Hamilton juče preživeo zahvaljući inovaciji koju je javnost kritikovala

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 13.09.2021.
08:48
Izvor: Sportske.net

Ispostavilo se da je FIA bila u pravu.

EPA-EFE/MATTEO BAZZI
EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Povezane vesti

Svetski šampion Formule 1 i vozač Mercedesa Luis Hamilton zahvalio se "halo" oklopu, odnosno oreolu koji ga je zaštitio od težih povreda posle incidenta sa najvećim rivalom Maksom Ferštapenom na jučerašnjoj trci u Monci.

Njih dvojica su sredinom trke za Veliku nagradu Italije na kojoj je ulog bio veliki budući da Maksa i Luisa razdvaja svega pet poena u svetskom šampionau, izazvali udes nakon kojeg su obojica izletela sa staze i završila trku. 

Ferštapen je kažnjen sa tri pozicije za narednu Veliku nagradu, mnogi smatraju da je to bilo nepravedno navodeći da je u pitanju čist trkački incident, ali mišljenje sudija ove trke je drugačije.

S druge strane, Luis Hamilton se zahvalio halo oklopu budući da se Ferštapenov bolid popeo na njegov i mogao da mu nanese ozbiljnije povrede da nije bilo oreola iznad njegove glave.

"Imao sam mnogo sreće danas. Zahvaljujem bogu na halou koji me je spasio. Sačuvao mi je vrat. Zahvalan sam za to što sam još uvek ovde. Mislim da nikada do sada nisam bio udaren autom po glavi. Bio je to šok za mene", kazao je Hamilton.

Halo oklop se pojavio 2018. godine u Formuli 1 nakon što je uspešno testiran godinu dana ranije. Mnogi su kritikovali uvođenje ovog sistema zaštite, od samih vozača, ali i od fanova koji su smatrali da se strast za adrenalinom smanjuje. S druge strane, vozači su se isprva žalili na smanjenu vidljivost budući da im konstrukcija oreola pada tačno na sredinu vidnog polja.

Ispostavilo se više puta do sada da je Svetska automobilska organizacija (FIA) uradila odličan posao sa halom s obzirom da je u mnogo navrata do sada ovakav sistem protekcije spasao živote vozača.

Ne propustite