Impresivna vožnja Oskara Pjastrija, Meklaren na vrhu!

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 15.09.2024.
15:41
Izvor: Sportske.net

Velika pobeda australijskog vozača.

EPA-EFE/ALI HAIDER
EPA-EFE/ALI HAIDER

Povezane vesti

Vozač Meklarena Oskar Pjastri pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Azerbejdžana u Bakuu, posle čega je njegova ekipa preuzela vođstvo u šampionatu konstruktora.

To je druga pobeda u sezoni i u karijeri za Pjastrija. Prvu pobedu ostvario je u Mađarskoj.

Drugo mesto zauzeo je Šarl Lekler iz Ferarija, treći je bio Džordž Rasel iz Mercedesa.

Trka je završena pod virtuelnim vozilom bezbednosti, pošto su se u 50. krugu sudarili Karlos Sainc iz Ferarija i Serhio Peres iz Red Bula.

Prethodno, veliku borbu vodili su Pjastri i Lekler, ali je mladi Australijanac u više navrata uspeo da odbrani pobedu, koju je ostvario i zahvaljujući tome što je u 20. krugu pretekao Leklera.

Vozač Meklarena Lando Noris bio je četvrti, uz dodatni bod za najbrži krug, peti je bio Maks Verstapen iz Red Bula, a šesto mesto zauzeo je Ferando Alonso iz Aston Martina.

Vozači Vilijamsa Aleksandar Albon i Franko Kolapinto zauzeli su sedmo i osmo mesto, deveti je bio Luis Hamilton iz Mercedesa, koji je počeo iz boksa zbog kazne koju je dobio za zamenu motora, a 10. mesto zauzeo je Oliver Berman iz Hasa.

Meklaren je sada stekao 20 bodova prednosti u odnosu na do sada vodeći Red Bul, a Noris je smanjio na 59 bodova zaostatak za Verstapenom u konkurenciji vozača. Lekler je dobro startovao i zadržao prvo mesto ispred Pjastrija, a dobro su krenuli i vozači Red Bula, Peres je pretekao Sainca za treće, a Verstapen je pretekao Rasela za peto mesto.

Noris je popravio plasman za dve pozicije na startu i popeo se na 13, dok je Hamilton bio 19. nakon što je startovao iz boksa zbog kazne koju je dobio zbog zamene motora.

U drugom krugu Noris je bio 12. a Hamilton 17. Do šestog kruga Lekler je stekao 1,3 sekunde prednosti ispred Pjastrija, koji je tada imao najbrži krug.

Noris je iz kruga u krug nadoknađivao pozicije i u osmom se popeo na 10, do 12. kruga na deveto, a po odlasku Alonsa u boks na osmo mesto.

U 13. krugu Verstapen je otišao na zamenu guma, a iza njega i Rasel, a na stazu su se vratili kao 10. odnosno 12. Odmah je i Hamilton otišao u boks i vratio se kao 18.

Na zamenu guma je otišao i Peres pa se vratio na stazu kao šesti iza Norisa. Rasel je pretekao Rikarda za deveto mesto, a isto je učinio i Gasli pa se popeo na 10.

Pjastri je u 16. krugu otišao na zamenu guma, a u tom trenutku ga je pretekao Peres za peto mesto. Pjastri se vratio na stazu kao četvrti ispred Peresa, a iza Albona, koji nije do tada išao na zamenu guma. Vodeći Lekler je u 17. krugu otišao u boks i vratio se na stazu kao drugi iza timskog kolege Sainca, a ispred Albona. Sainc je u 18. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao šesti iza Norisa, a ispred Verstapena. Ubrzo je Peres pretekao Albona i preuzeo treće mesto. Pjastri je sigurnim i dobrim manevrom napao Leklera u 20. krugu i preuzeo prvo mesto. Lekler je pokušao da uzvrati, ali se Pjastri odbranio, a njima se priključio i Peres.

U 23. krugu Sainc je pretekao Norisa za peto mesto, a krug kasnije i Albona za četvrto mesto. U isto vreme Verstapen se primakao Norisu, koji je u dva navrata uspeo da se odbrani, a Holanđanin se putem radija požalio da kočnice ne rade.

Napao je Lekler u 29. krugu Pjastrija, ali se mladi Australijanac dobro odbranio, isto kao i u 31. krugu.

Albon je otišao na zamenu guma i na stazu se u 32. krugu vratio na 10. mesto. Pjastri se ponovo dobro odbranio od Leklera u narednom krugu, a njihovu borbu koristio je Peres koji im se primakao, a zaostatak je smanjivao i četvrtoplasirani Sainc.

Verstapen se ekipi putem radija požalio na prijanjanje, posle čega ga je Rasel pretekao u 34. krugu i preuzeo šesto mesto. U 38. krugu Noris je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao sedmi ispred Alonsa, a 15 sekundi iza Verstapena.

Lekler je u 41. krugu bezuspešno napao Pjastrija, a Hamilton je pretekao Bermana za 12. mesto.

Noris je u međuvremenu smanjivao zaostatak za Verstapenom i u 45. krugu prišao mu je na pet sekundi. Lekler nije odustajao bio je na 0,5 sekundi zaostatka za Pjastrijem i pokušavao je da ga pretekne.

Pjastri je u 47. krugu uvećao prednost na 1,5 sekundi, a Lekler se požalio na zadnje gume i pokušavao je da se odbrani od Peresa i sačuva drugo mesto.

Noris je u 49. krugu pretekao Verstapena i preuzeo šesto mesto. U 50. krugu došlo je do incidenta. Peres je napao Leklera, a primakao im se Sainc, koji je iskoristio njihovu borbu i pretekao Peresa. Ubrzo je došlo do kontakta Sainca i Peresa, oni su udarili zajedno u zid i oštetili svoje bolide. Uvedeo je virtuelno vozilo bezbednosti pod kojim je završena trka, a posle odustajanja Peresa i Sainca, Rasel se popeo na podijum, na treće mesto. Taj incident će biti pod istragom.

Naredna trka u šampionatu vozi se 22. septembra za Veliku nagradu Singapura.


Ne propustite