Maksova (ne)sreća

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 06.06.2021.
18:32
Izvor: Sportske.net

Prilika koja se nije ukazivala često Hamiltonovim rivalima u poslednje četiri sezone.

EPA-EFE/Maxim Shemetov
EPA-EFE/Maxim Shemetov

Povezane vesti

Holandski vozač Maks Ferstapen nije završio današnju trku za Veliku nagradu Azerbejdžana budući da mu je eksplodirao pneumatik na pet krugova do kraja.

Neverovatan peh za sjajnog vozača Red Bula onemogućio ga je da trijumfuje u trci u kojoj je sve držao pod svojom kontrolom. Niko ga nije ugrožavao na prvom mestu otkako ga je preuzeo posle greške Mercedesa prilikom menjanje Hamiltonovih guma, a pomoć je imao i od klupskog kolege Serhija Pereza koji je odolevao Britančevim napadima.

Međutim, pri punoj brzini na startnom ciljnom pravcu, zadnji levi pneumatik vozila od 900 ks je eksplorirao nakon čega je bolid završio u zidu, a Maks ga ljutito napustio šutirajući uništenu gumu. Bila je to sjajna prilika za njega da pobegne Hamiltonu na 14 bodova razlike. 

"Srce mi je slomljeno što se moje trke tiče. Ipak, srećan sam zbog tima i Serhija (prim.aut. Pereza) i čestitam mu na velikoj pobedi. Auto, zamena guma, stragerija... Sve je bilo savršeno. Nemam mnogo toga da kažem, borimo se do kraja", naveo je Maks Ferstapen nakon trke.

Sve je ukazivalo na to da će Hamilton izaći kao najveći pobednik iz ove trke. Imao je priliku da nakon novog starta i dva kruga do kraja, dođe do najvišeg postolja na podijumu. Krenuo je idealno, ali greška prilikom kočenja odvela ga je u smeru koji nije krivina ulevo, pa je Britanac završio pored staze i tako je trku završio kao 15. To mu, baš kao ni Maksu nije donelo niti jedan bod, iako je imao šansu da sa 25 poena on dođe do prednosti od 19 bodova i ponovo preuzme čelo u šampionatu sveta.

"Ponižavajuće iskustvo. Toliko vredno smo radili nakon teške nedelje u Bakuu, dali sve od sebe, ali, jedna greška pri kočenju koja je dovela do njihovog isključivanja je odlučila. Izvinjavam se timu, vraćamo se još jači", priznao je Hamilton.

Nije se često sedmostruki svetski šampion nalazio u ovoj poziciji u poslednje četiri godine u kojima potpuno dominira. Vredno je radio Maks u pauzi između dve sezone, pronašao fokus, staloženost i pokazuje vanserijski talenat iz trke u trku. Činio je to i ranije, ali nikada nije delovao zrelije i samouverenije. Sreća ga je pogledala danas, što je i zaslužio.

Prošlo je tek šest rundi, sledi Francuska i nova borba mladosti i iskustva. Maks će kad-tad biti šampion, a ukoliko to uradi ove sezone i sa trona skine neprikosnovenog Hamiltona, ostaviće neizbrisiv trag u istoriji ovog sporta.

Ne propustite