Hamilton posle jubileja - "Kao da je prvi, a ne stoti pol!"

Autor: Stefan Matić
subota 08.05.2021.
19:09
Izvor: Sportske.net, Beta

Britanac u prednosti pred četvrtu rundu F1.

 EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Povezane vesti

Sedmostruki svetski šampion Formule 1 vozač Mercedesa Luis Hamilton osvojio je danas u Španiji 100. pol poziciju u karijeri.

Aktuelni svetski prvak je na stazi Katalunja ostvario rezultat 1:16,741 minuta i startovaće prvi u trci za Veliku nagradu Španije.

Drugi u kvalifikacijama bio je vozač Red Bula Maks Verstapen sa zaostatkom od 0,036 sekundi, dok je treći bio vozač Mercedesa Valteri Botas sa 0,132 sekunde zaostatka.

Sa četvrtog mesta krenuće Šarl Lekler iz Ferarija, a zatim slede Esteban Okon iz ekipe Alpin i Karlos Sainc iz Ferarija.

Vozač Meklarena Danijel Rikardo startovaće sa sedme pozicije, Serhio Peres iz Red Bula sa osme, iza njega biće vozač Meklarena Lando Noris, a sa 10. mesta krenuće Fernando Alonso iz Alpina.

"Ne mogu da verujem da smo na 100. pol poziciji. Za to su zaslužni zaposleni u fabrici koji stalno podižu lestvicu i nikada ne odustaju. Podrška koju imam. Za mene je san da radim sa ovom ekipom, ovo putovanje je izuzetno. Ko bi rekao na kraju 2012. godine, kada smo odlučili da saradjujemo, da ćemo dostići 100 pol pozicija", rekao je Hamilton. Britanac je rekorder sa 100 pol pozicija, iza njega su legende Mihael Šumaher sa 68 i Ajrton Sena sa 65. Hamilton je prvu pol poziciju osvojio 2007. godine u Kanadi. "Osećam se ponizno i veoma zahvalno. Ushićen sam, imam utisak kao da mi je prva pol pozicija u karijeri", dodao je sedmostruki svetski šampion. On je rekao i da je bio pomalo uznemiren zbog pojedinih promena uoči kvalifikacija.

"Uvek se trudimo da poboljšamo bolid, ali to je na neki način i kocka, pošto morate da mislite i na trku", naveo je britanski vozač. Vozač Red Bula Maks Verstapen zadovoljan je drugim mestom. "Bilo je dobro. Mučio sam se u prvom delu, ali sam u drugom i trećem delu kvalifikacija bio bolji. Drugo mesto je veoma dobro za nas danas. Znamo da je teško pobediti Mercedes ovde, ali možemo biti zadovoljni što smo bili tako blizu", naveo je holandski vozač.  Vozač Mercedesa Valteri Botas ocenio je da će ekipe biti blizu u nedelju. "Borba za pol poziciju bila je tesna. Uz dobar bolid, očekujem dobru borbu sutra. Mislim da ćemo mi i Red Bul biti blizu. Ima mogućnosti za jedno ili dva zaustavljanja u boksu, ali neću otkriti šta ćemo mi uraditi", rekao je finski vozač.

Četvrta trka u šampionatu, za Veliku nagradu Španije, na programu je u nedelju od 15 časova.

Hamilton je ove sezone pobedio u dve trke, u Bahreinu i Portugalu, dok je Verstapen bio brži u Italiji.

Ne propustite