Još jedna vanserijska trka - Ferarijeva pobeda uprkos kvaru, Sajnc preživeo vatrenu stihiju

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 10.07.2022.
16:33
Izvor: Sportske.net

Kakva bitka za pozicije!

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Povezane vesti

Vozač Ferarija Šarl Lekler pobednik je trke za Veliku nagradu Austrije na stazi "Red Bul ring".

Još jedna trka u nizu koja nam je donela pregršt zanimljivi bitaka, preticanja i detalja koji su odredili krajnjeg pobednika.

Imao je Maks Ferštapen dominantan vikend prethodnih dana i posle pol-pozicije u kvalifikacijama, bio je najbrži i na sprint trci. Sve to, omogućilo mu je da krene kao lider i uz izuzetan start ispred Leklera i Sajnca otpočne trku.

Start je ostao upamćen po incidentu između Red Bulovog Serhija Pereza i Mercedesovog Džordža Rasela. Deblji kraj izvukao je Meksikanac koji je završio pokraj staze, pokušao je da se vrati, zamenivši gume, ali je u kasnijoj fazi trke ipak morao da se povuče.

Velika bitka vodila se za čeone pozicije. Lekler je pritiskao Maksa Ferštapena u nekoliko navrata, disao mu za vratom i konačno u 12. krugu u krivini četiri sa unutrašnje strane maestralno iznenadio svog rivala u borbi za titulu. Taktika s odlaskom u boks bila je krucijalna za ostatak trke, ne samo kod vodećih, već i kod ostalih vozača i dešavale su se brojne promene na čitavom gridu.

Ako smo se prethodnih sezona uželeli duela duž čitave staze, onda je nova era donela popriličan broj uzbuđenja da smo tokom današnje trke imali i bitku pet vozača za pozicije u jednom momentu.

Ferari je bio brži od Red Bula, posebno pri izlascima iz krivina, ali isto važi i za pravce. Koristili su to i Lekler je čuvao svoju prednost ispred klupskog druga Sajnca i Maksa Ferštapena. A potom - novi peh za italijanski tim. Po ko zna koji put ove sezone dogodio im se kvar na bolidu, ovog puta za Karlosa Sajnca koji je na pravcu, želevši da pretekne Maksa Ferštapena, ostao bez pogonske snage i završio je pored staze. Motor je eksplodirao i zapalio se, te je bolid ostao zahvaćen plamenom dok je Sajnc pošto-poto izašao iz vozila i spasio se povreda.

Veliko razočaranje za pobednika prošlonedeljne trke u Silverstonu koji je vozio sjajno i danas, ali i za čitavu ekipu. No, tu nije bilo kraj problemima za Ferari. Vodeći Lekler je imao kvar sa papučicom gasa koja nije mogla da se kontroliše u pojedinim trenucima. Znoj ih je oblivao sve do poslednjeg momenta, ali bili su dovoljno daleko od Maksa Ferštapena od kojeg su danas bili ipak bolji i zasluženo trijumfovali.

Ponovo se na podijumu našao Luis Hamilton koji je sa osme pozicije startovao trku, iza je bio Džordž Rasel uz fenomenalnu vožnju uprkos kazni posle incidenta sa Perezom, a među osvajačima poena bili su Esteban Okon, sjajni Mik Šumaher, te Lando Noris, Kevin Magnusen, Danijel Rikardo i Fernando Alonso.

U konkurenciji vozača, Maks Ferštapen vodi u šampionatu sveta sa 208 poena, 170 ima Šarl Lekler, dok je Serhio Perez trećeplasirani sa 151.

Ne propustite