Pjerom Gaslijem iz Alfa Taurija, pa je pao na 11. mesto. On je posle toga vozio iza vozača Hasa, a u pretposlednjem krugu uspeo je da pretekne Mika Šumahera za osmo mesto.

Trka za Veliku nagradu Austrije na programu je u nedelju od 15 časova.

Ne propustite