Hamilton: "Imao sam depresiju"

Autor: Filip Rodic
ponedeljak 30.09.2024.
11:15
Izvor: Sportske.net

Velika borba velkog šampiona.

EPA-EFE/KAMRAN JEBREILI
EPA-EFE/KAMRAN JEBREILI

Povezane vesti

Britanski vozač Formule 1 Luis Hamilton rekao je da se "veći deo života" borio sa mentalnim zdravljem, a za to je okrivio pritisak automobilskih trka i maltretiranja koji je pretrpeo u školi.

Hamilton (39), jedan je od najuspešnijih vozača Formule jedan (F1) u istoriji, sa rekordom od sedam svetskih titula.

Trkač, koji je rođen u Stivenidžu, osvojio je više trka Formule 1 (105) nego bilo ko drugi i takođe drži rekorde za većinu pol pozicija (104) i podijuma (najbolja tri) (201).

Ali uprkos svojim uspesima u karijeri, rekao je za Sandej tajms da je imao "neke zaista teške faze" tokom svojih 20-ih, priznajući da se "borio sa mentalnim zdravljem kroz ceo život".

"Imao sam depresiju. Od vrlo ranog uzrasta, kada sam imao, otprilike, 13 godina. Mislim da je to bio pritisak trkanja i školskih tuča i zastrašivanja. Nisam imao s kim da razgovaram", rekao je on.

Njegov život se, kako je naveo, promenio tokom pandemije koronavirusa 2020. godine, kada je, nakon perioda "traganja za sobom", počeo da se budi u 5 ujutro da bi meditirao pre nego što bi otišao na trčanje.

"Uprkos tome što sam se u početku mučio da pronađem mir, nova rutina je bila zaista sjajan način da stupim u kontakt sa sobom, svojim unutrašnjim osećanjima, da razumem šta mogu da uradim", rekao je on u intervjuu britanskom listu.

Upitan da li je ikada bio kod terapeuta, Hamilton je odgovorio da je pre mnogo godina "razgovarao sa jednom ženom", ali da to nije bilo od velike pomoći i da bi "voleo da pronađe nekoga danas".

Hamilton, koji je ranije ove sezone postao najstariji vozač koji je pobedio u trci Formule jedan u 21. veku, neće dodati svoj broj šampionskih titula ove godine.

Sa šest preostalih trka, vozač Mercedesa je šesti na tabeli, ali zaostaje za liderom šampionata, Maksom Ferstapenom.

Preći će u Ferari na kraju ove sezone posle 12 godina sa Mercedesom.

Ne propustite