Ko će naslediti Markeza?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 19.06.2022.
11:30
Izvor: Sportske.net

Nemačka dobija novog vladara.

Povezane vesti

Šampion je vozio šampionski u Kataloniji! Fabio Kvartarao je u solo vožnji stigao do ubedljive pobede na prethodnoj trci Moto GP šampionata za Veliku nagradu Španije i ostvario desetu pobedu u karijeri. Tako je vozač Jamahe uvećao svoju prednost u generalnom plasmanu i još jednom dokazao da je najozbiljniji favorit da odbrani titulu prvaka sveta u “kraljevskoj” klasi.

Trku u Kataloniji, pored ubedljive pobede Kvartarara, obeležila su dve “zanimljive” situacije. Na samom startu trke dogodio se veliki incident, kada je Hondin Japanac Takaki Nakagami zakačio vozača Suzukija Aleksa Rinsa, koji je pao sa motora i polomio zglob na levoj ruci. Ovo je druga uzastopna trka na kojoj je došlo do incidenta između ove dvojice vozača, pa je Rins Nakagamija nazvao “najopasnijim vozačem u Moto GP šampionatu”. “Žrtva” Nakagamijeve nesmotrenosti u Kataloniji bio je i jedan od glavnih favorita za pobedu, vozač Dukatija Frančesko Banjanja, koji je, ni kriv ni dužan, morao da odustane i ostane bez bodova.

Nakon “horor” starta imali smo “komediju” na kraju, bar za neutralce. Vozač Aprilije Aleš Espargaro napravio je glupost godine, kada se preračunao i počeo da slavi drugo mesto krug pre kraja trke. Ova bizarnost koštala ga je mesta u top 3, pa je “izgubljeni” Espargaro ostao bez podijuma u Kataloniji i završio na petoj pozicji.

Nova uzbuđenja čekaju nas već u nedelju kada se vozi 10. trka u ovogodišnjem šampionatu. Nova stanica najbržim dvotočkašima sveta biće Sašenring i Velika nagrada Nemačke.

Trka za Veliku nagradu Nemačke vozi se od 1952. godine. Kroz istoriju trka se vozila na nekoliko staza, tačnije pet. Prva Velika nagrada Nemačke održana je na stazi Solitudering, druga na Šotenringu, da bi kasnije Nirburgring i Hokenhajmiring naizmenično delili domaćinstvo. Velika nagrada Nemačke vozi se na stazi Sašenring od 1998. godine.

Staza je dugačka  3.671 km i ima 13 krivina. Rekord za najbrži krug u vlasništu je šestostrukog svetskog šampiona Marka Markeza koji je 2019. godine obrnuo krug za 1:21.228.

Upravo je Španac prošle godine trijumfovao u Nemačkoj. To je vozaču Repsol Honde bila prva pobeda posle duge pauze zbog povrede. Sada je na njegovu, ali i na veliku žalost svih ljubitelja motociklizma, ponovo van staze i oporavlja se posle operacije šake.

Mark Markez je uz legendarnog Đakoma Agostinija i najuspešniji vozač u Nemačkoj. Obojica imaju po osam trijuma u “kraljevskoj” klasi. Kolika je Markezova zaovštavština na Sašenringu dovoljno govori to što je Španac ovde neprekidno vladao od 2013. do 2019. godine. Sigurno je da bi i u nedelju bio glavni favorit da ga operacija nije sklonila van staze.

U njegovom odsustvu najveće šanse daju se, kome drugom nego, aktuelnom prvaku sveta Fabiju Kvartararu. Francuz je izdominirao u Španiji I poslao snažnu poruku svim rivalima da se on pita i ove sezone. Pored Kvartarara pažnju bi trebalo obratiti na Aleša Espargara koji će biti silno motivisan da “izvadi fleke” iz Katalonije. U najuži krug favorita za trijumf sigurno ulaze i dvostruki pobednik ove sezone Frančesko Banjaja na moćnom Dukatiju, kao i najveće otrkiće šampionata Enea Bastijanini. Debitant iz Italije ima tri pobede u sezoni, I to na privatnom Dukatiju iz prošle godine.

Kada je reč u generalnom plasmanu na liderskoj poziciji posle devet trka nalazi se Fabio Kvartararo sa 147 poena, drugi je Aleš Espargaro koji je sakupio 125 bodova, dok je na trećem mestu Enea Bastijanini sa 94 boda.

Trkački vikend u Sašenringu počinje u petak od 9.55 kada se vozi prvi trening. Kvalifikacije su u subotu od 14. 10.

Trka za Veliku nagradu Nemačke vozi se u danas od 14 sati.

Ne propustite