Herez - sledeća stanica brzine

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 01.05.2022.
00:00
Izvor: Sportske.net, Mihajlo Stojanović

Posle Azije i Amerike, karavan Moto GP-a se, prošle nedelje, preselio u Evropu. Nakon Portugalije, domaćin šeste ovosezonske trke će biti Španija, Herez.

EPA-EFE/ROMAN RIOS
EPA-EFE/ROMAN RIOS

Povezane vesti

Sezona 2022. je specifična po tome što prvi put, posle 1996. godine, neće voziti legendarni Valentino Rosi. Popularni “Doktor” je te godine počeo svoju avanturu u motociklizmu. Za 25 godina, koliko je proveo u motosportu, uspeo je da osvoji devet titula šampiona sveta, od toga sedam u kraljevskojklasi. Čovek koji je postao sinonim za ovaj sport, jedan je od najzaslužnijih za popularnost trkanja motociklima. Zauvek će se pamtiti njegova preticanja i bravure na stazi, kao i nesvakidašnje proslave pobeda i titula. Ipak, jednom je morala da se završi ta prebogata karijera. Doktor je odlučio da se povuče u sezoni 2021. odvozivši poslednju trku u Valensiji.

Ipak, ova sezona je počela, u najmanju ruku, zanimljivo. U prvih pet trka imali smo četiri pobednika što dovoljno govori u prilog tome. Već posle prve trke bilo je jasno da će ovo biti jedna od najuzbudljivijih sezona. U Katarskoj pustinji je najbrži bio Enea Bastijanini, popularni “Beštija”, koji vozi za privatnu ekipu Gresini rejsing. Pobedu je posvetio pokojnom Faustu Gresiniju, tvorcu ove ekipe, čija supruga u tom momentu nije mogla da sakrije suze, što je predstavljao jedan od najdirljivijih momenata u istoriji motosporta. Da pobeda nije bila slučajnost, “Beštija” je dokazao, pobedivši ponovo u Americi, uz najbrži krug trke. Druga trka je pripala Migelu Oliveiri, dok je u trećoj trci Aleš Espergaro pokazao neverovatan napredak Aprilije, pobedivši uz pol poziciju i najbrži krug trke. Prošlog vikenda trijumfovao je aktuelni šampion, Fabio Kvartararo. Jamaha ove godine ne izgleda dobro, ali Kvartararo uspeva da iz nje izvuče maksimum, dok se ostali vozači ove japanske ekipe propisno muče na ovom motociklu. Trenutno stanje u generalnom plasmanu takođe govori o veoma zanimljivoj sezoni. Prvo mesto, pred trku u Andaluziji, dele aktuelni šampion Fabio Kvartararo i Aleks Rins na Suzukiju, sa po 69 bodova, dok je treći neverovatni Aleš Espergaro sa 66. Njih u stopu prati Enea Bastijanini, sa samo osam bodova manje od vodećeg dvojca. U konkurenciji timova vodi Suzuki sa 115 bodova, a prati ga Aprilija, čiji su vozači uspeli da prikupe 91 bod.

Staza nazvana po legendarnom Angelu Nietu u Herezu, doneće, sasvim sigurno, nova uzbuđenja. Njena dužina je 4,4 km, uz 13 krivina (pet levih i osam desnih). Staza ima pravac od preko 600 metara, što je ne čini jednom od najbržih. Rekord staze drži Fabio Kvartararo, sa vremenom 1:37.770. Ako govorimo o favoritima, upravo bi Francuz mogao do nove pobede, međutim, znamo da ovu stazu ,voli i Mark Markez, možda je ovo prilika za povratak velikog šampiona? Možda će Aleš Espergaro ponovo uspeti da nadmudri sve? Da li će Enea Bastijanini ponovo biti najhrabriji i doći do nove pobede? Neko drugi sa Dukatijem? Možda dvojac Suzukija? KTM? Odgovor na ova pitanja dobićemo u nedelju od 14.00 po našem vremenu, a jedno je sigurno - uživaćemo, uostalom kao i uvek, kada su u pitanju Moto GP trke.

Ne propustite