Hamilton ljut: ''Neprihvatljivo, kukavički, nepravedno!''

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 29.07.2021.
21:04
Izvor: Beta

Kako će organizatori reagovati na ovu izjavu?

EPA-EFE/Lars Baron
EPA-EFE/Lars Baron

Povezane vesti

Šampion Formule 1, Britanac Luis Hamilton ocenio je danas, pred trku za Veliku nagradu Mađarske, da je anti-LGBT zakon koji su usvojile tamošnje vlasti "neprihvatljiv i kukavički".

Hamilton je na svom Instragram profilu napisao da uoči trke za Veliku nagradu Madjarske želi da pošalje podršku svima koji su ugroženi tim zakonom.

"Neprihvatljivo je, kukavički i nepravedno da oni na vlasti predlože takav zakon", naveo je sedmostruki svetski šampion.

"Svako zaslužuje da bude ono što jeste, bez obzira koga voli ili kako se identifikuje. Pozivam gradjane Madjarske da glasaju na predstojećem referendumu kako bi zastištitilu prava LGBTQ+ zajednice. Potrebna im je naša podrška više nego ikad", istakao je Hamilton.

O istoj temi danas je govorio i Sebastijan Fetel, vozač Aston Martina.

"Neprijatno je za zemlju Evropske unije da donese ovakav zakon. Imali smo toliko prilika da učimo iz prošlosti, ne vidim kako i dalje ne možemo da shvatimo da svako treba da bude slobodan da radi šta hoće i voli koga hoće", rekao je Fetel.

Premijer Madjarske Viktor Orban je prošle nedelje najavio da će se u toj zemlji održati referendum i zatražio podršku birača za novi kontroverzni zakon koji podriva prava LGBT osoba, pošto je Evropska komisija pokrenula prekršajni postupak protiv Budimpešte.

Parlament Madjarske je sredinom juna izglasao zakon kojim se zabranjuje "promovisanje" homoseksualnosti medju maloletnicima.

Evropska komisija zakon smatra diskriminatornim prema LGBT+ osobama i pokrenula je prekršajni postupak protiv Madjarske, što može dovesti do upućivanja spora pred Sud pravde EU, a zatim i finansijskih sankcija.

Ne propustite