Ispisana istorija na Silverstonu - Velike bitke, umalo tragedija i prva pobeda u karijeri Karlosa Sajnca!

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 03.07.2022.
18:28
Izvor: Sportske.net

Juče prvi pol, danas prva pozicija u karijeri!

PA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
PA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Povezane vesti

Vozač Ferarija Karlos Sajnc pobedio je na trci za Veliku nagradu Velike Britanije na stazi Silverston.

Poput kvalifikacija i trka na "ostrvu" bila je uzbudljiva. Ništa nije bilo poznato sve do njenog samog kraja, a nakon jednog prekida i vozila bezbednosti, pobeda i to prva u karijeri pripala je Karlosu Sajncu iz Ferarija.

Trka je odmah po početku prekinuta. Najdebilji kraj kontakta Pjera Gaslija i Džordža Rasela izvukao je Kinez Guanju Džou čiji je bolid poleteo, okrenuo se naopako i tako putovao nekoliko desetina metara dok nije završio na zidu, a potom i preko njega. Na svu sreću, zaštitni oreol sprečio je teže, pa i kobne povrede za vozača Alfa Romea.

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Na tom startu, mimo udesa, najviše je profitirao Maks Ferštapen koji je pretekao Karlosa Sajnca na prvoj poziciji, ali je po prekidu trke, onda bila restartovana. Više od pola sata kasnije, događaj je nastavljen,a u međuvremenu je saopšteno i da je Džou svestan i da je dobro.

Sajnc je na restartu bio mnogo bolji, sačuvao je lidersko mesto i vodila se borba i između njega, Maksa i Leklera. Nedugo zatim, Ferštapen je osetio probleme na bolidu, što ga je navelo da se požali ekipi koja ga je uveravala da je sve u redu. Nije bilo. Zadnje krilo je pravilo poteškoće aktuelnom svetskom šampionu što ga je kasnije koštalo bitke za podijum. 

S druge strane, upravo je ta borba za prva tri mesta bila bravurozna. Svemu je prethodila strategija oko zamena guma gde je Mercedes poslednji povukao potez. Hamilton je prethodno po prvi put ove sezone vodio, a potom se dogodio kvar na bolidu Estebana Okona koji je parkirao na startnom ciljnom pravcu što je uzrokovalo vozilo bezbednosti. Nakon nekoliko krugova, ponovo se nastavila bitka i to kakva! Sajnc je pretekao Leklera na prvom mestu, bez ikakvih (barem ne javnih) odredbi ekipe, a Serhio Perez je pritiskao Luisa Hamiltona na trećem mestu i vrlo brzo ga pretekao.

Britanac ipak nije smeo da bude otpisan. Pratio je dešavanja ispred sebe, posebno kada su se Perez i Lekler borili za drugo mesto, na kratko ga se i on dograbio, ali sve je obeleženo isprepletanim bitkama za pozicije. Nešto što se često viđa u Moto gran priju i bilo je izuzetno uzbuljivo.

Sajnc je do kraja uspeo da održi svoju prednost i tako dođe do prve pobede u svojoj karijeri, što je dugo iščekivao. Serhio Perez, praktično sa začelja, došao je do drugog mesta, dok je domaći Vozač Luis Hamilton zauzeo visoko treće mesto. Četvrti je bio Šarl Lekler, peti Fernando Alonso, a potom su usledeli Maks Ferštapen, Mik Šumaher, Sebastijan Fetel i Kevin Magnusen.

Ne propustite