Hamilton pobesneo, ostao bez bodova - Pobeda Botasa, Ferstapen najveći dobitnik

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 10.10.2021.
15:39
Izvor: Sportske.net

Borba za pobedu nije bila interesantna, ali je bilo zanimljivo na drugim poljima. Mercedes bi mogao da se kaje...

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Povezane vesti

Vozač Mercedesa Valteri Botas pobedio je na ovogodišnjoj trci za Veliku nagradu Turske.

Nije se najavljivala kiša na trci, ali je staza bila veoma vlažna i bile su neophodne gume za promenljive vremenske uslove. Samim tim, nagoveštavala se zanimljiva trka koja je ionako bila najavljena Hamiltonovim menjanjem delova motora što ga je stavilo na 11. mesto uoči starta.

Valteri Botas je briljirao, bio je u potpuno drugom svetu dominirajući, pratio ga je Maks Ferstapen od samog početka i tako je ostalo do finiša. Tražio je Holanđanin svoju šansu u prvim krivinama, nije uspeo da je pronađe...

Najvažnije je bilo iz perspektive Luisa Hamiltona, koji je prvobitno nizao svoje rivale i preticao ih redom ne bi li dospeo do pete pozicije. Čitavih 48 krugova je vozio na isim pneumaticima, za razliku od ostatka grida koji je ranije promenio gume.

Želeo je da ostane na istom setu do kraja trke, osećao je da će izdržati iako mu je vreme bilo sve slabije. Ekipa je pokušavala da dopre do njega i posle prvog odbijanja, nagovorili su ga da stane i promeni ih. Ispostavilo se to kao loša odluka.

Pneumatici nisu bili zagrejani, samo su odmogli svetskom šampionu, a iza njega su pritiskali Pjer Gasli i Lando Noris. U radio komunikaciji, Hamilton je demonstrirao bes jer ekipa nije želela da posluša njegov osećaj. No, kada su gume počele da funkcionišu i on je bio brži, ali završio je kao peti.

Od jednog poena zaostatka u odnosu na Maksa Ferstapena, kako bi verovatno bilo da je ostao na stazi, Hamilton zaostaje šest posle ove trke.

Botas je, uz pobedu, uspeo da zabeleži i najbrži krug trke i tako dodatni poen, Maks Ferstapen je najzadovoljniji zbog činjenice da je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu. Treći na podijumu bio je njegov klupski kolega Serhio Perez.

Potom su usledeli Šarl Lekler, Luis Hamilton, Pjer Gasli, Lando Noris, Karlos Sajnc, Lens Strol i Esteban Okon.

Ne propustite