Hamilton doveo u pitanje nova pravila u Formuli 1

Autor: Filip Rodic
subota 08.06.2024.
00:00
Izvor: Sportske.net

Hrabar korak.

EPA-EFE/KAMRAN JEBREILI
EPA-EFE/KAMRAN JEBREILI

Povezane vesti

Sedmostruki svetski šampion vozač Mercedesa Luis Hamilton doveo je u pitanje danas nova pravila u Formuli 1, ali je rekao da su novi motori, koji će se koristiti od 2026. godine "hrabar korak".

Međunarodna automobilska federacija (FIA) saopštila je danas da će od 2026. godine bolidi u Formuli 1 biti manji, okretniji i ekološki prihvatljiviji.

Prema novim pravilima koja stupaju na snagu od 2026. godine, bolidi će biti 30 kilograma lakši od današnjih, 10 centimetra uži i imati motore sa podelom od gotovo 50-50 između električne snage i snage sa unutrašnjim sagorevanjem i koristiće potpuno održiva goriva.

Hamilton je u više navrata tražio da bolidi budu lakši.

"Radi se o samo 30 kilograma i ide se u dobrom pravcu, ali su bolidi i dalje teški. Razgovarao sam sa nekolicinom vozača koji su ih vozili na simulatoru, ja nisam, i rekli su da su prilično spori i videćemo da li je to dobar pravac ili nije. Ali u pogledu održivosti, posebno u vidu agregata, to je zaista hrabar korak i ide u pravom smeru", rekao je Hamilton, preneo je Bi-Bi-Si (BBC). FIA je koncept koji je u središtu pravila za 2026. godinu opisala kao "spretan automobil".

"Moramo da se uverimo da su bolidi efikasni, brzi, da su korak napred i da se trkanje zapravo poboljšava", dodao je sedmostruki svetski šampion.

Šampionat Formule 1 nastavlja se za vikend u Kanadi, a trka je na programu u nedelju od 20 časova u Montrealu.

Ne propustite