Maksova „vanvremenska“ trka sa Šumaherom i Fetelom

Autor: Lazar Nikolić
subota 29.10.2022.
17:00
Izvor: Sportske.net

Ferštapen je odbranio titulu, u nedelju napada istoriju.

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Povezane vesti

Holanđanin Maks Ferštapen u Red Bulu odbranio je titulu prvaka sveta u Formuli 1 još pre skoro tri nedelje u Japanu. Dominantni šampion tako je otklonio sve dileme četiri runde pre zvaničnog kraja sezone.

Prošlog vikenda u Sjedninjenim Američkim Državama Ferštapen je samo potvrdio svoju apsolutnu dominaciju i stigao do rekordne 13 pobeda u šampionatu, i tako se izjednačio sa čuvenim Nemcima Mihaelom Šumaherom i do kraja sezone aktivnim Sebastijanom Fetelom koji su do isto tolikog broja pobeda stigli 2004, odnosno 2013. godine.

Pobeda Maksa u Ostinu i četvrto mesto njegovog klupskog druga Serhija Pereza doneli su Red Bulu titulu u konkurenciji konstruktora, prvu za „bikove“ još od 2013. godine i tako prekinuli dominaciju Mercedesa. Sve to se odigralo na dan smrti vlasnika čuvene austrijske korporacije, koja je ujedno i vlasnik tima Formule 1, Red Bul Ditera Matešica, što je dalo posebnu simboliku objedinjenju titula.

Sada kada je sve rešeno u ovoj sezoni Formule 1 ostaje nam samo još jedno pitanje. Da li će Maks Ferštapen u preostale tri trke koliko je ostalo do kraja šampionata ostvariti još jednu pobedu i tako postatati najdominantniji šampion ikada, sa čak 14 trijuma u godini, što nikada nikom nije pošlo za volanom?

Sezona za Ferštapena nije krenula sjajno. Branilac titule nije završio premijernu trku u Bahreinu, da bi posle trijumfa u Saudijskoj Arabiji ponovo ostao bez bodova na tlu Australije. Nakon malera u Okaeniji, vozač Red Bul je dodao gas i vezao tri uzastopna trijumfa u Imoli, Majamiju i Kataloniji. Holanđanin je u Monaku završio na najnižem stepeniku pobedničkog podijuma, a zatim nanizao dve pobede u Azerbejdžanu i Kanadi. Ferštapenov najduži niz bez trijumfa bile su dve trke, i to u Silverstonu i na domaćem terenu Red Bula u Austriji. Kao da se posle toga zainatio Ferštapen, fenomenalnim vožnjama stigao je do nestvarnih pet pobeda zaredom. Pred naletom „Letećeg Holanđanina“ padali su redom Francuska, Mađarska, Belgija, rodna Holandija i Italija, ovoga puta Monca. Kiša i loš start poslali su šampiona na tek sedmo mestu u Singapru, ali se holandska himna ponovo slušala u Japanu i već pomenutom Teksasu. Dakle, od 19 trka, Ferštapen je slavio na 13, uz po jedno drugo i treće mesto. Maks do podijuma nije stigao samo četiri puta, od toga dva puta zbog odustajanja.

Prilika za Maksovu pisanje istorije biće rodna zemlja klupskog kolege Serhija Pereza. Naredna 20. trka u kalendaru vozi se ovog vikenda na stazi Hermanos Rodigez u Meksiko Sitiju, glavnom gradu Meksika. Trka za veliku Nagradu Meksika vozi se od 1963. godine, a do sada je bila uvrštena u šampionat Formule 1 22 puta. Najviše uspeha na njoj imali su čuveni Britanac Džim Klark i junak našeg teksta Maks Ferštapen sa po tri trijumfa u Meksiku.

Staza u Meksiko Sitiju dugačka je 4.304 kilometara, sastoji se od 17 krivina i tri DRS zone. Na trci u nedelju biće vožen 71 krug, a najbrži krug prošle godine odvezao je Finac Valteri Botas u kvalifikacijama. On je stazu Hermanos Rodrigez prešao za 1:15.875 i zauzeo pol poziciju, ali mu to nije bilo dovoljno da dođe do pobede na trci. Trijumfovao je Ferštapen ispred Luisa Hamiltona i Serhija Pereza.

Jasno je ko je prvi favorit i ove godine, a priliku za iznenađenje iz drugog plana vrebaće domaćin Serhio Perez, dok bi svi ostali već mogli da se spremaju za narednu godinu.

Trkački vikend u Centralnoj Americi počinje treninzima u petak, kvalifikacije su u subotu od 22 časa po našem vremenu, a trka za Veliku nagradu Meksika vozi se u nedelju od 21 sat. 

AdmiralBet je pripremio sjajnu ponudu za Veliku nagradu Meksika. Posetite njihov sajt i pronađite dobitnu opkladu.

Ne propustite