Ima li pod zlatnim ćebetom mesta za još jedno čedo?

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 20.02.2023.
13:45
Izvor: Sportske.net

Da ili ne?

EPA-EFE/TANNEN MAURY
EPA-EFE/TANNEN MAURY

Povezane vesti

Od trenutka ulaska Liberti medija grupe u Formulu 1, ovaj sport je doživeo rapidnu ekspanziju. Ako Amerikanci znaju nešto da rade, onda znaju da prave novac i to je fakat. Isto su učinili i sa Formulom 1 koja je oduvek imala kultni status kada su sportske manifestacije u pitanju zbog brzine, adrenalina, ali i tehnološkog napretka čovečanstva. Upravo se na ovim vozilima moglo uvideti da ljudski um nema granice jer se unapređenje događa iz godine u godinu.

Elem, Amerikanci su napravili briljantan posao sa Netfliksom i serijom „Drive to survive“ i tržište se abnormalno uvećalo jer je dostiglo i tamošnje tlo, pa tako nakon Ostina sada Sjedinjene Američke Države dočekuju Formulu 1 u čak tri navrata!

Otuda nedavna inicijativa slavne porodice Andreti, na čelu sa sinom čuvenog Marka, Majklom, da uđu u Formulu 1. Oni bi, u društvu Kadilaka, pokušali da postanu 11. tim na gridu, a to je sve samo ne lako. Prema pravilima, Formula 1 broji 10 timova, odnosno trku može da započne 20 vozila u ovom trenutku. Ovo pravilo važi za aktuelni momenat, dok u njegovom produžetku stoji da je maksimalan broj vozila koji može da otpočne trku 26, što znači da prostora ima za još tri tima. No, tu postoji začkoljica. Trenutni članovi Formule 1, usled brojnih poskupljenja, ograničenja budžeta na plate i razvijanje bolida nisu voljni da ugoste novo „čeljade“ pod svoje okrilje jer bi to značilo da se čitava zarada deli na 11 ekipa umesto na 10.

Andreti i Kadilak bi prema pravilu morali da uplate 200.000.000 dolara bespovratnog novca unapred samo kako bi ostalih 10 ekipa to mogli da podele. To je 20.000.000 po timu, što je, recimo u slučaju Mercedesa, dovoljno da se pokrije polovina godišnje plate Luisa Hamiltona... Dakle, nije dovoljno i otuda je proces ulaska kompanije iz Detroita usporen.

Majkl Andreti nije neko ko ne bi umeo da se snađe u Formuli 1, budući da se on etablirao kao vodeća figura u Indikaru koji je vrlo popularan u Americi. Ali, ovde ne ide baš lako, a prilika za zaradu je ogromna. Naravno, Kadilak i Andreti, uz još po kojeg ulagača, kao i Dženeral Motros, morali bi dobrano da se istroše ukoliko bi želeli da razviju konkurentan bolid. Govori se čak o cifri preko 1.000.000.000 dolara. No, Andreti se pre nekoliko dana u razgovoru za „Forbs“ nije baš proslavio izjavom, odnosno, pitanje je koliko će to odobrovoljiti ostatak ekipa, iako ima poentu, s tim da nije baš sigurno da on razmišlja drugačije.

„Sve je u novcu. Misle da će dobiti samo jednu desetinu zarade, a postaju i pohlepni jer misle da ćemo mi uzeti sve američke sponzore. Sve je u pohlepi i gledanju samo u sebe, a ne u ono što je dobro za razvitak ovog sporta“, kazao je Andreti nedavno, što je izazvalo reakciju generalnog direktora F1 Stefana Domenikalija.

„Andreti je postao vrlo glasan što se ulaska u F1 tiče. Nije baš pametno reći da su timovi postali pohlepni kako bi zaštitio sebe. Ima ljudi koji su mnogo manje bučni, a žele da uđu u Formulu 1“.

Samim tim, Domenikali je dodatno uzburkao trkačku javnost jer se sada svi pitaju ko to još lobira za ulazak među zlatni pokrivač.

Ne propustite