"Grend slem" viđen u Katalunji, Mercedes konačno!

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 04.06.2023.
16:34
Izvor: Sportske.net

Četrdeseta pobeda za Maksa.

EPA-EFE/Enric Fontcuberta
EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Povezane vesti

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobedio je u trci za Veliku nagradu Španije na stazi u Katalunji. 

Drame kada je borba za prvo mesto praktično nije bilo. Maks Ferstapen je dominantno stigao do pobede u Španiji nakon što je sačuvao pol-poziciju osvojenu na jučerašnjim kvalifikacijama. Ni tamo ga nismo gledali mnogo u prvom planu, sada još manje... 

Izbegao je gužvu na samom startu i rutinski obavio posao, dok su se iza njega vodile velike bitke. Lando Noris je izvukao debilji kraj u okršaju sa Luisom Hamiltonom pa je morao u garažu na zamenu prednjeg krila. Sve to nakon što je trku započeo sa trećeg mesta. Veliku progresiju doživljavao je sjajni Džordž Rasel koji je sa 12. mesta vrlo brzo dospeo do petog!  

Britanac je u kasnije uspeo da dobije bitku sa Ferarijem, odnosno Karlosom Sajncom i tako je došao do trećeg mesta iza Luisa Hamiltona. Ne sme se izostaviti ni obavljeni posao Serhija Pereza koji je od 11. pozicije došao do krajnje četvrte. 

U finišu je Maks Ferstapen dobio nekoliko upozorenja zbog kršenja granica staze. U 61. krugu javili su mu da će idući put dobiti kaznu od pet sekundi. No, to ga nije brinulo jer je imao prednost od 18 sekundi u odnosu na Hamiltona. Sve to, dok je jurio najbrži krug trke čime bi kompletirao popularnigrend slem” - pol-pozicija, pobeda i najbrži krug trke. U tome je i uspeo, treći put u karijeri. 

Fanove Formule 1, a posebno one kojima je Mercedes najbliži, raduje rezultat nemačkog tima. Dugo nisu imali oba vozača na pobedničkom postolju, a sve to nakon što su uveli unapređenja na prethodnoj trci u Monte Karlu. Doduše, to nije staza koja je trebalo da prikaže da li će modifikovana vozila biti bolja u odnosu na prethodna, ali staza u Španiji definitivno jeste. 

Najboljih 10 kompletirali su: Serhio Perez, Karlos Sajnc, Lens Strol, Fernando Alonso, Esteban Okon, Guanju Džou i Juki Cunoda koji je doibo kaznu 

Ne propustite