Kraj je, a skoro da smo počeli?

Autor: Nemanja Janošev
subota 01.10.2022.
13:00
Izvor: Sportske.net

Maks Ferštapen nadomak titule!

EPA-EFE/SEM VAN DER WAL
EPA-EFE/SEM VAN DER WAL

Povezane vesti

Posle dve sedmice pauze, Formula 1 se vraća trkom na stazi Marina Bej u Singapuru koja čini 17. etapu svetskog šampionata.

Nakon što smo imali prethodnu, superuzbudljivu sezonu gde smo u klinču iz vikenda u vikend gledali sedmostrukog svetskog šampiona Luisa Hamiltona i njegovog izazivača Maksa Ferštapena u bici za titulu koja je okončana u poslednjoj krivini poslednje trke, očekivali smo, možda ne podjednako uzbuđenje, ali približno u novoj sezoni.

Nova aerodinamička era značila je mnoge promene kako bi bolidi bili ujednačeniji, ali to se nije ispostavilo baš tako u ovoj inicijalnoj sezoni novih dizajna vozila. Jeste bilo zanimljivih trka, pobeda i borbi, ali ne koliko i prošle sezone, u onoj najbitnijoj – za titulu. Nisu sve ekipe odradile dobar posao u predsezoni. Zapravo, može se reći da je samo jedna ekipa uradila domaći zadatak i to je bio Red Bul, što rezultati i govore. Mercedes je podbacio i žele što je pre moguće da sahrane aktuelni bolid, dok je Ferari doživljavao potpune krahove u velikom broju trka i sam sebe zbacio iz bitke za titulu. Tako, uoči dolaska u Singapur imamo Maksa Ferštapena koji s prvim danima oktobra može da slavi drugi šampionat u karijeri!

Šta mu je za to neophodno?

Maks prvo mora da pobedi triviju – nikada nije slavio u Singapuru u svojoj karijeri. Ali, to nije dovoljno. Neophodno je da uveća svoju prednost za barem 22 poena u odnosu na prvog pratioca Šarla Leklera. To će se dogoditi samo ako Maks trijumfuje, a Monegašanin ne završi među mestima koja donose poene ili da bude najmanje osmi ili deveti u zavisnosti od toga ko se domogne najbržeg kruga. Takođe, bilo bi neophodno i da Serhio Perez bude van podijuma.

Ukoliko se to obistini, sa pet trka do kraja šampionata, biće ovo najranija titula od 2002. godine i Mihaela Šumahera koji je krunisan na šest trka pre završetka sezone.

„Biće potrebno pomalo sreće da se ovo dogodi. Iskreno, ne razmišljam o tome. Ali, razmišljam o tome da želim da pobedim u Singapuru. Imamo sjajnu sezonu i trebalo bi da cenimo i uživamo u momentima koje imamo“, rekao je Maks.

 Kvalifikacije će biti krucijalne u Singapuru budući da je u sedam od poslednjih 11 trka na ovoj uličnoj stazi vozač koji je krenuo s pol-pozicije i trijumfovao. Ali, pred ovu trku, najavljeno je da bi vozači i timovi u subotu i nedelju mogli da očekuju kišu. Kako je vreme i Singapuru uvek nepredvidivo, nadajmo se da će tako i biti pred predstojeći događaj jer, ne spušta se baš svima zavesa na šampionat...

Kvalifikacije se voze u subotu od 16 sati, dok je trka zakazana za nedelju od 14 časova.

Ne propustite