Istorija se pisala u Americi, zašto ne bi i sada?

Autor: Nemanja Janošev
petak 01.10.2021.
15:50
Izvor: Sportske.net

Ko će prvi do cilja u Teksasu?

EPA-EFE/DANILO DI GIOVANNI
EPA-EFE/DANILO DI GIOVANNI

Povezane vesti

Posle pauze od jedne sedmice, karavan Moto GP-a se vraća na stazu. Ovog puta, na redu je put u Sjedinjene Američke Države, gde su se kroz istoriju vozile neke od senzacionalnih trka koje se zauvek pamte.

Vratićemo se u Ameriku, samo da ukratko napravimo retrospektivu onoga što se dogodilo na prošlom Gran priju, budući da od trke u Ostinu može umnogome da zavisi ishod šampionata.

Mizano je bio domaćin poslednje trke koju smo imali priliku da gledamo. Bilo je uzbudljivo, ne kao u nekim prethodnim, ali imali smo uhođenje koje je trajalo do završnice trke. Fabio Kvartararo je na sve načine pokušao da se domogne pobede protiv Frančeska Banjaje, ali fabrički Dukati je pokazao svoju snagu, bio dovoljno dobar na pravcima, brz nakon izlazaka iz krivina i sva vrata vodećem u generalnom plasmanu Fabiju Kvaratararu bila su zatvorena. Jednostavno, Dukati je bio brži, Banjaja nije podlegao pritisku ni u jednom momentu i zasluženo je slavio.

 Izvini Frančesko, ali titula za vozača dana ipak mora završiti u rukama Beštije. Fenomenalna vožnja Enee Bastijaninija koji se sa čak 12. pozicije popeo na pobedničko postolje i to posle nekoliko duela sa Maksom Markezom, pritom mu je Španac konstantno disao za vratom...

Sada možemo da se vratimo predstojećoj trci. Uključujući i borbu u Ostinu, biće ih još pet do kraja šampionata. Frančesko Banjaja je uspeo za nijansu da umanji razliku za Fabiom Kvartararom koji je poslednji put pobedio još u holandskom Asenu i to 27. juna. Čeka, a nakon što zna da sada mora da pruži najbolje od sebe ne bi li on bio taj koji će zatvoriti vrata ostalima u borbi za titulu, moraće da juri svoju prvu pobedu na ovoj stazi. I ovde je, baš kao i još dve trke u šampionatu, Mark Markez neprikosnoven. Jedna od omiljenih mu je upravo u Ostinu gde je pobeđivao u šest navrata. Njegove kvalifikacije su zabrinjavajuće ove sezone, ali i u samim trkama neretko popusti pod pritiskom, stoga je pitanje može li da se bori za sedmu pobedu ovde.

Kvartararo ima 48 poena više u odnosu na Frančeska Banjaju. Debakl bi mogao ozbiljno da ga košta i ova trka nosi veliki ispit za mladog Francuza. Mora da bude na nivou u Sjedinjenim Američkim Državama i zauvek pamti mesto gde su se tokom istorije vodile jedne od najvećih bitaka ikada u ovom sportu.

Pamtimo Laguna Seku 2005. i legendarnog Nikija Hejdena, a onda i sjajne predstave Marka Markeza u duelima sa Valentinom Rosijem i Horheom Lorencom... Umalo da zaboravimo, još pet trka do kraja „Doktorove“ karijere. Čisto da odbrojavamo...

Ne propustite