Maks osvojio Australiju, trka više puta prekidana!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 02.04.2023.
10:34
Izvor: Beta

Sledi pauza do kraja meseca.

Beta/AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake
Beta/AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake

Povezane vesti

Vozač Red Bula Maks Verstapen pobednik je današnje trke Formule 1 za Veliku nagradu Australije.

Holanđanin je na stazi Albert Park u Melburnu došao do svog 37. trijumfa u karijeri.

Drugo mesto je zauzeo Luis Hamilton iz Mercedesa, a na pobednički podijum se popeo i Fernando Alonso iz Aston Martina.

Četvrto mesto je pripalo Lensu Strolu iz Aston Martina, peti je završio Serhio Peres iz Red Bula, dok je šesti kroz cilj prošao vozač Meklarena Lando Noris.

Bodove su osvojili i Niko Hulkenberg (Has), Oskar Pjastri (Meklaren), Gvanju Džou (Alfa Romeo) i Juki Cunoda (Alfa Tauri).

Sa prvog mesta trku je počeo Verstapen, iza njega su se našli vozači Mercedesa Džordž Rasel i Luis Hamilton, sa četvrtog mesta je krenuo Alonso, peti je bio Sainc, a njegov timski kolega iz Ferarija Šarl Lekler je krenuo sa sedme pozicije.

Verstapenov timski kolega Serhio Peres krenuo je iz pit lejna, kao i vozač Alfa Romea Valteri Botas.

Svi vodeći vozači krenuli su na srednje tvrdim gumama, a već na startu do prvog mesta dolazi Rasel, da bi zatim i njegov timski kolega obišao Verstapena.

Na startu je jednu poziciju napredovao Sainc, dok je njegov sunarodnik Alonso pao na peto mesto.

U prvom krugu van staze je završio Lekler, nakon kontakta sa Strolom, a direkcija trke se odlučuje za vozilo bezbednosti, što je iskoristio Peres i otišao na prvu zamenu guma.

Vozilo bezbednosti se sklonilo u četvrtom krugu, a novi start doneo je borbu za drugo mesto između Hamiltona i Verstapena, da bi sve bilo prekinuto u sedmom krugu kada je sa staze izleteo Aleksander Albon iz Vilijamsa.

Ubrzo na stazu izlazi sigurnosno vozilo, a na promenu guma ide do tada vodeći Rasel, kao i Sainc iz Ferarija. Britanac se posle odlaska u boks vraća na sedmo mesto, dok je Sainc bio 11.

Direkcija trke se dva kruga kasnije odlučuje za crvenu zastavu, odnosno prekid trke, zbog oštećenja prilikom izletanja Albona, što je najviše naštetilo Raselu. Prema pravilniku tokom perioda pod crvenim zastavama svi vozači mogu da menjaju gume, čime je njegova strateška prednost poništena.

Posle dvadesetak minuta pauze vozači su ponovo izašli na stazu (nove tvrde gume), a tokom kruga za zagrevanje došlo je do incidenta, koji je zamalo doveo do sudara grupe vozača.

Usledio je novi start iz mesta u 10. krugu, a većih uzbuđenja nije bilo sve do 12. kruga, kada je Verstapen iskoristio DRS i izveo uspešan napad na Hamiltona za prvo mesto.

Rasel je u 13. krugu stigao do četvrtog mesta, ali je Britanac pet krugova kasnije morao da odustane, pošto mu se zapalio bolid.

Među vodećima najveća promena se desila u 25. krugu, kada je Sainc obišao Pjera Gaslija iz Alpina za četvrto mesto. Verstapen je u nastavku kontrolisao trku, dok je njegov timski kolega u 45. krugu obišao Hulkenberga za sedmo mesto.

Pored borbe za najbrži krug i dodatni bod, uzbuđenja je bilo i u 48. krugu, pošto je sa staze za trenutak izašao Verstapen. Razlika između njega i Hamiltona se smanjila za preko tri sekunde, ali je holandski vozač ubrzo povratio tempo.

U 52. krugu Noris je obišao Hulkenberga za osmu poziciju, a dva kruga kasnije Kevin Magnusen (Has) posle incidenta ostaje bez pneumatika, koji završava na stazi. Danski vozač je potom parkirao bolid, a na stazu četiri kruga pre kraja izlazi vozilo bezbednosti.

Ubrzo direkcija se odlučuje da ponovo istakne crvene zastave, i posle kratke pauze vozači se vraćaju da odvezu dva kruga.

Na novom startu Verstapen je zadržao prvo mesto, drugi je ostao Hamilton, dok su se iza njih nizali incidenti. Posle kontakta sa Saincom sa staze je izleteo Alonso, sudarili su se i vozači Alpine Esteban Okon i Pjer Gasli, dok je Logan Sardžent iz Vilijamsa iz trke izbacio sebe i vozača Alfa Taurija Nika de Vrisa.

Trka je ponovo prekinuta, a zatim je usledila odluka da se ne računa poredak posle poslednjeg starta, što je značilo da će Alonso doći do svog 101. podijuma u karijeri. Takođe je odlučeno da Sainc zbog incidenta sa svojim sunarodnikom dobije kaznu od pet sekundi, zbog čega je ostao bez bodova.

Dodatni bod za najbrži krug pripao je Peresu, koji je najbolje vreme postavio neposredno pre odustajanja Magnusena.

Verstapen, dvostruki uzastopni svetski prvak, vodi u poretku sa 69 bodova, drugi je Peres sa 54 boda, dok je treći Alonso sa 45 bodova.

Šampionat se nastavlja 30. aprila trkom za Veliku nagradu Azerbejdžana.


Ne propustite