Katalunja - Novine i sudbine

Autor: Mladen Heleta
petak 21.06.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Nastavlja se sezona u Formuli 1.

EPA/JOEL CARRETT
EPA/JOEL CARRETT

Povezane vesti

Trka za Veliku nagradu Španije na programu je ovog vikenda na stazi Katalunja u Barseloni.

Sveži posle klasika u Montrealu gde smo gledali fenomenalnu trku, doduše, zahvaljujući promenljivim vremenskim uslovima, karavan Formule 1 se vraća na evropsko tlo. Sledi nam izvanredan tempo – pet trka u narednih šest nedelja pre nego što vozači budu pušteni na letnji raspust, taman kada se sezona pomalo usijala.

Kako je krenulo, činilo se da neće biti previše uzbuđenja u borbi za titulu. Doduše, nema ih još uvek, ali postoje pretenzije da će se tako nešto dogoditi. Maks Fesrstapen je pobedio na šest od devet dosadašnjih trka i još se jednom našao na podijumu. Zaista deluje neprikosnoveno kada je stanje s njegovim bolidom dobro i bez sumnje je i dalje glavni favorit za odbranu trona.

Ali, suočava se sa izazovima u poslednje vreme, pa tako pritiskaju momci kao što su Lando Noris i Šarl Lekler, te uspevaju da se ikako trkaju s njim. Može da bude ohrabrujuće po ljubitelje Formule 1 što bolid Red Bula nije izgledao impresivno kao ranije u Montrealu i uopšte nisu bili najbrži auto na stazi. Ali jesu najbolji, a to ne mora nužno uvek da se poklopi  zarad trijumfa.

Staza u Barseloni je nešto tradicionalnija sa 13 krivina i dve DRS zone. Sasvim dovoljno prostora za preticanja, pa bi trebalo da vidimo zanimljivu trku. Neko od koga se očekuje odgovor posle debakla u Montrealu jeste Ferari. Dosta muke u kvalifikacijama, da bi tokom trke oba vozila bila parkirana pre kraja iako je Šarl Lekler istakao da su bili dobri u krivinama, ali da postoje pitanja na koja nemaju odgovore. Konačno smo gledali konstantniji Ferari do trke u Kanadi, no i ovakvi pehovi su normalni.

Kao i obično, trka u Španiji donosi brojna unapređenja, a razlog zašto je to tako jeste jer staza poseduje zahvalne krivine, dovoljno je brza, te novi delovi mogu biti testirani do samih limita. Do sada smo videli dve trke u Evropi. Imola nam je donela pojedine novine, dok timovi ne riskiraju sa Monte Karlom iz prostog razloga što lako dolazi do oštećenja po uskim ulicama kneževine.

Domaća javnost je takođe zainteresovana za dvojicu njihovih vozača Fernanda Alonsa i Karlosa Sajnca. I dok je poznato da će Nando i naredne sezone voziti za Aston Martin, i dalje je nedefinisano gde će Karlos Sajnc nakon što Luis Hamilton dogodine sedne u kokpit Ferarija umesto njega. Spekuliše se o dve opcije za Španca, a to su Zauber, koji će 2026. godine biti preimenovan u Audi, kao i Vilijams, ekipu koja se nada da će iste godine na osnovu novih regulacija o motorima postati kompetetivnija.

Na lestvici trenutno vodi Maks Ferstapen sa 194 boda, Šarl Lekler ima 138, dok Lando Noris stoji na 131.

Ne propustite