Maks od P9 do P1: "Rizik sa gumama isplatio"

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 08.05.2023.
12:45
Izvor: Sportske.net

Još jedna sjajna vožnja Maksa Festapena.

EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Povezane vesti

Vozač Red Bula Maks Ferstapen rekao je večeras da je zadovoljan pobedom, a da je ključnu prednost u Majamiju napravio pošto je trku počeo na tvrdim gumama.

"Bila je to dobra trka. Držao sam se dalje od problema na početku i imao sam čistu trku gde sam obilazio jedan po jedan bolid. Ostao sam na stazi jako dugo (45 krugova) na tvrdim gumama i mislim da je to napravilo razliku, a onda i ta mala bitka sa Čekom (Serhio Peres) na kraju. Juče je bio mali neuspeh, ali danas smo ostali mirni i sigurno je da sam zadovoljan pobedom nakon devetog mesta", rekao je Ferstapen, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Dvostruki uzastopni svetski prvak u Majamiju je zabeležio 38. pobedu u šampionatu Formule 1 i treću ove sezone.

Holandski vozač rekao je da su o strategiji razgovarali juče, ali da nisu bili sigurni u vremenske uslove, pošto se govorilo o mogućim padavinama.

"Nismo znali šta će biti sa vremenom i da li će se isplatiti, a srećom danas jeste", dodao je on.

Ferstapen je trku počeo sa devetog mesta na tvrdim gumama, dok su vodeći vozači krenuli na srednje tvrdim gumama.

Njegov timski kolega Meksikanac Serhio Peres završio je na drugom mestu, iako je krenuo sa pol pozicije.

"Pokušao sam. Dao sam sve od sebe. Početni tempo nije bio dobar i to je ugrozilo veliki deo naše trke. Nismo imali preveliku razliku sa gumama. Borba sa Maksom danas je bila veoma zabavna. To je pobeda za njega", ocenio je Peres.

Četvrti put ove sezone do trećeg mesta je došao vozač Aston Martina Fernando Alonso, koji je istakao da je bolid "neverovatan".

"Ispred nas se zapravo ništa ne može uraditi. Možda smo očekivali malo jaču opoziciju, ali Ferari je danas bio nešto lošiji. Nikada nije lako, ali bila je to usamljena trka", rekao je Alonso.

U generalnom plasmanu posle pet održanih trka vodi Ferstapen sa 119 bodova, drugi je Peres sa 105, dok je treći Alonso sa 75 bodova.

Šampionat se nastavlja 21. maja, kada se na stazi Imola održava trka za Veliku nagradu Emilije Romanje.

Ne propustite